Nieuwe ’hybride-motor’ voor biologisch afbreekbare nanomotoren

Onderzoek & Wetenschap 2/07/2020 13:50:02

Een internationaal onderzoeksteam heeft anorganische nanodeeltjes ontwikkeld die helpen om nanomotoren voort te stuwen, zodat deze medicijnen naar ziek weefsel kunnen transporteren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Smartphone wordt contactloze gezondheidstracker

Bio-inkten sleutel voor 3D-printen menselijk weefsel

Onderzoekers brengen luchtcirculatie Covid-19 beter in kaart

Nieuwe ’hybride-motor’ voor biologisch afbreekbare nanomotoren

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(12/8) Digitalisering binnenvaart voor meer efficiëntie en veiligheid

(11/8) Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een onderzoeksgebied dat momenteel opkomt in de biogeneeskunde is het gebruik van gemotoriseerde deeltjes die medicijnen naar ziek weefsel verplaatsen.

Om goed te kunnen functioneren moeten deze deeltjes biocompatibel, biologisch afbreekbaar en klein genoeg zijn om te kunnen circuleren en te reizen naar de plaats waar ze nodig zijn.

Een internationaal onderzoeksteam heeft een nanomotor ontwikkeld die aan al deze eisen voldoet. Deze hybride structuur, die bestaat uit een organische buitenkant, stuwt zichzelf voort met behulp van een anorganisch nanodeeltje dat in de nanomotor is gesynthetiseerd en fungeert als een motor.

Het onderzoek werd geleid door TU Eindhoven. Andere projectpartners zijn het Institute for Bioengineering of Catalonia, de Chinese Soochow University en de Britse Swansea University.

De innovatieve hybride nanomotor bestaat uit een structuur die stomatocyte wordt genoemd, samengesteld uit poly(ethyleenglycol)-blok-poly(D,L-lactide) (PEG-PDLLA) bouwstenen, die geladen zijn met mangaandioxide, de motor voor de nanomotor.

De PEG-PDLLA blokcopolymeer-stomatocyten zijn komvormige structuren en hebben een binnenholte met een kleine opening naar de externe omgeving. Deze deeltjes kunnen een motor of brandstof in de holte opsluiten en beschermen.

Wanneer deze anorganische motor reageert met waterstofperoxide, ontstaan er nanobellen van zuurstof die uit de kleine opening van de stomatocyt worden uitgestoten en zo de structuur in de tegenovergestelde richting voortstuwen.

Waterstofperoxide, dat giftig is voor de cellen, komt veel voor in micro-omgevingen van tumoren. De stomatocyten zijn herbruikbaar als de motor in hun holte functioneel blijft, en de motor niet uit de opening ‘ontsnapt’ als hij niet in gebruik is.

De hybride structuur is biocompatibel en biologisch afbreekbaar, dankzij de organische buitenkant. Ook zijn de nanomotoren te gebruiken als multimodale platforms en is er de mogelijkheid om de deeltjes op afstand te besturen met externe signalen, zoals magnetische velden of licht. << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Air Products en thyssenkrupp gaan samen elektrolyse­fabrieken bouwen

thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers en Air Products hebben een strategische overeenkomst getekend rond samenwerking en de ontwikkeling van projecten voor de levering van groene waterstof.

Academisch team ondersteunt Belgische offshore windenergie-sector

In het PhairywinD project biedt een sterk academisch team ondersteuning op gebied van de laatste technologische trends, de wetenschappelijke vooruitgang en innovatieve ideeën aanreiken.

Hoe ver kan je productiesystemen neerschalen? - column

Machines en andere productiemiddelen worden steeds compacter om materiaalverbruik te minimaliseren en kosten te besparen. Maar in hoeverre kan je individuele functies samenbrengen?

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners