Zijn uw behuizingen klaar voor de zomer?

Nu de warmste maanden van het jaar voor de deur staan, kunnen gebruikers van industriële automatiseringssystemen maar beter voorbereid zijn op de zomerhitte.

Trefwoorden: #klimaat, #Rittal elektrische componenten

Lees verder

Columns

“Elektrische apparatuur genereert veel warmte”, waarschuwt Danny Forré, Teamleader Product Management bij Rittal. “Voeg daarbij de omgevingswarmte door de stijgende zomertemperaturen en je behuizing bereikt veel sneller een kritisch punt van oververhitting. Zonder voldoende koeling loop je dan het risico dat niet alleen de apparatuur die de productielijn beheert, zoals PLC's, aandrijvingen en besturingen, het begeeft maar ook de productielijn zelf stilvalt.

Bovendien is het zo dat overmatige warmte de levensduur van elektrische en elektronische componenten sterk beïnvloedt. De levensverwachting van een elektrisch onderdeel daalt met 50% voor elke verhoging van de omgevingstemperatuur met 10°C.”

Praktische tips
Om deze redenen is het bijzonder aangeraden om goed voorbereid de zomer in te gaan en het risiconiveau van oververhitting van de systemen te controleren. Met behulp van de volgende vragen is het mogelijk om na te gaan of er zich een probleem kan vormen:

  • Is er reeds een storing of defect aan de apparatuur door hoge temperaturen?
  • Zal een storing of defect aan de apparatuur gevolgen hebben voor het productieproces? Zal de productie daardoor vertraging oplopen of stilliggen?
  • Worden de deuren van de behuizing, op het hoogtepunt van de zomer, regelmatig opengelaten? Moet u grote ventilatoren plaatsen om de apparaten in de behuizing te koelen? Dit kan een gezondheids- en veiligheidsrisico vormen.
  • Heeft onvoldoende koeling van procesvloeistoffen als gevolg dat de productie stilvalt?
  • Zou uw bestaande koeloplossing baat hebben bij een controle van de goede werking?

Elk positief antwoord suggereert dat investeren in koeloplossingen een verstandige volgende stap kan zijn.

Bescherming van besturings- en automatiseringsapparatuur
Welke koeloplossing moet worden geïnstalleerd, hangt af van de hoeveelheid warmte die in het paneel wordt geproduceerd. Bovendien speelt ook de omgeving waarin het paneel zich bevindt een grote rol: een koude of warme omgeving en in welke mate die omgeving schoon of vuil is. De omstandigheden kunnen in de loop van de tijd veranderen, zodat de uiteindelijke keuze van een geschikte koeloplossing niet altijd even eenvoudig is. Voor toepassingen waarbij de temperatuur binnen de behuizing lager moet zijn dan erbuiten, kan een oplossing op basis van een koelmiddel de beste optie zijn.

"In ideale omstandigheden biedt een enkel apparaat meer dan 4 kW koeling. Dit kan meer dan voldoende zijn voor behuizingen die in een koele en schone omgeving worden geplaatst”, vertelt Danny Forré. “Als de lucht verontreinigd is, is het nog steeds mogelijk om ten volle te profiteren van lage omgevingstemperaturen door gebruik te maken van energiezuinige lucht/lucht-warmtewisselaars die voor de nodige koeling zorgen.”


Meer informatie rond koeling en de oplossingen van Rittal zijn te vinden via deze link.

Meer informatie
Rittal nv/sa - +32 (0)9 353 91 11
marketing@rittal.be - www.rittal.be - www.friedhelm-loh-group.com

 Lees méér over: Rittal



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.