Nieuw onderzoek: ”Corona versnelt omschakeling naar circulaire economie”

6 op de 10 bedrijfsleiders stellen dat de coronacrisis de omschakeling naar een circulaire economie versnelt, aldus een studie van hr-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisatie Etion.

Trefwoorden: #Acerta, #arbeidsmarkt, #circulaire economie, #corona, #crisis, #duurzaam, #Etion, #globalisering, #grondstoffen, #HR, #hulpbronnen, #industrie, #materialen, #meetinstrument, #sollicitanten, #thuiswerk, #transitie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Acerta )

ENGINEERINGNET.BE - Voor 85% van de ondernemers wordt duurzaam omgaan met grondstoffen, materialen en hulpbronnen het nieuwe normaal. Ruim 8 op de 10 bedrijfsleiders ziet in het succes van thuiswerk een belangrijke hefboom om duurzaam te ondernemen.

De enquête van Etion en Acerta werd in juni 2020 afgenomen bij meer dan 1.000 bedrijven, waarbij er 187 respondenten waren. Vertegenwoordigde sectoren: 26% industrie; 7% bouw; 46% diensten; 5% sociale economie; 16% overige.

Geert Janssens, hoofdeconoom Etion: “De crisis stelt de uitdagingen van onze geglobaliseerde consumptie-economie rond grondstoffen en energie net heel scherp. Daarom is dit een uitgelezen moment om die transitie nu te realiseren.”

Tom Vlieghe, directeur van het Talent Center van Acerta: “We merken in de praktijk dat duurzaam ondernemen voor bedrijven steeds belangrijker wordt om de beste mensen aan te trekken."

"Bijna 6 op de 10 respondenten geven aan dat sollicitanten steeds nadrukkelijker vragen naar de bedrijfsvisie over duurzaamheid en circulariteit. In een arbeidsmarkt die voor veel technische en hooggeschoolde beroepsprofielen krap blijft, creëert circulariteit dus ook daar opportuniteiten."

De transitie naar een circulaire economie botst echter ook op obstakels. Ondernemingen hebben nog te weinig objectieve instrumenten om te meten wat circulair ondernemen opbrengt.

Welke opportuniteiten creëert circulariteit? Welke winst kunnen we boeken? Deze zaken willen bedrijfsleiders weten: voor 81% van de respondenten is dit obstakel nummer één.

Geert Janssens, hoofdeconoom Etion: “Die meetinstrumenten raken meer ingeburgerd. Het wordt interessant wanneer men niet alleen kijkt naar de kosten, maar ook naar het bredere plaatje van opbrengsten zoals marktopportuniteiten en medewerkersmotivatie.”


Op de figuur de antwoorden gegeven op de vraag of de coronacrisis de omschakeling naar een circulaire economie zal versnellen.