Onderzoekers creëren nieuwe snelheidsgevoelige mechanische metamaterialen

Onderzoek & Wetenschap 18/06/2020 15:04:26

TU Delft heeft een nieuwe klasse metamaterialen gemaakt die hun mechanisch gedrag dynamisch kan veranderen. Handig voor praktische toepassingen zoals valbeschermende kleding.

Lees hieronder verder   
Verwant

Cargill bouwt eerste fabriek voor winning biodiesel

Altair heeft M-Base overgenomen

Stoom in uw bedrijf - artikel

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

essenscia over hervorming Europese chemiewetgeving

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Praktische inleiding tot Fire Safety Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 9/11/2020 tot 23/03/2021

Bouwmanager - module People Management

Antwerpen

van 10/11/2020 tot 8/12/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 11/11/2020 tot 19/11/2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 13/11/2020 tot 27/11/2020

Keuze van de redactie

(27/10) Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

(26/10) Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

(22/10) Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

(21/10) Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Metamaterialen ontlenen hun bijzondere eigenschappen niet aan de chemische samenstelling van het materiaal waaruit ze zijn opgebouwd, maar aan hun interne microstructuur.

Voorwerpen die bijvoorbeeld in één richting worden samengedrukt, zetten normaal in de tegenovergestelde richting uit. Maar zogeheten auxetische materialen, een subklasse van metamaterialen, zijn ontworpen om het tegenovergestelde te doen.

Tot nu maakten mechanische metamaterialen geen gebruik van tijdafhankelijke effecten. Het team van Prof. Amir Zadpoor creëerde daarom nieuwe metamaterialen die hun mechanisch gedrag wel dynamisch kunnen veranderen.

Het team bouwde langwerpige pilaren die uit twee soorten materialen bestaan: de ene helft is gemaakt van een materiaal dat reageert op vervormingssnelheid, de andere helft van een materiaal dat hier niet gevoelig voor is.

Bij het in de lengterichting samendrukken van deze bipilaar, zorgt de elasticiteit van de materialen ervoor dat het niet breekt maar buigt. De onderzoekers toonden aan dat de bipilaar voorspelbaar naar links of rechts buigt, afhankelijk van de snelheid waarmee het samengedrukt wordt.

Dit snelheidsafhankelijke gedrag van bipilaren is de sleutel tot het creëren van nieuwe materialen met vreemde eigenschappen die nog niet eerder zijn gezien.

Bijvoorbeeld door parallelle, gespiegelde bipilaren via rigide connectoren met elkaar te verbinden, om zo een 3D rooster te vormen. Zo'n rooster krimpt bij lage compressiesnelheden en zet uit bij hoge snelheden. Een mogelijke toepassing van dit materiaal is als valbescherming.

Zadpoor: “Stel je een draagbare laag voor. Onder normale omstandigheden is het zacht en volgt het de bewegingen van het lichaam. Bij een botsing verandert het materiaal zijn gedrag en fungeert het als een schokdemper.” Dit kan nuttig zijn voor mensen die lijden aan osteoporose.

De onderzoekers creëerden ook bipilaarroosters die zijn geprogrammeerd om minder stijf te worden naarmate ze sneller worden belast. Dit gedrag is niet eerder waargenomen in vaste stoffen.

Plan is om 3D-printtechnieken te gebruiken om roosters van nog veel kleinere bipilaren te maken. De onderzoekers verwachten dat dit basiselement is te gebruiken om een grote verscheidenheid aan mechanisch gedrag te genereren. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Snellere R&D dankzij nieuwe Biostrand-software

Met het softwarepakket Retrieve & Relate (R&R) van IT-bedrijf BioStrand kunnen onderzoekers een half jaar winnen bij de ontwikkeling van nieuwe producten gebaseerd op genetische data.

Vlaamse biogassector houdt ondanks minder steun stand

Jaarlijks verwerkt de biogassector in Vlaanderen ongeveer 3,2 miljoen ton organische (afval)stromen, afkomstig van de landbouw, voedingsindustrie en waterzuivering.

Disruptieve e-motortechnologie - artikel

Mirmex Motor nv uit Mont-Saint-Guibert bij Louvain-la-Neuve ontwerpt, bouwt en verhandelt kleine elektromotoren, zo groot als een batterij of sigaar, met diameters van 8 tot 60 mm.

Cargill bouwt eerste fabriek voor winning biodiesel

De nieuwe fabriek zal deel uitmaken van de bestaande vestiging in Gent, die zaden perst en ook Bioro biodiesel destilleert. Cargill investeert 127 miljoen euro in dit nieuwe project.

Colt Technology Services en KevlinX bundelen krachten

De eerste locatie die met het Colt IQ Network wordt verbonden is de grootschalige Data Centre Campus van KevlinX in Brussel, waarvan de livegang gepland staat voor eind 2021.

Altair heeft M-Base overgenomen

Altair, de leverancier van software voor productontwerp, high-performance computing (HPC) en data-analyses, neemt M-Base Engineering + Software GmbH over.

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Jaguar Land Rover neemt deel aan een uniek onderzoek naar de geschiktheid van geavanceerde, lichtgewicht metalen en composieten voor toepassing in toekomstige voertuigen.

Radar is de betere ultrasoon

VEGA heeft haar niveausensoren portfolio aangevuld met een nieuwe serie radarinstrumenten voor standaard meetapplicaties en prijsgevoelige toepassingen.

WEG breidt W60-motorlijn uit

Motorfabrikant WEG heeft zijn assortiment W60-motoren uitgebreid. De driefasige inductiemotoren zijn de meest compacte modulaire motoren op de markt en zijn nu beschikbaar in bouwgrootten 335H/G en 400G/F. De nieuwe afmetingen zijn ideaal voor toepassingen als compressoren, pompen en ventilatoren en zijn ontwikkeld voor de IEC-markt.

Partners