Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Bedrijfsnieuws 14/07/2020 10:29:37

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Lees hieronder verder   
Verwant

Proeftuinproject ‘Industrie 4.0 Machine Upgrading’ - artikel

Radar is de betere ultrasoon

Accelerator Start it @KBC verwelkomt recordaantal ondernemers

Rittal introduceert nieuwe kunststof kasten AX

Kortrijks Circular Materials Center geopend

Winnaars Techni-Mat awards gekend

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Praktische inleiding tot Fire Safety Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 9/11/2020 tot 23/03/2021

Bouwmanager - module People Management

Antwerpen

van 10/11/2020 tot 8/12/2020

Keuze van de redactie

(27/10) Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

(26/10) Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

(22/10) Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

(21/10) Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens een bezoek aan de virtuele stand van Festo op de Virtual Fair (op 15 en 16 juli) valt er te netwerken, kan je één van de live streamings bijwonen, op eigen tempo hun producten bekijken en vragen stellen aan productspecialisten via een live chat. Het bedrijf zal er drie bionic-projecten tonen: de Bionic Flower, de BionicSwift en de BionicMobileAssistant.

De Bionic Flower is gemodelleerd naar mimosa- en waterlelieplanten. Hij opent en sluit zijn bloemblaadjes als reactie op externe invloeden, zoals aanraking, nabijheid of licht. Deze STEM-bouwdoos werd ontwikkeld in samenwerking met SkySpirit. In het klaslokaal kunnen leerlingen van 10 jaar en ouder met sensoren en besturingstechnologie de ingebouwde mechanismen verkennen.

Een elektrisch aangedreven stappenmotor opent en sluit de bloemblaadjes. Een smartphone, tablet of pc met wifi-verbinding kan beweging en lichteffecten aansturen. De microprocessor is te programmeren met de "Open Roberta" grafische interface. Ervaren studenten kunnen deze ook in C++ programmeren.

Bijbehorend lesmateriaal, evenals een handleiding om de bloem in elkaar te zetten, kan kosteloos gedownload worden via www.bionics4education.com. Leerlingen kunnen de bloem ook aanpassen en uitbreiden met 3D-printers, andere materialen, hard- en software.

De BionicSwift is een wendbare kunstvogel die met een radiogebaseerde binnenshuis GPS met ultra-breedbandtechnologie (UWB) alleen en in groep een gecoördineerd patroon kan afvliegen binnen een gedefinieerde ruimte. Als de vogels van hun vluchtpatroon afwijken, door plotselinge veranderingen in wind of thermiek, kunnen ze het vluchtpatroon onmiddellijk autonoom corrigeren, zonder menselijke tussenkomst.Net als bij het biologische model vormt de lichtgewichtconstructie de kern, die 44,5 centimeter lang is en een spanwijdte van 68 centimeter heeft, maar slechts 42 gram weegt. De borstelloze motor, twee servomotoren, de accu, de vertragingskast en de verschillende elektronische circuits zijn gemonteerd in de vogelromp. De extreem wendbare BionicSwift vliegt lussen en nauwe bochten.

De vleugels zijn gemodelleerd naar echte vogelveren. De individuele lamellen van ultralicht, flexibel maar bijzonder stevig schuim overlappen elkaar. Ze zijn bevestigd aan een koolstof schacht die op zijn beurt verbonden is met de hand- en armvleugels, net als in de werkelijkheid.

De lamellen waaieren tijdens de opgaande slag uiteen, zodat de lucht door de vleugel stroomt en de vogel minder kracht nodig heeft om de vleugel naar boven te bewegen. Bij de neergaande slag worden de lamellen gesloten wat de vliegrobot vooruit stuwt.

Festo ziet toepassingen voor deze technologieën, zoals het 3d-navigatiesysteem, in het aansturen van materiaal- en goederenstromen in de digitale fabrieken van de toekomst.

Tot slot de BionicMobileAssistant, een robot die zelfstandig in drie richtingen beweegt, voorwerpen identificeert, ze adaptief vastgrijpt en ... kan samenwerken met mensen. Het modulaire systeem, ontwikkeld in samenwerking met ETH Zürich, bestaat uit drie subsystemen: een mobiele robot (deze balbot heeft wat van BB8 uit de jongste Star Wars), een elektrische robotarm en de BionicSoftHand 2.0.Deze laatste pneumatische grijper (voor het eerst in 2019 gepresenteerd) is geïnspireerd op de menselijke hand. De vingers en de opponeerbare duim zijn gemaakt van flexibele balgconstructies met luchtkamers, omringd door een stevig elastisch weefsel.

De pneumatische vingers worden aangedreven door een compact ventielenblok met piëzoventielen, direct op de hand gemonteerd. Met een grotere laterale uitslag van duim en wijsvinger werken ze nu beter samen om zaken precies vast te grijpen. Een 3d-geprinte pols met twee vrijheidsgraden laat de hand naar voren en naar achteren, links en rechts bewegen.

De hand draagt een handschoen met gevoelige krachtsensoren op de vingertoppen, de palm en de buitenzijde. Zo kan het vast te grijpen voorwerp gevoeld en de grijpkracht aangepast worden.

Aan de binnenkant van de pols detecteert een dieptescanner voorwerpen. De hand kan getraind worden om voorwerpen te onderscheiden. De informatie wordt verwerkt door een neuraal netwerk dat voordien getraind is met behulp van data augmentation.De robot balanceert op een bal waarmee hij vrij in alle richtingen kan bewegen. De accu voor de arm en de robot is in de romp geplaatst, de persluchtcartridge voor de pneumatische hand is in de bovenarm gemonteerd.

De algoritmes die opgeslagen zijn op de master computer besturen tevens de autonome bewegingen van het systeem. De robot oriënteert zichzelf zelfstandig in drie dimensies met behulp van twee camera's.

Het systeem kan gebruikt worden als robotassistent, bijvoorbeeld in de bediening, als helpende hand bij assemblage of als hulpje bij ergonomisch zware of monotone opdrachten, in gevaarlijke of beperkt toegankelijke omgevingen, of waar een verhoogd infectierisico bestaat. Bij onderhouds- of reparatiewerkzaamheden, het opnemen van meetgegevens, visuele inspecties ... << (Luc De Smet) (foto's: Festo)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Snellere R&D dankzij nieuwe Biostrand-software

Met het softwarepakket Retrieve & Relate (R&R) van IT-bedrijf BioStrand kunnen onderzoekers een half jaar winnen bij de ontwikkeling van nieuwe producten gebaseerd op genetische data.

Vlaamse biogassector houdt ondanks minder steun stand

Jaarlijks verwerkt de biogassector in Vlaanderen ongeveer 3,2 miljoen ton organische (afval)stromen, afkomstig van de landbouw, voedingsindustrie en waterzuivering.

Disruptieve e-motortechnologie - artikel

Mirmex Motor nv uit Mont-Saint-Guibert bij Louvain-la-Neuve ontwerpt, bouwt en verhandelt kleine elektromotoren, zo groot als een batterij of sigaar, met diameters van 8 tot 60 mm.

Cargill bouwt eerste fabriek voor winning biodiesel

De nieuwe fabriek zal deel uitmaken van de bestaande vestiging in Gent, die zaden perst en ook Bioro biodiesel destilleert. Cargill investeert 127 miljoen euro in dit nieuwe project.

Colt Technology Services en KevlinX bundelen krachten

De eerste locatie die met het Colt IQ Network wordt verbonden is de grootschalige Data Centre Campus van KevlinX in Brussel, waarvan de livegang gepland staat voor eind 2021.

Altair heeft M-Base overgenomen

Altair, de leverancier van software voor productontwerp, high-performance computing (HPC) en data-analyses, neemt M-Base Engineering + Software GmbH over.

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Jaguar Land Rover neemt deel aan een uniek onderzoek naar de geschiktheid van geavanceerde, lichtgewicht metalen en composieten voor toepassing in toekomstige voertuigen.

Radar is de betere ultrasoon

VEGA heeft haar niveausensoren portfolio aangevuld met een nieuwe serie radarinstrumenten voor standaard meetapplicaties en prijsgevoelige toepassingen.

WEG breidt W60-motorlijn uit

Motorfabrikant WEG heeft zijn assortiment W60-motoren uitgebreid. De driefasige inductiemotoren zijn de meest compacte modulaire motoren op de markt en zijn nu beschikbaar in bouwgrootten 335H/G en 400G/F. De nieuwe afmetingen zijn ideaal voor toepassingen als compressoren, pompen en ventilatoren en zijn ontwikkeld voor de IEC-markt.

Partners