Slimme contactlens met artificiële iris voorgesteld

imec en UGent ontwikkelden een prototype voor van een elektronische contactlens die de menselijke iris nabootst. Een nieuwe spin-off, Azalea Vison, zal de slimmen lens commercialiseren.

Trefwoorden: #artificiële iris, #Azalea Vision, #imec, #iris, #oog, #slimme contactlens, #UGent

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - De menselijke iris regelt de hoeveelheid licht die in het oog valt door de pupil te vernauwen of te verwijden. Mensen waarbij de iris gedeeltelijk of volledig ontbreekt zijn extreem gevoelig voor licht en hebben een verminderde zichtscherpte.

Er bestaan al kunstmatige oplossingen om de lichthoeveelheid te regelen, maar die bootsen nog niet de volledige functionaliteit van de iris na, waardoor patiënten bijvoorbeeld niet scherp zien.

Om zowel de lichttransmissie als de scherptediepte te verbeteren, ontwikkelde het Centre for Microsystems Technology (een imec-geaffilieerde onderzoeksgroep aan de UGent) een elektronische lens die in staat is om de pupilgrootte dynamisch te veranderen.

In de lens zit LCD-technologie geïntegreerd met ringvormige pixels die de beweging van de iris perfect nabootsen. Die bewegingen worden aangestuurd door ultradunne elektronica, waaronder een oogknipperdetector en een fotodiode die de hoeveelheid binnenvallend licht detecteert.

Het volledige systeem verbruikt weinig energie (148 nW), waardoor de lens enkel ‘s nachts hoeft te worden opgeladen. Dat gebeurt draadloos, via een ingebouwde NFC-chip (near-field communication).

De gunstige optische effecten van de elektronische lens werden aangetoond in een labo-omgeving bij verschillende lichtomstandigheden en met behulp van simulaties op basis van 3D-data van een aniridiepatiënt.

In de volgende fase zal het prototype verder ontwikkeld worden, zodat de elektronische contactlens klinisch gevalideerd kan worden. Dat zal gebeuren binnen Azalea Vision, een incubatieproject van imec en UGent rond deze technologie.