STEM-opleidingen steeds populairder bij meisjes

Uit de nieuwe STEM-monitor blijkt dat steeds meer jongeren kiezen voor een opleiding techniek en wetenschappen en binnen de zogenaamde STEM-opleidingen blijft het aandeel meisjes groeien.

Trefwoorden: #opleiding, #STEM, #STEM-monitor, #techniek, #wetenschap

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: “We werken aan een nieuw STEM-actieplan voor de volgende 10 jaar. Daarin zal specifiek aandacht zijn voor nog meer ICT-meisjes.”

De Vlaamse kenniseconomie heeft arbeidskrachten nodig die beslagen zijn in exacte wetenschappen, technologie, techniek en wiskunde. Het is dan ook cruciaal dat genoeg jongeren hun weg vinden naar de zogenaamde STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering and Mathematics) en een loopbaan als ingenieur, laborante, technicus, wetenschapster, ICT-er, lasser, chemische procesoperator, elektricien, …

Voor Vlaams minister van Werk Hilde Crevits is de aandacht voor STEM heel belangrijk: “De arbeidsmarkt schreeuwt om technisch geschoold personeel, hoe meer jongeren we warm maken voor STEM-opleidingen, hoe sneller we die beroepen kunnen invullen.”

Uit de nieuwe STEM-monitor blijkt nu dat steeds meer jongeren kiezen voor een opleiding techniek en wetenschappen en dat binnen de STEM-opleidingen het aandeel meisjes blijft groeien. De nieuwe cijfers slaan op het schooljaar 2018-2019. Het aantal STEM-meisjes in het eerste leerjaar van de 3de graad piekt op 51%.

Ook in het hoger onderwijs vinden studenten vlotter de weg naar technische, wetenschappelijke en wiskundige opleidingen. Ten opzichte van het academiejaar 2010-2011 is er een opmerkelijke stijging van het aandeel jongeren dat instroomt in STEM-studierichtingen.

Het aandeel vrouwen neemt ook hier stapsgewijs en systematisch toe. In de academische bachelor is het aandeel STEM-vrouwen ondertussen meer dan 40%. Opmerkelijk is de stijging van het aantal meisjes die met een STEM-diploma het secundair onderwijs verlaten en daarna voor een STEM-opleiding in het hoger onderwijs kiezen.