Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

Technisch nieuws 25/06/2020 12:04:45

Th!nk E, ABB, Imtech en Enervalis realiseerden onlangs een eerste netgekoppelde buurtbatterij in Oud-Heverlee. Met de batterij kunnen negen huishoudens uit de wijk aan peak shaving doen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Antwerps hoogspanningsproject Brabo II operationeel

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Goedkope en groene waterstof op industriële schaal

Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

Biodiesel uit afval helpt CO2-emissies te verminderen

Proefproject: geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Overschotten van zonne-energie (van zonnepanelen bij die huishoudens en tot 90 kilowattuur) kunnen in de batterij opgeslagen worden om tijdens verbruikspieken aangesproken te worden.

De batterij verhoogt niet alleen het rendement van de zonnepanelen. Ze is ook verbonden met het 50-jaar oude lokale distributienet dat de groeiende elektrificatie (warmtepompen, zonnepanelen, laadpalen voor elektrische wagens, ...) niet meer trok. Ze vormt dus ook een oplossing voor de alsmaar toenemende netbelasting.

Batterijen worden al vaker ingezet (in de industrie, hospitalen,...) maar dan achter de meter. Uniek aan dit project is dat de batterij in gezinsverband wordt ingezet én dat ze ook een aansluiting heeft op het distributienet.

De buurtbatterij voor de Ophemstraat van Oud-Heverlee werd in België ontwikkeld en geproduceerd bij ABB PG in Jumet, een joint venture met Hitachi. “We zijn best trots dat we dit staaltje moderne en groene technologie in België konden verwezenlijken en hopen hiermee de basis gelegd te hebben voor een mooier, nog veel breder verhaal waarbij wijkbatterijen voor buurtbewoners een duurzame én voordelige rol gaan spelen”, aldus Jo Pauwels, managing director van ABB Benelux.

“De technologie is niet nieuw”, aldus Leen Peeters, die het project bij het ingenieursbureau Th!nk E lanceerde en alle fases ervan doorliep tot de effectieve opstart van de buurtbatterij in februari.

“De implementatie in gezinsverband wél. Er was geen wettelijk kader en het was een lang traject van onderhandelingen met de overheden en netwerkbeheerder Fluvius om al het papierwerk in orde te krijgen. Er is nog geen business case klaar, maar het kader ervoor is wel gecreëerd. Fluvius voegde een addendum toe dat in de toekomst als standaardcontract kan dienen voor wie een buurtbatterij wil neerpoten. Omdat de tarieven nog niet zijn aangepast, is het momenteel nog niet zo rendabel, maar binnen een vijftal jaar is een doorbraak zeker realistisch.” << (Luc De Smet) (foto: Th!nk E)

Dit Story-demoproject maakt deel uit van het Europese Horizon2020 kaderprogramma voor onderzoek en innovatie. Initiatiefnemer en technisch coördinator was Th!nk E. ABB verzorgde de technologie, Imtech was systeemintegrator en Enervalis controleert de programmatie. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Antwerpse chemiebedrijven gaan dokwater als proceswater gebruiken

Een nieuw te bouwen ontziltingsinstallatie in de haven van Antwerpen zal vanaf begin 2024 brak dokwater oppompen en omzetten in hoogwaardig proceswater voor de chemiesector.

Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

Siemens en Cloostermans hebben samen de eerste machine ter wereld ontwikkeld, die zich met behulp van AI herprogrammeert en herconfigureert om zo alle types producten en verpakkingen aan te kunnen.

Sandvik Coromant en Autodesk Fusion 360 werken samen aan verspaning

Sandvik Coromant, wereldleider in verspanende bewerkingen, en softwarebouwer Autodesk slaan de handen in elkaar om het gebruik van Computer-Aided Manufacturing (CAM) te vereenvoudigen.

Standaardmethodes voor meten van plastic vervuiling in ontwikkeling

Doel van het EU-project EUROqCHARM, met onder meer ILVO, is op Europees niveau afgestemde methodes vastleggen voor de bepaling en opvolging van milieuvervuiling met plastic.

Nieuwe treinterminal bij Mercatordok in North Sea Port

Volvo Cars, DFDS en Lineas brengen transport per boot, trein en vrachtwagen op een efficiënte manier samen. De doorlooptijd van fabriek naar eindbestemming gebeurt nu tot 30% sneller.

Financiële boost voor Belgische producent van elektrische bestelwagens

Addax Motors uit Deerlijk, de enige Belgische producent van elektrische bestelwagens, krijgt een financiële injectie van 10 miljoen euro, waarvan 8 miljoen euro via een kapitaalverhoging.

Engineeringnet Magazine 153 is onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

Serious Game Circonopoly helpt om jongeren circulair te denken

POM West-Vlaanderen lanceert de online game Circonopoly om jongeren in de wereld van circulaire economie onder te dompelen. Dit spel is ontwikkeld voor de derde graad secundair onderwijs.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners