Medicijndeeltjes hechten preciezer door klittenband-methode

Onderzoek & Wetenschap 25/08/2020 14:33:58

Zieke cellen hebben vaak meer receptoren op celwanden dan gezonde cellen. Medicijnen die alleen aan cellen met veel receptoren blijven plakken, zijn zo bruikbaar om ziekten te bestrijden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Eerste protonentherapie in UZ Leuven uitgevoerd

Innoviris investeert 2 miljoen euro in Axiles Bionics en VUB-BruBotics

Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

Slimme contactlens met artificiële iris voorgesteld

Verhoogde aandacht voor UV-straling en bipolaire ionisatie voor desinfectie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Postgraduaat Smart Logistics

Brugge, Gent, Kortrijk

van 25/09/2020 tot 28/03/2021

Oppervlaktebehandelingen voor kunststoffen

Kortrijk / Online

van 28/09/2020 tot 26/10/2020

The eye of the machine

B&R Webinar

dinsdag 29 september 2020

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Keuze van de redactie

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Cellen in ons lichaam gaan interacties met elkaar aan via receptoren en liganden. Ze passen op elkaar als een sleutel in een slot; een ligand van de ene cel past enkel op ‘zijn’ doelreceptor van de andere cel.

Het vakgebied nanogeneeskunde maakt hier gebruik van door liganden na te maken die passen op de receptoren van de zieke cel die het medicijn nodig heeft.

Onderzoekers van de Nederlandse TU Eindhoven hebben nu experimenteel met deeltjes bewezen dat ook zwakke liganden kunnen hechten als er genoeg receptoren aanwezig zijn op het oppervlak van de doelcel.

Leo van IJzendoorn: “Vergelijk het met klittenband; als één haakje vastzit, blijft de strip nog niet direct plakken. Pas bij het vasthaken van meerdere haakjes, is de hechting sterk genoeg.”

“Wij hebben nu experimenteel met deeltjes aangetoond dat juist veel zwakke liganden tot hoge selectiviteit leiden: de deeltjes hechten alleen als er precies genoeg receptoren aanwezig zijn. Er ontstaat dus een drempelwaarde,” aldus Van IJzendoorn.

De onderzoekers voerden daarvoor een hechtings-experiment uit. Ze ontwierpen deeltjes met op het oppervlak of receptor-DNA, of ligand-DNA.

Door een magnetisch veld werden de deeltjes eerst naar elkaar toe getrokken en na enige tijd weer losgelaten. Van IJzendoorn: “Daarna konden we optisch meten hoeveel deeltjes een sterke moleculaire binding met elkaar waren aangegaan.”

Door het aantal DNA-moleculen en de sterkte van de ligand-receptor binding te variëren, zagen de onderzoekers bij hoeveel bindingen de deeltjes bleven plakken. Zo konden ze dus het ontstaan van de drempelwaarde waarnemen.

Van IJzendoorn: “Deze resultaten vormen een nieuw ijkpunt voor het begrijpen en toepassen van selectiviteit in biomedische toepassingen. Het werk biedt een fundamentele grondslag voor het ontwerpen van bindingsprocessen in nanogeneeskunde."

"Ook is het belangrijk voor het ontwikkelen van nanotechnologische biosensoren, want ook in die systemen worden deeltjes gebruikt voor het aangaan van selectieve bindingen.” << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

UGent stapt mee in Siemens Industry Academy

De academie, die vorig jaar ontstond om ingenieursopleidingen en grote industriële spelers in Vlaanderen dichter bij elkaar te brengen, gaat nu ook een partnerschap aan met de UGent.

Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

De Eye-Robot is een robotapparaat waarmee chirurgen baanbrekende nieuwe oogprocedures uit kunnen voeren voor vormen van blindheid, die momenteel nog ongeneesbaar zijn.

Laatste verbindingsstuk ALEGrO-project gerealiseerd

Verschillende Waalse ministers waren aanwezig in het conversiestation van Lixhe (Luik) om de laatste werken bij te wonen. ALEGrO is de eerste elektrische interconnectie tussen België en Duitsland.

Biologisch oplosmiddel verlaagt energieverbruik

De Nederlandse UTwente ontwikkelt biologische oplosmiddelen voor industriële scheidings­processen, wat een grote energiebesparing oplevert in vergelijking met de huidige industrie­standaarden.

Stad Brugge en imec gaan ‘urban digital twin’ ontwikkelen

Stad Brugge en onderzoekscentrum imec gaan een digitale 3D-replica van de stad ontwikkelen die zal toelaten om de impact van maatregelen (rond luchtkwaliteit en verkeerstromen) te simuleren.

AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Om de gepauzeerde opdrachten van klanten door de corona-crisis te vervangen, legde het bedrijf zich volledig toe op R&D. Twee proof of concepts zijn klaar om eind 2020 in de markt te testen.

Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

Het gaat om de vestiging van de grootste Atlantische zalmkwekerij in Europa, met een aquaponic systeem waarbij visafval wordt hergebruikt als biogas.

Fotonische chips geboost met nieuwe lichtversterker

De piepkleine versterker van UTwente pept de lichtsignalen van fotonische chips op en geeft ze zo een boost, zodat bijvoorbeeld detectoren voor tumormarkers of virussen gevoeliger worden.

Slimme batterijmodules tot 100 kW bij Schneider Electric

Schneider Electric breidt de Galaxy VS 3-phase Uninterruptible Power Supply (UPS) uit met slimme interne batterijmodules van 10 tot 100 kW. De Galaxy VS met interne batterijen is hiermee de UPS met de hoogste dichtheid. Dit maakt de unit perfect geschikt voor de unieke vereisten van edge computing en kritieke infrastructuren.

Partners