Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Bedrijfsnieuws 30/06/2020 13:14:34

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Innovatieve oplossingen rond spoorvervoer in chemiesector

Biologisch oplosmiddel verlaagt energieverbruik

60% fijnstofreductie op binnenplaats Indiase school

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Flowcomm België wordt Jadiflow

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Grote hoeveelheden onderbenutte lignine-zijstromen uit chemische pulpprocessen en bioraffinaderijen zijn een waardevolle grondstof voor duurzame biomaterialen.

In het kader van het LigniOx-project worden duurzame betonplastificeermiddelen ontwikkeld uit de industriële lignine zijstromen van bioraffinaderijen.

Er is hiertoe een alkali-oxidatieproces ontwikkeld dat gebruik maakt van moleculaire zuurstof als milieuvriendelijk en goedkoop oxidatiemiddel. Zure groepen zetten het ligninepolymeer om in een wateroplosbaar polyelektrolyt.

Recente studies toonden aan dat LigniOx-lignines een groot potentieel hebben. Zij concurreren probleemloos met lignosulfonaten en met commerciële synthetische superplastificeermiddelen.

De valorisatie van lignine nevenstromen verbetert de kosten- en grondstoffenefficiëntie van lignocellulose-bioraffinaderijen en het creëert goedkope, duurzame grondstoffen voor de chemische industrie.

De LigniOx-technologie is ook door de chemische industrie als een op zichzelf staande eenheid te exploiteren.

De komende maanden wordt het oxidatieproces en de toepassing van LigniOx plastificeermiddelen onder bedrijfsomstandigheden gedemonstreerd.

Dit voor de verdere commercialisering van de LigniOx-oxidatietechnologie en de geproduceerde LigniOx-betonweekmakers.

De omzetting van bijproducten van lignine in hoogwaardige materialen vereist stroomafwaarts kosteneffectieve scheidings- en zuiveringsprocessen.

De Vlaamse kennisorganisatie VITO bestudeert cross-flow membraanfiltratie voor de nabehandeling van LigniOx-productmengsels, gericht op concentratie van geoxideerde lignine, verbeterde weekmakersprestaties en chemische terugwinning van proceschemicaliën.

Membraanprocessen kennen een lage energiebehoefte, milde werkingscondities en een gematigde kosten-prestatieverhouding. Ook is er het voordeel van schaalbaarheid en flexibiliteit in het ontwerp van de apparatuur.

Het LigniOx-project wordt gecoördineerd door het Finse researchcentrum VTT en ontvangt subsidie vanuit het Horizon 2020-programma van de EU. Projectpartners zijn Andritz, Fortum, Metsä Fibre, St1, CIMV, Vertech Group, Dow en VITO. << (Lydia Heida) (foto: screen Vimeo - VITO)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners