Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

Onderzoek & Wetenschap 13/07/2020 7:30:04

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Lees hieronder verder   
Verwant

Dirk Van Evercooren wordt nieuwe algemeen directeur ODE Vlaanderen

De Blauwe Cluster stelt Marc Nuytemans aan als nieuwe CEO

Energik zoekt Energy Manager of the year 2020

Air Products en thyssenkrupp gaan samen elektrolyse­fabrieken bouwen

Academisch team ondersteunt Belgische offshore windenergie-sector

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Lignine blijft over van hout als restproduct bij bijvoorbeeld de productie van papier of het maken van bio-ethanol. Nu is het een afvalproduct dat verbrand wordt.

Na het maken van lignineolie is het geschikt als grondstof voor allerlei producten. 'Bij de verbranding van lignine komt wel weer CO2 vrij, maar idealiter kunnen we dit CO2 neutraal houden’, aldus Dannie van Osch, chief business officer bij Vertoro.

De nieuwe installatie maakt deel uit van een proeffabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen die onlangs officieel is geopend. Deze Multi Purpose Pilot Plant is uniek in de wereld.

Vertoro heeft de afgelopen drie jaar in labs bij TU Eindhoven, en met het Chemelot Institute for Science & Technology (InSciTe), succesvolle proeven gedaan met allerlei soorten lignine-rijk materiaal.

‘We zijn toe aan de volgende stap: in de praktijk bewijzen dat lignine een goede vervanger is van fossiele olie. Potentiële klanten willen graag uitgebreid kunnen testen', stelt Van Osch.

'In de nieuwe installatie op de Brightlands Chemelot Campus kunnen we sneller en grotere bruikbare batches maken. Tot wel 150 liter per dag. Daar werk je in een lab ruim een maand aan. Dit is een essentiële tussenstap naar grootschalige productie.’

Het InSciTe fungeert met de Multi Purpose Plant als facilitator voor ondernemers die pionieren met materialen en grondstoffen uit niet-fossiele bronnen.

De fabriek is met vrij eenvoudige ingrepen geschikt voor diverse chemische processen. De hightech installaties kunnen biobased grondstoffen thermochemisch en chemokatalytisch verwerken in batches tot 100 kilo per dag. Gespecialiseerde medewerkers zijn beschikbaar om de installaties te bedienen.

Van Osch: ‘Deze nieuwe plant biedt veel mogelijkheden. We onderzoeken nu ook de mogelijkheid om zelf lignine uit hout te winnen.’

Voor de demoplant werkt Vertoro samen met Sekab in Zweden. ‘In de toekomst wordt wellicht een commerciële plant gebouwd in Geleen', aldus Van Osch. ‘Ook willen we onze recepten in licentie uitgeven, zodat wereldwijd lignine verwerkt kan worden tot duurzame olie.’ << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven)

Op de foto (v.l.n.r.):
Wout Ludema (manager operations van Brightlands Chemelot Campus), Emiel Staring (Managing Director van InSciTe) en Dannie van Osch (Vertoro).

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Stroomverbruik van artificiële intelligentie drastisch verminderd

Onderzoeksinstelling imec en halfgeleiderproducent GlobalFoundries lanceren een nieuwe chip, die geoptimaliseerd is voor toepassingen rond artificiële intelligentie (AI).

Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer? - column

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Sophie Borgne, Senior Vice President Digital Plant Business bij Schneider Electric, werd tijdens de Hannover Messe Digital Days uitgeroepen tot Engineer Powerwoman 2020.

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Na een jaar intensief werken ontvangen 37 West-Vlaamse bedrijven dit Voka Charter als bekroning voor hun beleid en realisaties rond duurzaam ondernemen het afgelopen jaar.

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden een kleine plastic robot gemaakt van responsieve materialen, die beweegt onder invloed van licht en magnetisme.

242.000 euro Vlaamse steun voor WaterstofNet

Waterstof staat hoog op de politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

Gratis AI-applicatie detecteert personen zonder mondmasker

ML6, gespecialiseerd in machine learning en artificiële intelligentie, heeft een nieuwe applicatie gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De code wordt gratis ter beschikking gesteld

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Gratis simulatie en voordelige besturing van robots bij igus

Om robots en de verschillende robotbewegingen gemakkelijk te kunnen programmeren, heeft igus nu een besturingssoftware ontwikkeld voor haar Low Cost automatiseringsoplossingen. igus robot control is online gratis beschikbaar en biedt gebruikers een eenvoudige inleiding tot de wereld van de automatisering. >>

Partners