Nieuwe ’hybride-motor’ voor biologisch afbreekbare nanomotoren

Onderzoek & Wetenschap 2/07/2020 13:50:02

Een internationaal onderzoeksteam heeft anorganische nanodeeltjes ontwikkeld die helpen om nanomotoren voort te stuwen, zodat deze medicijnen naar ziek weefsel kunnen transporteren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Elektromagnetische interferentie in medische hulpmiddelen aangepakt

Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

Siemens Healthineers lanceert snelle COVID-19 Antigeen test

Biosensor voor continue monitoring door middel van moleculaire look-alike

Medicijnen sneller beschikbaar met innovatieve technologie

Acceleratieprogramma voor medische healthtech succesvol gestart

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Praktische inleiding tot Fire Safety Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 9/11/2020 tot 23/03/2021

Bouwmanager - module People Management

Antwerpen

van 10/11/2020 tot 8/12/2020

Keuze van de redactie

(27/10) Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

(26/10) Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

(22/10) Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

(21/10) Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een onderzoeksgebied dat momenteel opkomt in de biogeneeskunde is het gebruik van gemotoriseerde deeltjes die medicijnen naar ziek weefsel verplaatsen.

Om goed te kunnen functioneren moeten deze deeltjes biocompatibel, biologisch afbreekbaar en klein genoeg zijn om te kunnen circuleren en te reizen naar de plaats waar ze nodig zijn.

Een internationaal onderzoeksteam heeft een nanomotor ontwikkeld die aan al deze eisen voldoet. Deze hybride structuur, die bestaat uit een organische buitenkant, stuwt zichzelf voort met behulp van een anorganisch nanodeeltje dat in de nanomotor is gesynthetiseerd en fungeert als een motor.

Het onderzoek werd geleid door TU Eindhoven. Andere projectpartners zijn het Institute for Bioengineering of Catalonia, de Chinese Soochow University en de Britse Swansea University.

De innovatieve hybride nanomotor bestaat uit een structuur die stomatocyte wordt genoemd, samengesteld uit poly(ethyleenglycol)-blok-poly(D,L-lactide) (PEG-PDLLA) bouwstenen, die geladen zijn met mangaandioxide, de motor voor de nanomotor.

De PEG-PDLLA blokcopolymeer-stomatocyten zijn komvormige structuren en hebben een binnenholte met een kleine opening naar de externe omgeving. Deze deeltjes kunnen een motor of brandstof in de holte opsluiten en beschermen.

Wanneer deze anorganische motor reageert met waterstofperoxide, ontstaan er nanobellen van zuurstof die uit de kleine opening van de stomatocyt worden uitgestoten en zo de structuur in de tegenovergestelde richting voortstuwen.

Waterstofperoxide, dat giftig is voor de cellen, komt veel voor in micro-omgevingen van tumoren. De stomatocyten zijn herbruikbaar als de motor in hun holte functioneel blijft, en de motor niet uit de opening ‘ontsnapt’ als hij niet in gebruik is.

De hybride structuur is biocompatibel en biologisch afbreekbaar, dankzij de organische buitenkant. Ook zijn de nanomotoren te gebruiken als multimodale platforms en is er de mogelijkheid om de deeltjes op afstand te besturen met externe signalen, zoals magnetische velden of licht. << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Snellere R&D dankzij nieuwe Biostrand-software

Met het softwarepakket Retrieve & Relate (R&R) van IT-bedrijf BioStrand kunnen onderzoekers een half jaar winnen bij de ontwikkeling van nieuwe producten gebaseerd op genetische data.

Vlaamse biogassector houdt ondanks minder steun stand

Jaarlijks verwerkt de biogassector in Vlaanderen ongeveer 3,2 miljoen ton organische (afval)stromen, afkomstig van de landbouw, voedingsindustrie en waterzuivering.

Disruptieve e-motortechnologie - artikel

Mirmex Motor nv uit Mont-Saint-Guibert bij Louvain-la-Neuve ontwerpt, bouwt en verhandelt kleine elektromotoren, zo groot als een batterij of sigaar, met diameters van 8 tot 60 mm.

Cargill bouwt eerste fabriek voor winning biodiesel

De nieuwe fabriek zal deel uitmaken van de bestaande vestiging in Gent, die zaden perst en ook Bioro biodiesel destilleert. Cargill investeert 127 miljoen euro in dit nieuwe project.

Colt Technology Services en KevlinX bundelen krachten

De eerste locatie die met het Colt IQ Network wordt verbonden is de grootschalige Data Centre Campus van KevlinX in Brussel, waarvan de livegang gepland staat voor eind 2021.

Altair heeft M-Base overgenomen

Altair, de leverancier van software voor productontwerp, high-performance computing (HPC) en data-analyses, neemt M-Base Engineering + Software GmbH over.

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Jaguar Land Rover neemt deel aan een uniek onderzoek naar de geschiktheid van geavanceerde, lichtgewicht metalen en composieten voor toepassing in toekomstige voertuigen.

Radar is de betere ultrasoon

VEGA heeft haar niveausensoren portfolio aangevuld met een nieuwe serie radarinstrumenten voor standaard meetapplicaties en prijsgevoelige toepassingen.

WEG breidt W60-motorlijn uit

Motorfabrikant WEG heeft zijn assortiment W60-motoren uitgebreid. De driefasige inductiemotoren zijn de meest compacte modulaire motoren op de markt en zijn nu beschikbaar in bouwgrootten 335H/G en 400G/F. De nieuwe afmetingen zijn ideaal voor toepassingen als compressoren, pompen en ventilatoren en zijn ontwikkeld voor de IEC-markt.

Partners