Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Bedrijfsnieuws 14/07/2020 10:29:37

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Lees hieronder verder   
Verwant

Eindassemblagelijn Duitse autobouwer geoptimaliseerd

Sophie Borgne verkozen tot Engineer Powerwoman 2020

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

Lapp introduceert Ölflex Servo one cable solutions

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact (online)

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens een bezoek aan de virtuele stand van Festo op de Virtual Fair (op 15 en 16 juli) valt er te netwerken, kan je één van de live streamings bijwonen, op eigen tempo hun producten bekijken en vragen stellen aan productspecialisten via een live chat. Het bedrijf zal er drie bionic-projecten tonen: de Bionic Flower, de BionicSwift en de BionicMobileAssistant.

De Bionic Flower is gemodelleerd naar mimosa- en waterlelieplanten. Hij opent en sluit zijn bloemblaadjes als reactie op externe invloeden, zoals aanraking, nabijheid of licht. Deze STEM-bouwdoos werd ontwikkeld in samenwerking met SkySpirit. In het klaslokaal kunnen leerlingen van 10 jaar en ouder met sensoren en besturingstechnologie de ingebouwde mechanismen verkennen.

Een elektrisch aangedreven stappenmotor opent en sluit de bloemblaadjes. Een smartphone, tablet of pc met wifi-verbinding kan beweging en lichteffecten aansturen. De microprocessor is te programmeren met de "Open Roberta" grafische interface. Ervaren studenten kunnen deze ook in C++ programmeren.

Bijbehorend lesmateriaal, evenals een handleiding om de bloem in elkaar te zetten, kan kosteloos gedownload worden via www.bionics4education.com. Leerlingen kunnen de bloem ook aanpassen en uitbreiden met 3D-printers, andere materialen, hard- en software.

De BionicSwift is een wendbare kunstvogel die met een radiogebaseerde binnenshuis GPS met ultra-breedbandtechnologie (UWB) alleen en in groep een gecoördineerd patroon kan afvliegen binnen een gedefinieerde ruimte. Als de vogels van hun vluchtpatroon afwijken, door plotselinge veranderingen in wind of thermiek, kunnen ze het vluchtpatroon onmiddellijk autonoom corrigeren, zonder menselijke tussenkomst.Net als bij het biologische model vormt de lichtgewichtconstructie de kern, die 44,5 centimeter lang is en een spanwijdte van 68 centimeter heeft, maar slechts 42 gram weegt. De borstelloze motor, twee servomotoren, de accu, de vertragingskast en de verschillende elektronische circuits zijn gemonteerd in de vogelromp. De extreem wendbare BionicSwift vliegt lussen en nauwe bochten.

De vleugels zijn gemodelleerd naar echte vogelveren. De individuele lamellen van ultralicht, flexibel maar bijzonder stevig schuim overlappen elkaar. Ze zijn bevestigd aan een koolstof schacht die op zijn beurt verbonden is met de hand- en armvleugels, net als in de werkelijkheid.

De lamellen waaieren tijdens de opgaande slag uiteen, zodat de lucht door de vleugel stroomt en de vogel minder kracht nodig heeft om de vleugel naar boven te bewegen. Bij de neergaande slag worden de lamellen gesloten wat de vliegrobot vooruit stuwt.

Festo ziet toepassingen voor deze technologieën, zoals het 3d-navigatiesysteem, in het aansturen van materiaal- en goederenstromen in de digitale fabrieken van de toekomst.

Tot slot de BionicMobileAssistant, een robot die zelfstandig in drie richtingen beweegt, voorwerpen identificeert, ze adaptief vastgrijpt en ... kan samenwerken met mensen. Het modulaire systeem, ontwikkeld in samenwerking met ETH Zürich, bestaat uit drie subsystemen: een mobiele robot (deze balbot heeft wat van BB8 uit de jongste Star Wars), een elektrische robotarm en de BionicSoftHand 2.0.Deze laatste pneumatische grijper (voor het eerst in 2019 gepresenteerd) is geïnspireerd op de menselijke hand. De vingers en de opponeerbare duim zijn gemaakt van flexibele balgconstructies met luchtkamers, omringd door een stevig elastisch weefsel.

De pneumatische vingers worden aangedreven door een compact ventielenblok met piëzoventielen, direct op de hand gemonteerd. Met een grotere laterale uitslag van duim en wijsvinger werken ze nu beter samen om zaken precies vast te grijpen. Een 3d-geprinte pols met twee vrijheidsgraden laat de hand naar voren en naar achteren, links en rechts bewegen.

De hand draagt een handschoen met gevoelige krachtsensoren op de vingertoppen, de palm en de buitenzijde. Zo kan het vast te grijpen voorwerp gevoeld en de grijpkracht aangepast worden.

Aan de binnenkant van de pols detecteert een dieptescanner voorwerpen. De hand kan getraind worden om voorwerpen te onderscheiden. De informatie wordt verwerkt door een neuraal netwerk dat voordien getraind is met behulp van data augmentation.De robot balanceert op een bal waarmee hij vrij in alle richtingen kan bewegen. De accu voor de arm en de robot is in de romp geplaatst, de persluchtcartridge voor de pneumatische hand is in de bovenarm gemonteerd.

De algoritmes die opgeslagen zijn op de master computer besturen tevens de autonome bewegingen van het systeem. De robot oriënteert zichzelf zelfstandig in drie dimensies met behulp van twee camera's.

Het systeem kan gebruikt worden als robotassistent, bijvoorbeeld in de bediening, als helpende hand bij assemblage of als hulpje bij ergonomisch zware of monotone opdrachten, in gevaarlijke of beperkt toegankelijke omgevingen, of waar een verhoogd infectierisico bestaat. Bij onderhouds- of reparatiewerkzaamheden, het opnemen van meetgegevens, visuele inspecties ... << (Luc De Smet) (foto's: Festo)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Afstand houden en volgen ... - artikel

Nog maar kort geleden leek onze overheid een contacttracing-app op je smartphone te willen installeren als een manier om te sturen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Na een selectieprocedure en een screening van een 110 potentiële kandidaten door een onafhankelijk extern selectiekantoor, werd Tom Hautekiet gekozen als opvolger van Joachim Coens.

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Nu JEC World in Parijs toch niet doorgaat, klopten we aan bij Linde De Vriese, Team Lead Composites bij het SLC-Lab van Sirris in Heverlee, om te vernemen welke trends de sector beheersen.

ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

ArcelorMittal Belgium start deze zoektocht samen met Provincie Oost-Vlaanderen, POM Oost-Vlaanderen, Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist Zelzate en gemeente Zelzate.

Onderzoekers brengen luchtcirculatie Covid-19 beter in kaart

Een unieke luchtopstelling maakt luchtstroom real-time zichtbaar. Dit om het effect van mondkapjes te meten en ventilatie-oplossingen voor het openbaar vervoer en theaters te testen.

Tumar overgenomen door Wilo

De aandeelhouders van Tumar, leverancier en installateur van vuilwaterpompen en dompelmengers in de afvalwatersector, hebben besloten hun familiebedrijf te verkopen aan Wilo.

Lancering een van de eerste Europese volwaardige 5G-testnetwerken

Dit netwerk maakt het mogelijk om de meest geavanceerde toepassingen te testen, zoals AR/VR, hoge snelheid videoverbindingen, zelfrijdende auto's en drones voor industriële toepassingen.

Leybold breidt Turbovac i/iX-familie verder uit

Vacuümspecialist Leybold heeft zijn Turbovac i/iX-serie uitgebreid met de maten 850 i/iX en 950 i/iX tot zes modellen. De twee nieuwe turbomoleculaire pompvarianten worden voornamelijk gekenmerkt door een langere, probleemloze werking, een langere levensduur van het systeem en lagere bedrijfskosten.

Partners