Ontwikkeling nieuw systeem voor laagspanningsmetingen

Netbedrijf Fuvius heeft samen met technologiebedrijf Smappee een nieuwe meetkoffer en -set ontwikkeld voor laagspanningsmetingen in elektriciteitscabines en nutskasten.

Trefwoorden: #app, #digitaal, #elektriciteitscabines, #energietransitie, #Fluvius, #laagspanningsmetingen, #meetkoffer, #meetset, #netuitbreiding, #nutskasten, #online, #Smappee, #Vlaanderen

Lees verder

Techniek

( Foto: Fluvius )

ENGINEERINGNET.BE - Fluvius is hiermee veel beter in staat om de oorzaak van een technisch probleem te achterhalen, een netuitbreiding voor te bereiden of om fraude op te sporen. De nieuwe toestellen zijn volledig online uitleesbaar en bieden een schat aan analysemogelijkheden voor netbeheer in volle energietransitie.

‘We moesten op zoek naar een vervanger voor onze oude meettoestellen’, zegt Bruno Macharis van Netbeheer bij Fluvius. ‘Deze waren verouderd en omslachtig om uit te lezen. Ook zijn er veel meer metingen nodig door steeds complexere laagspanningsnetten.'

'Door een groeiend aantal lokale energieproducties, laadpalen en warmtepompen wordt de belasting van onze kabels minder voorspelbaar. Daarom gingen we op zoek naar een nieuw systeem dat veel meer soorten parameters kan registreren en die metingen ook direct beschikbaar kan stellen.'

Omdat zo’n totaalsysteem niet bestond, werd Smappee aangetrokken om dit samen met Fluvius te ontwikkelen. Het eindresultaat is een nieuwe meetkoffer voor elektriciteitscabines en een meetset voor voetpadkasten.

Beiden werken met spoelen en klemmen die een technicus rond specifieke elektriciteitskabels kan aanbrengen. Naast kernwaarden, zoals vermogen, spanning en stroom, meten de toestellen ook specifieke kwaliteitsparameters, zoals reactief vermogen, powerfactor en harmonischen.

Eens geplaatst, kan de meetdata via een online dashboard live worden uitgelezen via een app op de smartphone van een technicus. De data blijft 5 jaar raadpleegbaar en exporteerbaar voor gegevensanalyse van assets achteraf.

De nieuwe meetkoffers en -sets werden vooraf uitgebreid uitgetest en zijn sinds 1 juli in gebruik over heel Vlaanderen.