Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

Technisch nieuws 25/06/2020 12:04:45

Th!nk E, ABB, Imtech en Enervalis realiseerden onlangs een eerste netgekoppelde buurtbatterij in Oud-Heverlee. Met de batterij kunnen negen huishoudens uit de wijk aan peak shaving doen.

Lees hieronder verder   
Verwant

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Burgers investeerden mee in zonnedak Leuvense brouwerij

Borealis vergroent door aankoop hernieuwbare energie

Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

Ecosysteem IO.Energy gaat nieuwe fase in

Waalse gasnet voor het eerst met groen gas geïnjecteerd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Overschotten van zonne-energie (van zonnepanelen bij die huishoudens en tot 90 kilowattuur) kunnen in de batterij opgeslagen worden om tijdens verbruikspieken aangesproken te worden.

De batterij verhoogt niet alleen het rendement van de zonnepanelen. Ze is ook verbonden met het 50-jaar oude lokale distributienet dat de groeiende elektrificatie (warmtepompen, zonnepanelen, laadpalen voor elektrische wagens, ...) niet meer trok. Ze vormt dus ook een oplossing voor de alsmaar toenemende netbelasting.

Batterijen worden al vaker ingezet (in de industrie, hospitalen,...) maar dan achter de meter. Uniek aan dit project is dat de batterij in gezinsverband wordt ingezet én dat ze ook een aansluiting heeft op het distributienet.

De buurtbatterij voor de Ophemstraat van Oud-Heverlee werd in België ontwikkeld en geproduceerd bij ABB PG in Jumet, een joint venture met Hitachi. “We zijn best trots dat we dit staaltje moderne en groene technologie in België konden verwezenlijken en hopen hiermee de basis gelegd te hebben voor een mooier, nog veel breder verhaal waarbij wijkbatterijen voor buurtbewoners een duurzame én voordelige rol gaan spelen”, aldus Jo Pauwels, managing director van ABB Benelux.

“De technologie is niet nieuw”, aldus Leen Peeters, die het project bij het ingenieursbureau Th!nk E lanceerde en alle fases ervan doorliep tot de effectieve opstart van de buurtbatterij in februari.

“De implementatie in gezinsverband wél. Er was geen wettelijk kader en het was een lang traject van onderhandelingen met de overheden en netwerkbeheerder Fluvius om al het papierwerk in orde te krijgen. Er is nog geen business case klaar, maar het kader ervoor is wel gecreëerd. Fluvius voegde een addendum toe dat in de toekomst als standaardcontract kan dienen voor wie een buurtbatterij wil neerpoten. Omdat de tarieven nog niet zijn aangepast, is het momenteel nog niet zo rendabel, maar binnen een vijftal jaar is een doorbraak zeker realistisch.” << (Luc De Smet) (foto: Th!nk E)

Dit Story-demoproject maakt deel uit van het Europese Horizon2020 kaderprogramma voor onderzoek en innovatie. Initiatiefnemer en technisch coördinator was Th!nk E. ABB verzorgde de technologie, Imtech was systeemintegrator en Enervalis controleert de programmatie. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

Het internationale team van sterrenkundigen staan voor een raadsel, omdat tot nu toe werd gedacht dat grote bolvormige sterrenhopen behoorlijk wat metalen moesten bevatten.

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Bluswatersystemen hebben maar één taak, maar het is wel een vitale: functioneren wanneer ze nodig zijn. Kenbri zet hierbij in op duurzame producten, technisch advies en deskundig onderhoud.

Start Europese aanbesteding rond één walstroomsysteem

Port of Antwerp, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, North Sea Port, Drechtsteden en de Vlaamse Waterweg willen komen tot één uniform walstroomsysteem voor de binnenvaart.

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Niemand kan nog zonder computer. En dus evenmin zonder software. Maar soms raken softwareproblemen maar niet opgelost. Als ondernemer kan u dit aardig wat schade berokkenen.

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners