Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

Economie 24/06/2020 14:30:54

Vlaamse wetenschappers, ondernemers en De Blauwe Cluster brengen het plastic dat via havens en rivieren in zee terecht komt met innovatieve en automatische detectiemethoden in kaart.

Lees hieronder verder   
Verwant

Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

Start bouw nieuw sorteercentrum voor PMD-afval

Studenten presenteren auto geproduceerd met hergebruikt afval

VUB-onderzoek toont aan dat luchtvervuiling moeilijk te vermijden valt

Europese Procura+ Award voor Kamp C

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Praktische inleiding tot Fire Safety Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 9/11/2020 tot 23/03/2021

Bouwmanager - module People Management

Antwerpen

van 10/11/2020 tot 8/12/2020

Keuze van de redactie

(27/10) Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

(26/10) Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

(22/10) Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

(21/10) Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De wetenschap kan nu niet exact zeggen hoeveel plastic er via rivieren naar zee stroomt, en waar dat plastic zich op een bepaald moment bevindt. Bestaande bemonsteringen van water en sediment blijven erg tijds- en arbeidsintenstief.

Daarom zijn innovatieve en geautomatiseerde detectiemethoden nodig. Ze moeten sneller en meer gedetailleerde data aanleveren om computermodellen te voeden die de stroom van plastic berekenen, de accumulatiezones identificeren, en helpen om de verdeling van plastic in de waterkolom en sedimenten goed te begrijpen.

In het project PLUXIN werken VLIZ, VITO, UGent, UAntwerpen en KU Leuven samen met De Blauwe Cluster en 13 bedrijven om plasticvervuiling in Vlaamse havens en rivieren in kaart te brengen en innovatieve oplossingen tot sanering te bedenken.

In dit driejarig project staat de ontwikkeling van een 2 dimensioneel-horizontaal verspreidingsmodel van plastic centraal. Met experimenten, staalnames en veldtesten wordt het model verfijnd. Teledetectie en artificiële intelligentie moet plastic afval automatisch detecteren en identificeren.

Ook verticale bewegingen van plastic worden in de waterkolom in kaart gebracht, zowel met labotesten als in situ staalnames. Hierbij rekening houdend met factoren als verwering, aangroei door organismen en fragmentatie.

Doel is om het plastic tegen te houden voordat het in zee terechtkomt of het via commerciële saneringsinitiatieven te verwijderen uit water en sedimenten.

Ook moet het project leiden tot innovatieprojecten voor Vlaamse bedrijven. Deelnemende bedrijven zijn onder meer Xenics, Laboratorium Ecca, Colruyt, Port of Oostende, IMDC, North Sea Port Flanders, ANTEA Group en DEME.

Het Vlaams Instituut voor de Zee is coördinator van het PLUXIN-project. Het steunt de projectpartners bij de bemonstering van micro- en macroplastics en bij experimenteel werk in het Marien Station Oostende.

Ook is het verantwoordelijk voor het werkpakket rond de valorisatie van de onderzoeksresultaten om tot baanbrekende commerciële initiatieven te komen voor de sanering van plastics in water en sedimenten. << (Lydia Heida) (foto: VLIZ - Leontien de Wulf)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Colt Technology Services en KevlinX bundelen krachten

De eerste locatie die met het Colt IQ Network wordt verbonden is de grootschalige Data Centre Campus van KevlinX in Brussel, waarvan de livegang gepland staat voor eind 2021.

Altair heeft M-Base overgenomen

Altair, de leverancier van software voor productontwerp, high-performance computing (HPC) en data-analyses, neemt M-Base Engineering + Software GmbH over.

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Jaguar Land Rover neemt deel aan een uniek onderzoek naar de geschiktheid van geavanceerde, lichtgewicht metalen en composieten voor toepassing in toekomstige voertuigen.

Radar is de betere ultrasoon

VEGA heeft haar niveausensoren portfolio aangevuld met een nieuwe serie radarinstrumenten voor standaard meetapplicaties en prijsgevoelige toepassingen.

Data opslaan op een dun draadje bijna mogelijk

Radboud Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen zijn een stap verder in het ontwikkelen van een nieuwe technologie, waarbij informatie weggeschreven wordt op een keten van moleculen.

Stoom in uw bedrijf - artikel

Een stoominstallatie bestaat uit vier grotere gehelen: stoomproductie, stoomdistributie, stoomverbruikers en condensaatafvoer. Elk deel heeft een invloed op het totaalrendement.

Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

Onderzoekers van UHasselt, Swansea University en de Universiteit van Dresden hebben grote stappen gezet in de ontwikkeling van infraroodsensoren uit goedkope, printbare elektronica.

10e editie solarvakbeurs InterSolution 2021 gaat door

Op 27 en 28 januari vindt de tiende editie plaats van Intersolution, een netwerk- en vakbeurs voor zonne-energie. De belangrijkste specialisten uit de branche worden samengebracht.

WEG breidt W60-motorlijn uit

Motorfabrikant WEG heeft zijn assortiment W60-motoren uitgebreid. De driefasige inductiemotoren zijn de meest compacte modulaire motoren op de markt en zijn nu beschikbaar in bouwgrootten 335H/G en 400G/F. De nieuwe afmetingen zijn ideaal voor toepassingen als compressoren, pompen en ventilatoren en zijn ontwikkeld voor de IEC-markt.

Partners