Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Bedrijfsnieuws 1/07/2020 9:43:56

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoekers brengen luchtcirculatie Covid-19 beter in kaart

Nieuwe ’hybride-motor’ voor biologisch afbreekbare nanomotoren

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Nieuwe test met organ-on-chip bepaalt hartschade COVID-19

Behandelsucces ‘oefenen’ op digitale lichaamskopie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Bij het ontwikkelen van een vaccin tegen een virus, bacterie of kankercel wordt het lichaam in aanraking gebracht met een niet-actieve vorm van het kwaadaardig bestanddeel. Zo kan het lichaam hiertegen een afweerreactie starten en immuunstoffen aanmaken voor een toekomstige besmetting.

Het vaccin van myNEO werkt anders. De start-up, die ondersteund wordt door Start it @KBC, ontwikkelt een voorzichtig gekozen cocktail van peptiden (stukjes eiwitten) die essentieel zijn voor het virus, om zeer gericht een immuunrespons op te starten.

Deze aanpak heeft verschillende voordelen ten opzichte van het gebruiken van een volledig virus. Door specifiek te kiezen voor fragmenten die noodzakelijk zijn voor de werking van het virus, kent het vaccin een betere werking tegen zowel SARS-CoV-2 (het virus verantwoordelijk voor Covid-19) en MERS, als alle andere (toekomstige) vormen van dezelfde virusfamilie met diezelfde onderdelen.

In tegenstelling tot alle andere bedrijven die een covid-19 vaccin ontwikkelen, wordt daarbij niet alleen gefocust op het Spike-proteïne, maar ook de E-, M- en N-proteïnen werden geanalyseerd. Deze proteïnen zijn namelijk ook van belang voor het overleven van het virus en hun analyse zou dus de kans vergroten op een sterk werkend en breed inzetbaar vaccin tegen coronavirussen.

Daarnaast worden de pijlen gericht op een vaccin dat de opruimende cellen van het immuunsysteem activeert om de indringer te vernietigen, in tegenstelling tot vele andere bedrijven die inzetten op productie van immuunstoffen (antilichamen). Dit zou een meer langdurige respons op zal leveren.

Nu de biotech start-up deze veelbelovende Covid-19 peptiden gevonden heeft, start het bedrijf preklinische proeven in samenwerking met een Europees biotech bedrijf met een kankervaccintechnologie. Het doel is om het vaccin begin 2021 te testen op mensen. << (Guy Leysen) (foto: myNEO)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Partners