Behandelsucces ‘oefenen’ op digitale lichaamskopie

Onderzoek & Wetenschap 18/06/2020 15:49:09

TU Eindhoven ontwikkelt een digitale kopie van patiënten, om zo het succes en de benodigde nazorg van behandelingen als een maagverkleining bij obesitas vooraf in te schatten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoekers brengen luchtcirculatie Covid-19 beter in kaart

Nieuwe ’hybride-motor’ voor biologisch afbreekbare nanomotoren

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Nieuwe test met organ-on-chip bepaalt hartschade COVID-19

Behandelsucces ‘oefenen’ op digitale lichaamskopie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Met de toename van metende burgers, die met fitbits en andere gezondheidsapps hun eigen gezondheid in de gaten houden, komt er per individu steeds meer data beschikbaar.

Nu blijft deze data ongebruikt door artsen, terwijl ze erg interessant zijn om te bepalen wat jou anders maakt dan anderen. Als mensen deze apps gedurende langere tijd gebruiken, loopt de resulterende database als het ware parallel met je leven.

Dat is precies de informatie die het onderzoeksprogramma DigiTwin wil gebruiken, met inachtneming van zaken als privacy, ethiek en gegevensbeveiliging.

De menselijke stofwisseling is echter een complex systeem om na te bouwen. De voedselinname speelt een rol, net als bacteriën in de darm en hormonen die spijsverteringsprocessen aan en uit moeten zetten.

Er is bijvoorbeeld nog veel onduidelijk rondom de maagverkleiningsoperatie bij mensen met obesitas. Dit leidt bij 75% van de mensen tot een flinke gewichtsafname.

TU-onderzoeker Natal van Riel: “Het vreemde is alleen dat de stofwisseling van mensen al gezonder wordt, vóórdat ze gewicht verliezen. Zo kunnen mensen met diabetes type 2 al twee weken na de operatie stoppen met het spuiten van insuline, terwijl de afname in gewicht na de operatie typisch een jaar duurt.”

Door het maken van een digitale tweeling van de stofwisseling van deze patiënten wil Van Riel ontdekken waarom dat zo is en of een ingrijpende operatie wel de juiste behandeling was voor deze specifieke patiënt.

Met de diabetes-resultaten ontwikkelt Van Riel ook een gepersonaliseerde game voor patiënten. Een persoon die net de diagnose ‘diabetes type II’ heeft gekregen, moet leren omgaan met zijn ziekte.

De game is gericht op mensen met een apparaatje dat elke vijf minuten automatisch het glucoseniveau meet. Deze gegevens gaan rechtstreeks naar het spel, en groeien dus ook mee met de patiënt over tijd.

Zo kan de patiënt veilig oefenen met het maken van keuzes als tuinieren of een verjaardagstaartje, op een digitale kopie van zichzelf. << (Lydia Heida) (foto: hedgehog - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Koningin Paolaprijs voor KIKS-project rond Artificiële intelligentie

Leerlingen onderzoeken de relatie tussen huidmondjes van planten en klimaatverandering, om zo meer te leren over AI, diepe neurale netwerken en Python, een toegankelijke programmeertaal.

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Leidt onbeperkt verlof tot meer geluk op de werkvloer? “Inzetten op welzijn van de medewerkers is een zeer verstandige keuze”, meent professor in Omgeving en Gezondheid Lode Godderis (KUL).

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Partners