Meten en verbeteren luchtkwaliteit in en rond scholen

Airscan en Belfius rusten scholen uit met meetapparatuur die de binnen- en buitenluchtkwaliteit analyseert en automatisch alerts geeft als drempelwaarden worden overschreden.

Trefwoorden: #aerosol, #Airscan, #Belfius, #CNRS, #CO2, #CO2logic, #COVID-19, #drempelwaarden, #fijnstof, #labo, #lucht, #meetapparatuur, #nano, #school, #ventilatie, #virus, #vluchtige organische stoffen, #vochtigheid

Lees verder

Techniek

( Foto: Belfius )

ENGINEERINGNET.BE - De lucht in en rond scholen is vaak van slechte kwaliteit door het vele autoverkeer en de beperkte ventilatie in klaslokalen. Dat heeft een impact op de gezondheid van kinderen.

Het onderzoek van Greenpeace, getiteld 'Mijn lucht, mijn school', uit 2017 liet zien dat bij 61% van de onderzochte scholen de luchtkwaliteit aan de schoolpoort zorgwekkend tot ronduit slecht was.

Met de COVID-19-crisis werd dit probleem van vervuilde lucht nog relevanter, omdat er veel aanwijzingen zijn dat aerosolen die in vervuilde lucht voorkomen het COVID-19-virus overdragen.

Daarom sloten Belfius en Airscan, een dochter van klimaatexpert CO2logic, een partnership om met behulp van meettoestellen de binnen- en buitenluchtkwaliteit in zoveel mogelijke scholen in België dagelijks en continu te monitoren.

Die meettoestellen zullen aan de scholen automatisch meldingen geven bij overschrijding van drempelwaarden voor parameters als fijnstof, CO2, vochtigheid, temperatuur en vluchtige organische stoffen.

Op basis van de metingen zal ook een concreet actieplan worden voorgesteld om de luchtkwaliteit in de klaslokalen te verbeteren en tegelijk de ecologische voetafdruk van die scholen en hun omgeving te verlagen.

Airscan maakt gebruik van een unieke nanotechnologie, waardoor labo-onderzoek niet langer vereist is. De gebruikte technologie om de binnenluchtkwaliteit te controleren, kan in realtime CO2-waarden, de hoeveelheid vluchtige organische stoffen, PM2.5, PM10 en formaldehyde, de luchtvochtigheid en temperatuur meten.

Deze meetapparatuur is het resultaat van een tien jaar durend onderzoek aan het wereldwijd befaamde Franse instituut CNRS.

Voor Belfius sluit deze samenwerking perfect aan bij het streven naar een brede maatschappelijke toegevoegde waarde. Belfius is zelf als allereerste Belgische grootbank CO2-neutraal en zet actief in op het maximaal verkleinen van de voetafdruk van de Belgische samenleving.