Constructie van 50 perfecte fotonen voor bouw quantumcomputer

Onderzoek & Wetenschap 26/06/2020 9:29:35

UTwente heeft een stap in de richting gezet om perfecte fotonen te maken voor quantumcomputers, door te sleutelen aan de structuur van het optische kristal in een veelgebruikte lichtbron.

Lees hieronder verder   
Verwant

Slim bugs checken in software

Automatisatietechnologieën voor alle bedrijfsprocessen gebundeld

AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Fotonische chips geboost met nieuwe lichtversterker

Portugese Heptasense wint Elia innovatiewedstrijd

Databotpionier TeRoCo breidt activiteiten uit naar Frankrijk

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Postgraduaat Smart Logistics

Brugge, Gent, Kortrijk

van 25/09/2020 tot 28/03/2021

Oppervlaktebehandelingen voor kunststoffen

Kortrijk / Online

van 28/09/2020 tot 26/10/2020

The eye of the machine

B&R Webinar

dinsdag 29 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De eerste bewijzen van ‘quantum supremacy’ zijn er al, vooral op complexe theoretische problemen en uitgevoerd met supergeleidende qubits. Vijftig zijn daarvan nodig om het verschil te maken. Dat geldt ook als je fotonen in plaats van qubits gebruikt.

Fotonen zijn om diverse redenen aantrekkelijk: ze werken ook bij kamertemperatuur en zijn stabieler dan qubits. Maar de fotonen moeten wel perfect zijn.

Nu kan het zijn dat de quantumlichtbron te grote verliezen heeft, dan komt een foton niet altijd aan. Een foton dat onderweg is in een stelsel van lichtgeleidende kanaaltjes kun je ook kwijtraken en daarmee ook de resultaten van de quantumberekeningen.

Beschikbare lichtbronnen produceren nu vooral fotonen die net niet helemaal identiek zijn. Het een is rood, het ander iets meer oranje. Een filter gebruiken om ze allebei rood te maken, lijkt dan het meest logisch.

Toch gaat dan een deel van elk foton verloren. Vaak zijn quantumberekeningen dan niet meer mogelijk: de imperfecties blijven aan elkaar gekoppeld. Of, ondanks de tekortkomingen functioneert het wel, maar blijft het maximaal haalbare aantal ver onder de 50: weg is de suprematie.

Onderzoekers van UTwente hebben nu bekeken of je het probleem bij de bron kunt aanpakken, door de kristalstructuur van de quantumlichtbron te verbeteren.

Door te ‘spelen’ met de voorkeursrichtingen in het kristal en die op te delen in domeinen, is het mogelijk om het licht precies de gewenste eigenschappen mee te geven. Het wordt dan beter mogelijk om het minimum van 50 perfecte fotonen te bereiken.

Met vaste domeinen in het kristal wordt al decennia gewerkt, het is de kunst om de domeinen juist te variëren om het licht ‘op maat te maken’.

Zo ver is het nog niet, al wordt op verschillende plekken in de wereld gewerkt aan deze manier van manipuleren van licht. Het onderzoek helpt in elk geval bij het verbeteren van deze technologie en bij het perfectioneren van de fotonen. << (Lydia Heida) (foto: UTwente)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Fotonische chips geboost met nieuwe lichtversterker

De piepkleine versterker van UTwente pept de lichtsignalen van fotonische chips op en geeft ze zo een boost, zodat bijvoorbeeld detectoren voor tumormarkers of virussen gevoeliger worden.

60% fijnstofreductie op binnenplaats Indiase school

Aerosolen en fijnstof (Particulate Matter - PM) bestaan uit heel kleine luchtgedragen vaste deeltjes en vloeistof druppeltjes. Blootstelling aan PM veroorzaakt o.m. respiratoire aandoeningen.

Toenemend goederenvervoer via binnenvaart

In North Sea Port blijft het vervoer van goederen naar het achterland via de binnenvaart verder toenemen. Met een stijging van 4% komt dit vervoer uit op maar liefst 58%.

Portugese Heptasense wint Elia innovatiewedstrijd

Heptasense uit Portugel is de vierde winnaar van de Open Innovation Challenge, een initiatief van de Belgische netbeheerder Elia en haar Duitse zusterbedrijf 50Hertz.

Digitale vijftiende editie van Aquarama Trade Fair

Als gevolg van de aanhoudende coronaproblematiek wordt deze vijftiende editie wel heel bijzonder. Voor het eerst zal de vakbeurs namelijk volledig virtueel plaatsvinden.

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Slimme batterijmodules tot 100 kW bij Schneider Electric

Schneider Electric breidt de Galaxy VS 3-phase Uninterruptible Power Supply (UPS) uit met slimme interne batterijmodules van 10 tot 100 kW. De Galaxy VS met interne batterijen is hiermee de UPS met de hoogste dichtheid. Dit maakt de unit perfect geschikt voor de unieke vereisten van edge computing en kritieke infrastructuren.

Partners