Nieuw onderzoek: ”Corona versnelt omschakeling naar circulaire economie”

Economie 21/08/2020 8:35:07

6 op de 10 bedrijfsleiders stellen dat de coronacrisis de omschakeling naar een circulaire economie versnelt, aldus een studie van hr-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisatie Etion.

Lees hieronder verder   
Verwant

Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

Start bouw nieuw sorteercentrum voor PMD-afval

Studenten presenteren auto geproduceerd met hergebruikt afval

VUB-onderzoek toont aan dat luchtvervuiling moeilijk te vermijden valt

Europese Procura+ Award voor Kamp C

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Praktische inleiding tot Fire Safety Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 9/11/2020 tot 23/03/2021

Bouwmanager - module People Management

Antwerpen

van 10/11/2020 tot 8/12/2020

Keuze van de redactie

(27/10) Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

(26/10) Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

(22/10) Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

(21/10) Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Voor 85% van de ondernemers wordt duurzaam omgaan met grondstoffen, materialen en hulpbronnen het nieuwe normaal. Ruim 8 op de 10 bedrijfsleiders ziet in het succes van thuiswerk een belangrijke hefboom om duurzaam te ondernemen.

De enquête van Etion en Acerta werd in juni 2020 afgenomen bij meer dan 1.000 bedrijven, waarbij er 187 respondenten waren. Vertegenwoordigde sectoren: 26% industrie; 7% bouw; 46% diensten; 5% sociale economie; 16% overige.

Geert Janssens, hoofdeconoom Etion: “De crisis stelt de uitdagingen van onze geglobaliseerde consumptie-economie rond grondstoffen en energie net heel scherp. Daarom is dit een uitgelezen moment om die transitie nu te realiseren.”

Tom Vlieghe, directeur van het Talent Center van Acerta: “We merken in de praktijk dat duurzaam ondernemen voor bedrijven steeds belangrijker wordt om de beste mensen aan te trekken."

"Bijna 6 op de 10 respondenten geven aan dat sollicitanten steeds nadrukkelijker vragen naar de bedrijfsvisie over duurzaamheid en circulariteit. In een arbeidsmarkt die voor veel technische en hooggeschoolde beroepsprofielen krap blijft, creëert circulariteit dus ook daar opportuniteiten."

De transitie naar een circulaire economie botst echter ook op obstakels. Ondernemingen hebben nog te weinig objectieve instrumenten om te meten wat circulair ondernemen opbrengt.

Welke opportuniteiten creëert circulariteit? Welke winst kunnen we boeken? Deze zaken willen bedrijfsleiders weten: voor 81% van de respondenten is dit obstakel nummer één.

Geert Janssens, hoofdeconoom Etion: “Die meetinstrumenten raken meer ingeburgerd. Het wordt interessant wanneer men niet alleen kijkt naar de kosten, maar ook naar het bredere plaatje van opbrengsten zoals marktopportuniteiten en medewerkersmotivatie.” << (Lydia Heida) (foto: Acerta)

Op de figuur de antwoorden gegeven op de vraag of de coronacrisis de omschakeling naar een circulaire economie zal versnellen.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Colt Technology Services en KevlinX bundelen krachten

De eerste locatie die met het Colt IQ Network wordt verbonden is de grootschalige Data Centre Campus van KevlinX in Brussel, waarvan de livegang gepland staat voor eind 2021.

Altair heeft M-Base overgenomen

Altair, de leverancier van software voor productontwerp, high-performance computing (HPC) en data-analyses, neemt M-Base Engineering + Software GmbH over.

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Jaguar Land Rover neemt deel aan een uniek onderzoek naar de geschiktheid van geavanceerde, lichtgewicht metalen en composieten voor toepassing in toekomstige voertuigen.

Radar is de betere ultrasoon

VEGA heeft haar niveausensoren portfolio aangevuld met een nieuwe serie radarinstrumenten voor standaard meetapplicaties en prijsgevoelige toepassingen.

Data opslaan op een dun draadje bijna mogelijk

Radboud Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen zijn een stap verder in het ontwikkelen van een nieuwe technologie, waarbij informatie weggeschreven wordt op een keten van moleculen.

Stoom in uw bedrijf - artikel

Een stoominstallatie bestaat uit vier grotere gehelen: stoomproductie, stoomdistributie, stoomverbruikers en condensaatafvoer. Elk deel heeft een invloed op het totaalrendement.

Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

Onderzoekers van UHasselt, Swansea University en de Universiteit van Dresden hebben grote stappen gezet in de ontwikkeling van infraroodsensoren uit goedkope, printbare elektronica.

10e editie solarvakbeurs InterSolution 2021 gaat door

Op 27 en 28 januari vindt de tiende editie plaats van Intersolution, een netwerk- en vakbeurs voor zonne-energie. De belangrijkste specialisten uit de branche worden samengebracht.

WEG breidt W60-motorlijn uit

Motorfabrikant WEG heeft zijn assortiment W60-motoren uitgebreid. De driefasige inductiemotoren zijn de meest compacte modulaire motoren op de markt en zijn nu beschikbaar in bouwgrootten 335H/G en 400G/F. De nieuwe afmetingen zijn ideaal voor toepassingen als compressoren, pompen en ventilatoren en zijn ontwikkeld voor de IEC-markt.

Partners