Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

Onderzoek & Wetenschap 11/08/2020 13:19:38

Het prototype van ‘smart face mask’ van Forcit Benelux en Holst Centre integreert high-end technologie met gebruiksgemak, waardoor huidige praktische problemen geneutraliseerd worden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ontwikkeling slim nanodeeltje tegen antibiotica-resistente infecties

Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

Kunstmatige koraalpoliep reinigt water en transporteert cellen

Vijf laureaten van FWO-Excellentieprijzen bekend gemaakt

Supercontinuum: stap voor stap naar een brede waaier van kleuren

Drie VUB-wetenschappers worden coördinator bij CERN

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De lijst met ongemakken bij zowel de klassieke als de professionele mondmaskers is lang. Niet op zijn minst in het operatiekwartier waar in tijden van ‘Covid-19’-risico complexere maskers (FFP2, FFP3) moeten worden gecombineerd met bijvoorbeeld een gezichtsscherm.

Henri Jacobs, Managing director van Forcit Benelux: “Het was Dr. Verougstraete (vaat-longchirurg) die de zoektocht naar intelligente maskers in een stroomversnelling bracht.”

Vandaag vind je op de wereldwijde markt geen slimme maskers specifiek bedoeld voor de medische sector. Er zijn tot nu toe alleen slimme maskers zonder certificering die in luchtvervuilende situaties toegepast kunnen worden en die dus niet voldoen aan de Europese (medische) standaarden en certificering.

Het Gentse Forcit Benelux gaat daarom samenwerken met Holst Centre om het ‘smart face mask’ te ontwikkelen. Het slimme masker is geconnecteerd met een app en begeleidt de gebruiker in het juiste gebruik en schakelt ongemakken en frustraties uit.

Het ‘smart face mask’ zal het leven van de gebruikers veiliger en comfortabeler maken. In een eerste fase worden de volgende punten aangepakt:

  • de stem versterken via een ingebouwde microfoon en luidspreker;
  • waarschuwen wanneer het tijd is om de filter te vervangen
  • het ademen gemakkelijker maken;
  • de vorm van het masker stevig op zijn plaats houden;
  • de nodige input voor EU-certificatie verkrijgen;
  • leren uit data analyses op basis van ademhalingIn een tweede fase zullen sensoren in het masker data meten en rapporteren via de gelinkte app. Daartoe wordt extra technologie toegevoegd die het mogelijk maakt om vitale parameters, zoals temperatuur, zuurstofsaturatie, ademhalingsritme … te monitoren. Op die manier wordt het masker ook een middel om preventief de gezondheidstoestand van een gebruiker/patiënt op te volgen en te voorspellen.

In de pilootfase worden deze intelligente mondmaskers exclusief aangeboden aan artsen, via https://smartfacemasks.org, waar zij ook hun feedback kunnen rapporteren. Hierdoor worden kinderziektes opgespoord, kan het design verfijnd worden en kan extra technologie toevoegd worden. << (Guy Leysen) (foto: smartfacemask.org - Holst Centre)

ACHTERGROND
De pilootversie van de eerste generatie van het ‘smart face mask’ gebruikt 3D-printing voor de productie en integreert Holst Centre's technologie voor onder meer de bluetooth-connectie en de microfoon en luidspreker. In een later stadium zullen extra sensoren via slim textiel en machine learning (voor monitoring en voorspellingen) worden toegevoegd. <<


Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners