Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

Onderzoek & Wetenschap 11/08/2020 13:19:38

Het prototype van ‘smart face mask’ van Forcit Benelux en Holst Centre integreert high-end technologie met gebruiksgemak, waardoor huidige praktische problemen geneutraliseerd worden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ruim 8 miljoen euro voor 12 innovatieve COOCK-projecten

imec wipt over de terahertzgap - artikel

Nieuwe drone voor verbeteren veerkracht wegeninfrastructuur

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

Europa financiert “PhotonHub Europe” met 19 miljoen euro

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Practical training EN ISO 13849-1

Pilz Academy - Herentals

donderdag 26 november 2020

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De lijst met ongemakken bij zowel de klassieke als de professionele mondmaskers is lang. Niet op zijn minst in het operatiekwartier waar in tijden van ‘Covid-19’-risico complexere maskers (FFP2, FFP3) moeten worden gecombineerd met bijvoorbeeld een gezichtsscherm.

Henri Jacobs, Managing director van Forcit Benelux: “Het was Dr. Verougstraete (vaat-longchirurg) die de zoektocht naar intelligente maskers in een stroomversnelling bracht.”

Vandaag vind je op de wereldwijde markt geen slimme maskers specifiek bedoeld voor de medische sector. Er zijn tot nu toe alleen slimme maskers zonder certificering die in luchtvervuilende situaties toegepast kunnen worden en die dus niet voldoen aan de Europese (medische) standaarden en certificering.

Het Gentse Forcit Benelux gaat daarom samenwerken met Holst Centre om het ‘smart face mask’ te ontwikkelen. Het slimme masker is geconnecteerd met een app en begeleidt de gebruiker in het juiste gebruik en schakelt ongemakken en frustraties uit.

Het ‘smart face mask’ zal het leven van de gebruikers veiliger en comfortabeler maken. In een eerste fase worden de volgende punten aangepakt:

  • de stem versterken via een ingebouwde microfoon en luidspreker;
  • waarschuwen wanneer het tijd is om de filter te vervangen
  • het ademen gemakkelijker maken;
  • de vorm van het masker stevig op zijn plaats houden;
  • de nodige input voor EU-certificatie verkrijgen;
  • leren uit data analyses op basis van ademhalingIn een tweede fase zullen sensoren in het masker data meten en rapporteren via de gelinkte app. Daartoe wordt extra technologie toegevoegd die het mogelijk maakt om vitale parameters, zoals temperatuur, zuurstofsaturatie, ademhalingsritme … te monitoren. Op die manier wordt het masker ook een middel om preventief de gezondheidstoestand van een gebruiker/patiënt op te volgen en te voorspellen.

In de pilootfase worden deze intelligente mondmaskers exclusief aangeboden aan artsen, via https://smartfacemasks.org, waar zij ook hun feedback kunnen rapporteren. Hierdoor worden kinderziektes opgespoord, kan het design verfijnd worden en kan extra technologie toevoegd worden. << (Guy Leysen) (foto: smartfacemask.org - Holst Centre)

ACHTERGROND
De pilootversie van de eerste generatie van het ‘smart face mask’ gebruikt 3D-printing voor de productie en integreert Holst Centre's technologie voor onder meer de bluetooth-connectie en de microfoon en luidspreker. In een later stadium zullen extra sensoren via slim textiel en machine learning (voor monitoring en voorspellingen) worden toegevoegd. <<


Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Het INCITE-project demonstreert chemo-enzymatische processen op industriële schaal, om de kwaliteit en efficiëntie te verhogen in vergelijking met traditionele chemische synthese.

Gaia-X for Belgium gaat werken rond cloud en datastrategie

Tijdens de eerste pan-Europese GAIA-X-top werd ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Dit wordt een hub van het Europese Gaia-X project, dat werkt aan een cloud en datastrategie.

Belgische scale-up wint EIT Digital Challenge

20 deep tech scale-ups namen onlangs deel aan de online finale van de EIT Digital Challenge 2020. De vijf winnaars ontvingen o.a. een jaar lang ondersteuning door de EIT Digital Accelerator.

600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

POM West-Vlaanderen gaf groen licht voor de opstart van 25 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en geeft hiermee een stevige boost aan innovatie bij West-Vlaamse bedrijven.

Siemens garandeert betrouwbare werking van brand­beveiligings­systemen

Brandveiligheid is een complexe materie, gebonden aan vele wetten en regels die niet altijd goed op elkaar afgestemd zijn. Siemens wil een rol spelen in het verbeteren en verduidelijken.

Nieuwe satelliet moet stijging zeespiegel in kaart te brengen

ESA lanceert op 21 november haar nieuwste aardobservatiesatelliet, de Sentinel-6 Michael Freilich. Deze satelliet is van cruciaal belang voor het wereldwijde onderzoek naar klimaatverandering.

OWS overgenomen door Normec Group

De Normec Group (Normec) heeft aangekondigd dat het een definitieve overeenkomst heeft getekend voor de overname van Organic Waste Systems (OWS) van de aandeelhouders.

Nieuwe tool bepaalt virus­over­draag­baar­heid tussen dier en mens

UTwente bootste celoppervlakken met daarop de suikers waaraan een virus hecht op moleculair niveau na. Het blijkt dat voor een succesvolle overdracht ongeveer 8 bindingsplaatsen nodig zijn.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners