Forcit en Holst Centre ontwikkelen prototype van slim gelaatsmaker

Onderzoek & Wetenschap 11/08/2020 13:19:38

Het prototype van ‘smart face mask’ van Forcit Benelux en Holst Centre integreert high-end technologie met gebruiksgemak, waardoor huidige praktische problemen geneutraliseerd worden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vlaanderen investeert jaarlijks vijf miljoen euro in Open Science

Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA

Ruim 8 miljoen euro voor 12 innovatieve COOCK-projecten

imec wipt over de terahertzgap - artikel

Nieuwe drone voor verbeteren veerkracht wegeninfrastructuur

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De lijst met ongemakken bij zowel de klassieke als de professionele mondmaskers is lang. Niet op zijn minst in het operatiekwartier waar in tijden van ‘Covid-19’-risico complexere maskers (FFP2, FFP3) moeten worden gecombineerd met bijvoorbeeld een gezichtsscherm.

Henri Jacobs, Managing director van Forcit Benelux: “Het was Dr. Verougstraete (vaat-longchirurg) die de zoektocht naar intelligente maskers in een stroomversnelling bracht.”

Vandaag vind je op de wereldwijde markt geen slimme maskers specifiek bedoeld voor de medische sector. Er zijn tot nu toe alleen slimme maskers zonder certificering die in luchtvervuilende situaties toegepast kunnen worden en die dus niet voldoen aan de Europese (medische) standaarden en certificering.

Het Gentse Forcit Benelux gaat daarom samenwerken met Holst Centre om het ‘smart face mask’ te ontwikkelen. Het slimme masker is geconnecteerd met een app en begeleidt de gebruiker in het juiste gebruik en schakelt ongemakken en frustraties uit.

Het ‘smart face mask’ zal het leven van de gebruikers veiliger en comfortabeler maken. In een eerste fase worden de volgende punten aangepakt:

  • de stem versterken via een ingebouwde microfoon en luidspreker;
  • waarschuwen wanneer het tijd is om de filter te vervangen
  • het ademen gemakkelijker maken;
  • de vorm van het masker stevig op zijn plaats houden;
  • de nodige input voor EU-certificatie verkrijgen;
  • leren uit data analyses op basis van ademhalingIn een tweede fase zullen sensoren in het masker data meten en rapporteren via de gelinkte app. Daartoe wordt extra technologie toegevoegd die het mogelijk maakt om vitale parameters, zoals temperatuur, zuurstofsaturatie, ademhalingsritme … te monitoren. Op die manier wordt het masker ook een middel om preventief de gezondheidstoestand van een gebruiker/patiënt op te volgen en te voorspellen.

In de pilootfase worden deze intelligente mondmaskers exclusief aangeboden aan artsen, via https://smartfacemasks.org, waar zij ook hun feedback kunnen rapporteren. Hierdoor worden kinderziektes opgespoord, kan het design verfijnd worden en kan extra technologie toevoegd worden. << (Guy Leysen) (foto: smartfacemask.org - Holst Centre)

ACHTERGROND
De pilootversie van de eerste generatie van het ‘smart face mask’ gebruikt 3D-printing voor de productie en integreert Holst Centre's technologie voor onder meer de bluetooth-connectie en de microfoon en luidspreker. In een later stadium zullen extra sensoren via slim textiel en machine learning (voor monitoring en voorspellingen) worden toegevoegd. <<


Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners