Vijf laureaten van FWO-Excellentieprijzen bekend gemaakt

Economie 25/06/2020 9:58:17

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) maakte de vijf laureaten van de FWO-Excellentieprijzen bekend. De prijzen worden beschouwd als de ‘Vlaamse Nobelprijzen’.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vijf laureaten van FWO-Excellentieprijzen bekend gemaakt

Supercontinuum: stap voor stap naar een brede waaier van kleuren

Drie VUB-wetenschappers worden coördinator bij CERN

Onderzoekers bouwen sensor van slechts 11 atomen

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Oprichting onderzoeksfaciliteit om micro-organismen beter te benutten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Om de vijf jaar bekroont een internationale jury vooraanstaande wetenschappers met een bedrag van 100.000 euro voor hun onderzoekscarrière. De Excellentieprijs in de Exacte Wetenschappen kent dit jaar voor het eerst ook een vrouwelijke laureaat.

In december volgt nog de officiële uitreiking in het bijzijn van de koning. De laureaten ontvangen dan hun geldprijs en een uniek kunstwerk dat speciaal voor deze gelegenheid werd ontworpen door Tom Frantzen.

De prestigieuze FWO-Excellentieprijzen worden toegekend in de vijf grote wetenschaps-domeinen. Onderzoekers kunnen zich niet zelf kandidaat stellen, maar worden voorgedragen door collega’s uit binnen- of buitenland.

Een onafhankelijke jury van internationale topwetenschappers onderzoekt de voordrachten en selecteert per domein één laureaat. De prijzen zijn genoemd naar voormalige wetenschappers en hun weldoeners die hun werk en inzet voor de wetenschap met een legaat wilden laten voorleven. De eerste uitreiking vond plaats in 1960. << (Guy Leysen) (foto: FWO)

Dit zijn de winnaars van 2020:

Bart Lambrecht (VIB - UGent): laureaat voor de Excellentieprijs Joseph Maisin 2020 in de Fundamentele Biomedische Wetenschappen.

Wout Boerjan (VIB - UGent): laureaat voor de Excellentieprijs dr. A. De Leeuw-Damry-Bourlart 2020 in de Toegepaste Wetenschappen.

Guy Boeckxstaens (KU Leuven): laureaat voor de Excellentieprijs Joseph Maisin 2020 in de Klinische Biomedische Wetenschappen.

Johan Wagemans (KU Leuven): laureaat voor de Excellentieprijs Ernest-John Solvay 2020 in de Taal-, Cultuur- en Maatschappijwetenschappen.

Conny Aerts (KU Leuven): laureaat voor de Excellentieprijs dr. A. De Leeuw-Damry-Bourlart 2020 in de Exacte Wetenschappen. (foto: © KU Leuven - Rob Stevens)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Partners