Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

Onderzoek & Wetenschap 13/07/2020 7:30:04

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Lees hieronder verder   
Verwant

Flanders Make belangrijke partner in Europees HighLite project

Ontwikkeling zonnefolies voor ramen en zonnepanelen

Groene waterstof moet energietransitie in Picardisch Wallonië versnellen

Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Focus Open Innovation Challenge op innovatieve offshore windtoepassingen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Lignine blijft over van hout als restproduct bij bijvoorbeeld de productie van papier of het maken van bio-ethanol. Nu is het een afvalproduct dat verbrand wordt.

Na het maken van lignineolie is het geschikt als grondstof voor allerlei producten. 'Bij de verbranding van lignine komt wel weer CO2 vrij, maar idealiter kunnen we dit CO2 neutraal houden’, aldus Dannie van Osch, chief business officer bij Vertoro.

De nieuwe installatie maakt deel uit van een proeffabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen die onlangs officieel is geopend. Deze Multi Purpose Pilot Plant is uniek in de wereld.

Vertoro heeft de afgelopen drie jaar in labs bij TU Eindhoven, en met het Chemelot Institute for Science & Technology (InSciTe), succesvolle proeven gedaan met allerlei soorten lignine-rijk materiaal.

‘We zijn toe aan de volgende stap: in de praktijk bewijzen dat lignine een goede vervanger is van fossiele olie. Potentiële klanten willen graag uitgebreid kunnen testen', stelt Van Osch.

'In de nieuwe installatie op de Brightlands Chemelot Campus kunnen we sneller en grotere bruikbare batches maken. Tot wel 150 liter per dag. Daar werk je in een lab ruim een maand aan. Dit is een essentiële tussenstap naar grootschalige productie.’

Het InSciTe fungeert met de Multi Purpose Plant als facilitator voor ondernemers die pionieren met materialen en grondstoffen uit niet-fossiele bronnen.

De fabriek is met vrij eenvoudige ingrepen geschikt voor diverse chemische processen. De hightech installaties kunnen biobased grondstoffen thermochemisch en chemokatalytisch verwerken in batches tot 100 kilo per dag. Gespecialiseerde medewerkers zijn beschikbaar om de installaties te bedienen.

Van Osch: ‘Deze nieuwe plant biedt veel mogelijkheden. We onderzoeken nu ook de mogelijkheid om zelf lignine uit hout te winnen.’

Voor de demoplant werkt Vertoro samen met Sekab in Zweden. ‘In de toekomst wordt wellicht een commerciële plant gebouwd in Geleen', aldus Van Osch. ‘Ook willen we onze recepten in licentie uitgeven, zodat wereldwijd lignine verwerkt kan worden tot duurzame olie.’ << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven)

Op de foto (v.l.n.r.):
Wout Ludema (manager operations van Brightlands Chemelot Campus), Emiel Staring (Managing Director van InSciTe) en Dannie van Osch (Vertoro).

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners