Kunstmatige huid laat robots zweten

Onderzoek & Wetenschap 26/06/2020 10:45:01

TU Eindhoven ontwikkelt een coating die actief en herhaaldelijk stoffen kan afgeven en opnemen onder invloed van radiogolven, voor onder meer genezen van wonden, robots en Virtual Reality.

Lees hieronder verder   
Verwant

Lancering een van de eerste Europese volwaardige 5G-testnetwerken

Organische elektronica: nog veel te doen - artikel

Compacte kracht op de edge

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Kunstmatige huid laat robots zweten

Pascal Fiévez wordt nieuwe CEO van Civadis

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De basis van het materiaal, de coating, is gemaakt van vloeibare kristalmoleculen, bekend van LCD-schermen. Deze moleculen reageren op radiogolven.

Zodra de golven worden aangezet, draaien de moleculen - geformeerd in poriën ter grootte van een micrometer - mee met de bewegingsrichting van de golven. Zo wordt vloeistof uit de poriën gewrongen.

Ook kan een geïntegreerde capillaire functie druppels op het oppervlak binnen enkele seconden absorberen.

Met deze functies kunnen oppervlakken op commando 'nat' of 'droog' worden, bijvoorbeeld om de mate van smering of oppervlaktehechting te variëren.

TU/e-onderzoeker Danqing Liu werkte al eerder met triggers als warmte, licht en elektra om materiaal aan en uit te schakelen. Maar radiosignalen zijn een primeur.

Zij maakte voor de nieuwe coating gebruik van radiofrequente wisselende elektrische velden (20 kHz tot 300 GHz), vergelijkbaar met een Wi-Fi-signaal: een laag-energetische en niet-ioniserende straling.

Deze frequentie dringt niet door het lichaam heen en is veilig om aan te raken. Het is een veel voorkomende frequentie in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld in elektrische therapieën. Dit type triggers is ook direct in robotapparatuur te integreren, omdat deze al op hoogfrequente elektra werkt.

De volgende stap is het laden van de poriën met vloeistoffen zoals antibiotica, glijmiddel of alcohol. Als dat lukt, is herladen de volgende fase, die waarschijnlijk drie jaar duurt. Liu schat dat ze tegen 2025 een eerste model van een verband heeft ontwikkeld.

"Het bouwen van een robot met een kunstmatige huid duurt waarschijnlijk veel langer. We hebben dan ook ingenieurs nodig, voor het ontwerpen van het lichaam van de robot."

Ook probeert Liu verschillende triggers te combineren, bijvoorbeeld UV-licht en radiogolven. "Het materiaal kan dan bijvoorbeeld stoffen uitscheiden op basis van zonlicht, en als de zon onder gaat, overschakelen op radiogolven.” << (Lydia Heida) (foto: TU/e - Danqing Liu)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Partners