Grensregio zet verder in op energie- en klimaatneutrale gebouwen

Het Vlaams-Nederlandse Interregproject SUNOVATE ontwikkelt en integreert infrarood-licht regulerende, gepigmenteerde polymeerfolies in zonnepanelen en ramen.

Trefwoorden: #energieverbruik, #folie, #gebouw, #gepigmenteerd, #glasplaat, #infrarood-licht, #Interreg, #klimaatneutraal, #polymeerfolie, #PV paneel, #raam, #SUNOVATE, #temperatuur, #zonnepaneel, #zonnepaneel

Lees verder

research

( Foto: jakobradlgruber - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Deze folies zijn bij lage temperatuur infrarood-licht doorlatend, en bij temperaturen boven 25°C infrarood-licht werend.z

Daarbij zitten de gepigmenteerde folies in het PV paneel of tussen twee glasplaten waardoor de folie niet aan weersomstandigheden blootgesteld wordt, niet vuil wordt en zo een langere levensduur kent.

Dankzij deze folie wordt opwarming van de gebouw-geïntegreerde zonnepanelen tegengegaan en vermindert het energieverbruik in gebouwen door slimme regulatie van infrarood-licht door ramen.

Zo draagt SUNOVATE sterk bij aan het streefdoel van energie- en klimaatneutrale gebouwen in 2050. Het project bouwt voort op de kennis binnen Interregproject EnergyEfficiency (2016-2019) op het gebied van warmte regulerende, multifunctionele coatings in gebouwen.

Interreg Vlaanderen-Nederland keurde het project goed. Het is het eerste project uit de vijfde oproep dat groen licht krijgt. Met deze nieuwe goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal 3,4 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd.

Hiervan komt de helft uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De teller staat zo op 82 goedgekeurde projecten waarmee in totaal ruim 155,3 miljoen euro vanuit het EFRO fonds werd geïnvesteerd in de grensregio.

SUNOVATE bouwt eveneens voort op de resultaten uit het Interregproject PV OpMaat (2016-2019). Dit project integreerde zonnecellen beter en esthetischer in gebouwen dankzij de ontwikkeling van diverse typen PV modules op maat en met verbeterde visuele aspecten.

In het test-gebouw SolarBEAT op de campus van TU Eindhoven zullen projectpartners Glass for Glass enkele ramen met folie plaatsen, en Soltech een aantal zonnecellen met folie installeren.