Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Bedrijfsnieuws 30/06/2020 13:14:34

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Grote hoeveelheden onderbenutte lignine-zijstromen uit chemische pulpprocessen en bioraffinaderijen zijn een waardevolle grondstof voor duurzame biomaterialen.

In het kader van het LigniOx-project worden duurzame betonplastificeermiddelen ontwikkeld uit de industriële lignine zijstromen van bioraffinaderijen.

Er is hiertoe een alkali-oxidatieproces ontwikkeld dat gebruik maakt van moleculaire zuurstof als milieuvriendelijk en goedkoop oxidatiemiddel. Zure groepen zetten het ligninepolymeer om in een wateroplosbaar polyelektrolyt.

Recente studies toonden aan dat LigniOx-lignines een groot potentieel hebben. Zij concurreren probleemloos met lignosulfonaten en met commerciële synthetische superplastificeermiddelen.

De valorisatie van lignine nevenstromen verbetert de kosten- en grondstoffenefficiëntie van lignocellulose-bioraffinaderijen en het creëert goedkope, duurzame grondstoffen voor de chemische industrie.

De LigniOx-technologie is ook door de chemische industrie als een op zichzelf staande eenheid te exploiteren.

De komende maanden wordt het oxidatieproces en de toepassing van LigniOx plastificeermiddelen onder bedrijfsomstandigheden gedemonstreerd.

Dit voor de verdere commercialisering van de LigniOx-oxidatietechnologie en de geproduceerde LigniOx-betonweekmakers.

De omzetting van bijproducten van lignine in hoogwaardige materialen vereist stroomafwaarts kosteneffectieve scheidings- en zuiveringsprocessen.

De Vlaamse kennisorganisatie VITO bestudeert cross-flow membraanfiltratie voor de nabehandeling van LigniOx-productmengsels, gericht op concentratie van geoxideerde lignine, verbeterde weekmakersprestaties en chemische terugwinning van proceschemicaliën.

Membraanprocessen kennen een lage energiebehoefte, milde werkingscondities en een gematigde kosten-prestatieverhouding. Ook is er het voordeel van schaalbaarheid en flexibiliteit in het ontwerp van de apparatuur.

Het LigniOx-project wordt gecoördineerd door het Finse researchcentrum VTT en ontvangt subsidie vanuit het Horizon 2020-programma van de EU. Projectpartners zijn Andritz, Fortum, Metsä Fibre, St1, CIMV, Vertech Group, Dow en VITO. << (Lydia Heida) (foto: screen Vimeo - VITO)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Koningin Paolaprijs voor KIKS-project rond Artificiële intelligentie

Leerlingen onderzoeken de relatie tussen huidmondjes van planten en klimaatverandering, om zo meer te leren over AI, diepe neurale netwerken en Python, een toegankelijke programmeertaal.

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Leidt onbeperkt verlof tot meer geluk op de werkvloer? “Inzetten op welzijn van de medewerkers is een zeer verstandige keuze”, meent professor in Omgeving en Gezondheid Lode Godderis (KUL).

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Partners