Academisch team ondersteunt Belgische offshore windenergie-sector

In het PhairywinD project biedt een sterk academisch team ondersteuning op gebied van de laatste technologische trends, de wetenschappelijke vooruitgang en innovatieve ideeën aanreiken.

Trefwoorden: #academici, #PhairywinD, #UGent, #windenergie

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Het hoofddoel van PhairywinD (looptijd van 5 jaar) is om een hechte groep van 9 doctoraatsonderzoekers (PhDs) uit verschillende Belgische kennisinstellingen tot stand te brengen. Deze groep moet een antwoord bieden op de huidige en toekomstige uitdagingen binnen de Belgische offshore wind sector.

Deze 9 onderzoekers bestuderen elk hun eigen specifieke onderwerp, gaande van juridische kwesties tot ontwerp-optimalisatie en wind-golfvoorspellingen voor onderhoudsboten en van hoog-spectrale beelden voor non-destructieve tests tot verbeterde weersmodellen, en nog zoveel meer.

Wat dit multidisciplinaire en intersectorale opleidings- en onderzoeksproject zo speciaal maakt, is de connectiviteit: aan de ene kant 9 Belgische kennisinstelling verenigen rond het thema offshore wind, en anderzijds de link leggen tussen industriële partijen en de Belgische onderzoekspartners. Op deze manier zijn we verzekerd van academische ondersteuning, kennis en input van eigen bodem.

Alle onderzoekers worden telkens in één onderzoeksinstelling aangesteld. Daar zullen ze hun onderzoek uitvoeren onder de supervisie van hun promotor. Maar de PhairywinD onderzoekers zullen, in tegenstelling tot bij gewoon doctoraatsonderzoek, ingebed worden in een grotere, sector-overkoepelende structuur.

Het PhairywinD innovatieve opleidingsnetwerk, waar zowel technische als niet-technische disciplines zullen worden aangeboden, garandeert een holistische benadering tot de offshore wind uitdagingen.

Dit opleidingsnetwerk zal bovendien ook specifieke workshops, agility opleidingen en WindWeeks organiseren, om de onderzoekers onder te dompelen in de offshore wind energiewereld.

Tegen het einde van het project zullen de jonge onderzoekers een sterk netwerk hebben uitgebouwd binnen hun eigen expertisedomein maar ook daarbuiten, en zullen ze zowel binnen als buiten hun universiteit ambassadeurs zijn voor onderzoek naar windenergie.

Ze zullen hun eigen onderzoek ook kunnen positioneren binnen een groter, internationaal kader en de algemene context van de sector.


Meer informatie: www.phairywind.be

ACHTERGROND
De tien Belgische kennispartners in dit project, waaronder alle Belgische universiteiten, combineren hun uitvoerige academische kennis over offshore windenergie. Ze vormen hierdoor een unieke groep van experten en een netwerk van eigen bodem voor de industrie. De Universiteit Gent coördineert het project als projectleider. Sirris is verantwoordelijk voor data-uitwisseling en de internationale aanpak.

Het PhairywinD project wordt gesubsidieerd door FOD Economie, als een fundamenteel onderzoeksproject binnen het Energietransitiefonds.