Grensregio zet verder in op energie- en klimaatneutrale gebouwen

Onderzoek & Wetenschap 29/06/2020 8:32:34

Het Vlaams-Nederlandse Interregproject SUNOVATE ontwikkelt en integreert infrarood-licht regulerende, gepigmenteerde polymeerfolies in zonnepanelen en ramen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vynova zet restwarmte in voor stoomproductie

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

Grensregio zet verder in op energie- en klimaatneutrale gebouwen

Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

Eerste turbines grootste Belgisch offshore windpark geïnstalleerd

Energie-efficiëntie productieprocessen dankzij ELGi Compressoren

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Deze folies zijn bij lage temperatuur infrarood-licht doorlatend, en bij temperaturen boven 25°C infrarood-licht werend.z

Daarbij zitten de gepigmenteerde folies in het PV paneel of tussen twee glasplaten waardoor de folie niet aan weersomstandigheden blootgesteld wordt, niet vuil wordt en zo een langere levensduur kent.

Dankzij deze folie wordt opwarming van de gebouw-geïntegreerde zonnepanelen tegengegaan en vermindert het energieverbruik in gebouwen door slimme regulatie van infrarood-licht door ramen.

Zo draagt SUNOVATE sterk bij aan het streefdoel van energie- en klimaatneutrale gebouwen in 2050. Het project bouwt voort op de kennis binnen Interregproject EnergyEfficiency (2016-2019) op het gebied van warmte regulerende, multifunctionele coatings in gebouwen.

Interreg Vlaanderen-Nederland keurde het project goed. Het is het eerste project uit de vijfde oproep dat groen licht krijgt. Met deze nieuwe goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal 3,4 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd.

Hiervan komt de helft uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De teller staat zo op 82 goedgekeurde projecten waarmee in totaal ruim 155,3 miljoen euro vanuit het EFRO fonds werd geïnvesteerd in de grensregio.

SUNOVATE bouwt eveneens voort op de resultaten uit het Interregproject PV OpMaat (2016-2019). Dit project integreerde zonnecellen beter en esthetischer in gebouwen dankzij de ontwikkeling van diverse typen PV modules op maat en met verbeterde visuele aspecten.

In het test-gebouw SolarBEAT op de campus van TU Eindhoven zullen projectpartners Glass for Glass enkele ramen met folie plaatsen, en Soltech een aantal zonnecellen met folie installeren. << (Lydia Heida) (foto: jakobradlgruber - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Partners