Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Bedrijfsnieuws 30/06/2020 13:14:34

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Altair heeft M-Base overgenomen

Stoom in uw bedrijf - artikel

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

essenscia over hervorming Europese chemiewetgeving

Ammoniak produceren zonder CO2-uitstoot

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Grote hoeveelheden onderbenutte lignine-zijstromen uit chemische pulpprocessen en bioraffinaderijen zijn een waardevolle grondstof voor duurzame biomaterialen.

In het kader van het LigniOx-project worden duurzame betonplastificeermiddelen ontwikkeld uit de industriële lignine zijstromen van bioraffinaderijen.

Er is hiertoe een alkali-oxidatieproces ontwikkeld dat gebruik maakt van moleculaire zuurstof als milieuvriendelijk en goedkoop oxidatiemiddel. Zure groepen zetten het ligninepolymeer om in een wateroplosbaar polyelektrolyt.

Recente studies toonden aan dat LigniOx-lignines een groot potentieel hebben. Zij concurreren probleemloos met lignosulfonaten en met commerciële synthetische superplastificeermiddelen.

De valorisatie van lignine nevenstromen verbetert de kosten- en grondstoffenefficiëntie van lignocellulose-bioraffinaderijen en het creëert goedkope, duurzame grondstoffen voor de chemische industrie.

De LigniOx-technologie is ook door de chemische industrie als een op zichzelf staande eenheid te exploiteren.

De komende maanden wordt het oxidatieproces en de toepassing van LigniOx plastificeermiddelen onder bedrijfsomstandigheden gedemonstreerd.

Dit voor de verdere commercialisering van de LigniOx-oxidatietechnologie en de geproduceerde LigniOx-betonweekmakers.

De omzetting van bijproducten van lignine in hoogwaardige materialen vereist stroomafwaarts kosteneffectieve scheidings- en zuiveringsprocessen.

De Vlaamse kennisorganisatie VITO bestudeert cross-flow membraanfiltratie voor de nabehandeling van LigniOx-productmengsels, gericht op concentratie van geoxideerde lignine, verbeterde weekmakersprestaties en chemische terugwinning van proceschemicaliën.

Membraanprocessen kennen een lage energiebehoefte, milde werkingscondities en een gematigde kosten-prestatieverhouding. Ook is er het voordeel van schaalbaarheid en flexibiliteit in het ontwerp van de apparatuur.

Het LigniOx-project wordt gecoördineerd door het Finse researchcentrum VTT en ontvangt subsidie vanuit het Horizon 2020-programma van de EU. Projectpartners zijn Andritz, Fortum, Metsä Fibre, St1, CIMV, Vertech Group, Dow en VITO. << (Lydia Heida) (foto: screen Vimeo - VITO)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

Het internationale team van sterrenkundigen staan voor een raadsel, omdat tot nu toe werd gedacht dat grote bolvormige sterrenhopen behoorlijk wat metalen moesten bevatten.

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Bluswatersystemen hebben maar één taak, maar het is wel een vitale: functioneren wanneer ze nodig zijn. Kenbri zet hierbij in op duurzame producten, technisch advies en deskundig onderhoud.

Start Europese aanbesteding rond één walstroomsysteem

Port of Antwerp, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, North Sea Port, Drechtsteden en de Vlaamse Waterweg willen komen tot één uniform walstroomsysteem voor de binnenvaart.

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Niemand kan nog zonder computer. En dus evenmin zonder software. Maar soms raken softwareproblemen maar niet opgelost. Als ondernemer kan u dit aardig wat schade berokkenen.

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners