6,5 miljoen euro Europese steun voor ontwikkeling ergonomische robots

Het SOPHIA-project, waaraan ook de Vrije Universiteit Brussel met drie onderzoeksgroepen deelneemt, zal de komende vier jaar een nieuwe generatie cobots en exoskeletons ontwikkelen.

Trefwoorden: #Brubotics, #cobot, #ergonomische robot, #exoskelet, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB-Brubotics - Bram Tack )

ENGINEERINGNET.BE - In Europa hebben 40 miljoen werknemers last van spier-, gewrichts- en zenuwpijnen die worden veroorzaakt door hun fysiek zware taken.

Dergelijke spier- en skeletaandoeningen zijn bovendien de oorzaak van maar liefst de helft van de afwezigheden in bedrijven en kosten dus handenvol geld. Innovatieve robots, cobots en exoskeletons die dat werk kunnen verlichten en zo gezonder maken, vormen daarom een belangrijke economische en sociale uitdaging.

SOPHIA staat voor ‘Socio-physical Interaction Skills for Cooperative Human-Robot Systems in Agile Production’. Onder leiding van het Italiaanse Istituto Italiano di Tecnologia verenigt het twaalf verschillende partners uit zes EU-landen, die gespecialiseerd zijn in robotica en de sociale en fysieke interacties op de werkvloer. Het Brubotics-onderzoekscentrum van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is met drie betrokken onderzoeksgroepen de enige Belgische partner.

Prof. Bram Vanderborght (robotica en core lab manager Flanders Make) zal software ontwikkelen om de robots aan te sturen, prof. Kevin De Pauw (menselijke fysiologie) zal onderzoek voeren naar hoe mensen op fysiek en cognitief vlak reageren op robots. Prof. An Jacobs (sociologe, bij imec-SMIT-VUB) zal zich toestpitsen op de evaluatie van sociale acceptatie en wenselijkheid van de innovaties, waarbij de mens centraal staat.

De VUB-deelname aan SOPHIA is een verderzetting van het door Innoviris en imec ondersteunde Claxon-project waarin een cobot voor Audi Brussel ontwikkeld werd. Dat dit onderzoekscentrum met haar expertise deelneemt aan een groot Europees project ligt in lijn met de ambitie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om Brussel uit te bouwen tot AI-hoofdstad.


Dit zijn de andere elf partners van het SOPHIA-project: IIT - Istituto Italiano di Tecnologia (coördinator SOPHIA), Università di Pisa en INAIL - Istituto Nazionale per l'Assicurazione contro gli Infortuni sul Lavoro (Italië), Université de Montpellier (Frankrijk), Universiteit Twente (Nederland), BAuA - Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin, IMK Automotive GmbH en DIN - Deutsches Institut für Normung (Duitsland), evenals bedrijven als Volkswagen Sachsen (Duitsland), HIDRIA (Slovenië) en Hankamp Gears (Nederland).

Klik hier voor de projectwebsite