Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Trefwoorden: #aderverkalking, #autofluorescerend, #beeldvoerming, #biopsie, #camera, #diabetes mellitus, #diermodel, #infrarood, #lever, #leververvetting, #lipofuscine, #MIT, #NAFLD, #niet-alcoholisch, #obesitas, #UAntwerpen, #UZA

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Vet dat zich ophoopt in de lever is een belangrijke oorzaak van chronische leveraandoeningen. In de medische wereld noemt men dit fenomeen non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), ofwel niet-alcoholische leververvetting.

Steeds meer mensen in het Westen hebben er last van, door het toenemende aantal mensen met obesitas of diabetes mellitus. Zo zal in 2030 naar schatting de helft van de Amerikaanse en Europese volwassenen aan NAFLD lijden.

Nu is het alleen via een biopsie van de lever mogelijk om de aard van de ontsteking en de ernst van de ziekte vast te stellen. Ook is het lastig om de evolutie van de aandoening goed te volgen zonder nieuwe biopsie.

Onderzoek van een team internationale wetenschappers brengt daar in de toekomst verandering in. Het project werd geleid door het Massachusetts General Hospital (MGH) en het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ook dr. Wilhelmus Kwanten, leverspecialist in het UZA en op de Universiteit Antwerpen, werkte mee aan het onderzoek.

“We hebben een methode te ontwikkeld waarbij we op een niet-invasieve manier aan beeldvorming realiseren”, aldus Kwanten. “Uit eerder onderzoek was al duidelijk dat het pigment lipofuscine gevormd wordt in de levercellen van patiënten met leverlijden, waaronder NAFLD."

"Door gebruik te maken van de autofluorescente eigenschappen lukte het ons om dat lipofuscinepigment te visualiseren en zo een inschatting van de ernst van de ziekte te maken. Daarvoor zijn hoogtechnologische camera’s en infraroodtechnieken ingezet.”

Zo is het mogelijk om leveraandoeningen in een vroeg stadium te detecteren. Een leverbiopsie is hierdoor mogelijk te vermijden in de toekomst. De techniek bewees al zijn efficiëntie in diermodellen en is op termijn waarschijnlijk toe te passen in de klinische praktijk.

Kwanten en collega’s gaan ook andere ziektebeelden bekijken waarin lipofuscine beschreven wordt. Mogelijk kan de techniek bijvoorbeeld ook toegepast worden op een aandoening als aderverkalking.