Coronacrisis houdt arbeidsmarkt ook in 4de kwartaal op laag pitje

Volgens de nieuwe ManpowerGroup Barometer voor de Tewerk­stellings­vooruit­zichten, zal de Covid-19-crisis blijven wegen op de arbeidsmarkt, ook al duiken er tekenen van verbetering op.

Trefwoorden: #barometer, #ManpowerGroup, #terwerkstelling

Lees verder

Nieuws

( Foto: ManpowerGroup )

ENGINEERINGNET.BE - Van de 446 bevraagde Belgische werkgevers, overweegt 11% hun personeelsbestand tegen het einde van het jaar uit te breiden, terwijl ook 11% het aantal werknemers plant te verminderen. 73% van de bevraagde werkgevers verwacht geen verandering.

Na correctie van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose (verschil tussen het percentage werkgevers dat van plan is werknemers in dienst te nemen en het percentage van werkgevers die werknemers willen ontslaan) een waarde van 0%, wat wijst op een stagnatie van de arbeidsmarkt.

Ondanks een stijging van 3 procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal, blijven de werkgevers in Vlaanderen pessimistisch en rapporteren ze een negatieve Nettotewerkstellingsprognose (-3%), een daling van 17 procentpunten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

In Wallonië zijn de werkgevers voorzichtig en verwachten ze een licht positieve wervingsactiviteit (+2%), een status quo ten opzichte van het vorige kwartaal en een daling van 11 procentpunten in vergelijking met het 4e kwartaal van 2019.

De resultaten van de enquête zijn eerder bemoedigend in Brussel (+6%), met een stijging van 6 punten van de wervingsintenties ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is echter nog steeds een daling van 5 punten in vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar.

Werkgevers in de sector 'Overige productie' (Landbouw & Visserij, Elektriciteit, gas & water en Winning van delfstoffen) hebben het meeste vertrouwen (+7%), gevolgd door de Bouwsector en de sector Financiën, verzekering, vastgoed en diensten (beide +6%).

De prognoses zijn ook enigszins positief in de sector Openbare diensten, gezondheidszorg, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening (+3%). In de andere sectoren anticiperen werkgevers op banenverlies: Maakindustrie (-1%), Transport en logistiek (-3%), Groot- en detailhandel (-7%) en tot slot de Horeca (-22%).

Verder zijn de bevraagde werkgevers minder optimistisch dan in het vorige kwartaal over hoe snel er een herstel zal optreden: In België verwacht 58% van hen (tegenover 72% in juni) dat ze binnen de komende 12 maanden opnieuw aan hetzelfde tempo personeel zullen aanwerven als vóór de Covid-19-crisis.