Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

Technisch nieuws 25/06/2020 12:04:45

Th!nk E, ABB, Imtech en Enervalis realiseerden onlangs een eerste netgekoppelde buurtbatterij in Oud-Heverlee. Met de batterij kunnen negen huishoudens uit de wijk aan peak shaving doen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vynova zet restwarmte in voor stoomproductie

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

Grensregio zet verder in op energie- en klimaatneutrale gebouwen

Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

Eerste turbines grootste Belgisch offshore windpark geïnstalleerd

Energie-efficiëntie productieprocessen dankzij ELGi Compressoren

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Overschotten van zonne-energie (van zonnepanelen bij die huishoudens en tot 90 kilowattuur) kunnen in de batterij opgeslagen worden om tijdens verbruikspieken aangesproken te worden.

De batterij verhoogt niet alleen het rendement van de zonnepanelen. Ze is ook verbonden met het 50-jaar oude lokale distributienet dat de groeiende elektrificatie (warmtepompen, zonnepanelen, laadpalen voor elektrische wagens, ...) niet meer trok. Ze vormt dus ook een oplossing voor de alsmaar toenemende netbelasting.

Batterijen worden al vaker ingezet (in de industrie, hospitalen,...) maar dan achter de meter. Uniek aan dit project is dat de batterij in gezinsverband wordt ingezet én dat ze ook een aansluiting heeft op het distributienet.

De buurtbatterij voor de Ophemstraat van Oud-Heverlee werd in België ontwikkeld en geproduceerd bij ABB PG in Jumet, een joint venture met Hitachi. “We zijn best trots dat we dit staaltje moderne en groene technologie in België konden verwezenlijken en hopen hiermee de basis gelegd te hebben voor een mooier, nog veel breder verhaal waarbij wijkbatterijen voor buurtbewoners een duurzame én voordelige rol gaan spelen”, aldus Jo Pauwels, managing director van ABB Benelux.

“De technologie is niet nieuw”, aldus Leen Peeters, die het project bij het ingenieursbureau Th!nk E lanceerde en alle fases ervan doorliep tot de effectieve opstart van de buurtbatterij in februari.

“De implementatie in gezinsverband wél. Er was geen wettelijk kader en het was een lang traject van onderhandelingen met de overheden en netwerkbeheerder Fluvius om al het papierwerk in orde te krijgen. Er is nog geen business case klaar, maar het kader ervoor is wel gecreëerd. Fluvius voegde een addendum toe dat in de toekomst als standaardcontract kan dienen voor wie een buurtbatterij wil neerpoten. Omdat de tarieven nog niet zijn aangepast, is het momenteel nog niet zo rendabel, maar binnen een vijftal jaar is een doorbraak zeker realistisch.” << (Luc De Smet) (foto: Th!nk E)

Dit Story-demoproject maakt deel uit van het Europese Horizon2020 kaderprogramma voor onderzoek en innovatie. Initiatiefnemer en technisch coördinator was Th!nk E. ABB verzorgde de technologie, Imtech was systeemintegrator en Enervalis controleert de programmatie. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Partners