Medicijndeeltjes hechten preciezer door klittenband-methode

Onderzoek & Wetenschap 25/08/2020 14:33:58

Zieke cellen hebben vaak meer receptoren op celwanden dan gezonde cellen. Medicijnen die alleen aan cellen met veel receptoren blijven plakken, zijn zo bruikbaar om ziekten te bestrijden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Data-analytische technieken voor beter interpreteren testuitslagen

Met koffiecups thuis testen op het corona

Kanker bestrijden met gepersonaliseerde vaccins

Less2care bewaakt hygiëne met RFID-technologie

Openbaar onderzoek nieuwe stap in bouw RECUMO-installatie

GSK investeert tot 330 miljoen euro in Waverse vestiging

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Analyse van het machinepark

online seminarie: datagestuurde optimalisering van bediening en onderhoud

donderdag 29 april 2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(15/4) Prototype voor fysiek internet in haven Antwerpen en Zeebrugge

(14/4) Eerste twee nieuwe KM3NeT-detectorlijnen geïnstalleerd

(13/4) Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

(12/4) BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Cellen in ons lichaam gaan interacties met elkaar aan via receptoren en liganden. Ze passen op elkaar als een sleutel in een slot; een ligand van de ene cel past enkel op ‘zijn’ doelreceptor van de andere cel.

Het vakgebied nanogeneeskunde maakt hier gebruik van door liganden na te maken die passen op de receptoren van de zieke cel die het medicijn nodig heeft.

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven hebben nu experimenteel met deeltjes bewezen dat ook zwakke liganden kunnen hechten als er genoeg receptoren aanwezig zijn op het oppervlak van de doelcel.

Leo van IJzendoorn: “Vergelijk het met klittenband; als één haakje vastzit, blijft de strip nog niet direct plakken. Pas bij het vasthaken van meerdere haakjes, is de hechting sterk genoeg.”

“Wij hebben nu experimenteel met deeltjes aangetoond dat juist veel zwakke liganden tot hoge selectiviteit leiden: de deeltjes hechten alleen als er precies genoeg receptoren aanwezig zijn. Er ontstaat dus een drempelwaarde,” aldus Van IJzendoorn.

De onderzoekers voerden daarvoor een hechtings-experiment uit. Ze ontwierpen deeltjes met op het oppervlak of receptor-DNA, of ligand-DNA.

Door een magnetisch veld werden de deeltjes eerst naar elkaar toe getrokken en na enige tijd weer losgelaten. Van IJzendoorn: “Daarna konden we optisch meten hoeveel deeltjes een sterke moleculaire binding met elkaar waren aangegaan.”

Door het aantal DNA-moleculen en de sterkte van de ligand-receptor binding te variëren, zagen de onderzoekers bij hoeveel bindingen de deeltjes bleven plakken. Zo konden ze dus het ontstaan van de drempelwaarde waarnemen.

Van IJzendoorn: “Deze resultaten vormen een nieuw ijkpunt voor het begrijpen en toepassen van selectiviteit in biomedische toepassingen. Het werk biedt een fundamentele grondslag voor het ontwerpen van bindingsprocessen in nanogeneeskunde."

"Ook is het belangrijk voor het ontwikkelen van nanotechnologische biosensoren, want ook in die systemen worden deeltjes gebruikt voor het aangaan van selectieve bindingen.” << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Data leiden naar DNA verspaningsproces - artikel

Eind vorig jaar organiseerde Sirris een masterclass rond het potentieel van datagebruik in de verspaning in het kader van Machining 4.0. Tom Jacobs van Sirris legt uit.

Logflow neemt intrek op O-Forty-site

Het bedrijf heeft onlangs het nieuwe hoofdkantoor op de O-Forty-site in Oostkamp in gebruik genomen. Met de investering gaat een prijskaartje van 6,5 miljoen euro gepaard.

Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

D-CRBN, gegroeid uit de onderzoeksgroep PLASMANT van de UAntwerpen, splitst schadelijke CO2-moleculen op, om er onder meer biobrandstoffen en polymeren mee te maken.

Bosch Rexroth wint de Hermes Award 2021

De Hermes Award werd gisteren uitgereikt tijdens de Hannover Messe Digital Edition. Bosch Rexroth won met hun elektrische actuator die proceskleppen onder water kan aansturen.

On-demand 3D-printen nog niet vanzelfsprekend - artikel

Toen begin vorig jaar door de coronapandemie aanvoerlijnen vanuit het Verre Oosten stilvielen, kwam additive manufacturing in veel directiekamers op de agenda. Is 3D-printen een oplossing?

Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Omdat de hoeveelheid invallend licht zelfs in hightech kassen nog steeds erg lastig blijkt te regelen, ontwikkelde Gilles Timmermans ‘slimme ramen’ met een fluorescerende kleurstof.

BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

BYD gaat al zijn volledig elektrische personenauto’s leveren met de ultraveilige bladbatterijen van het merk dat de spijkerpenetratietest als teststandaard aangenomen.

Intracto Group gaat internationale tour op met overname Orangedotcom

Intracto Group versterkt zich met het Amsterdamse digital marketing agency Orangedotcom, waar een team van 30 digitale experts zich richt op het realiseren van digitale groei van klanten.

Typhoon heeft eigen 'DOME' in gebruik genomen

Dit nieuwe gebouw is een hoge opslaglocatie ingericht met rolbruggen en voldoende plaatsen voor stockage en laden en lossen. Het gebouw, op een oppervlakte van 1.200 m², is 14.5 meter hoog. Het dak is uitgevoerd in doorzichtige folie waardoor er overdag geen extra verlichting nodig is. Er kunnen ook elektrische wagens opgeladen worden. >>

Partners