Model evalueert menselijke impact op mariene ecosysteem

Economie 8/09/2020 14:53:22

UGent, UAntwerpen en VLIZ ontwikkelen dit model om economische activiteiten op zee te verduurzamen en een kader uit te werken om besluitvormingsprocessen te ondersteunen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

Natuur blijkt betere bodemsaneerder dan gedacht

Doorbraak gerecycleerd plastic blijft uit

CO2 uit de zee halen met ontzoutingsinstallaties

Antwerpse Veolia-vestiging produceert 100% groene stroom uit afval

Aerosoldeeltjes koelen het klimaat minder af dan gedacht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Momenteel ontbreekt het aan een algemene en toepasbare meetmethode om de milieu-impact van lokale, regionale en wereldwijde (socio-)economische activiteiten op zee te kwantificeren.

Het door de Vlaamse overheid gefinancierde SUMES-project ontwikkelt een uitgebreid model dat moet nagaan in welke mate het mariene ecosysteem in staat is om goederen en diensten te leveren.

Dit aan de hand van bestaande indicatoren voor ecosysteemdiensten, in combinatie met een risicobeoordeling en levenscyclusanalyse. Looptijd: september 2020 tot augustus 2023.

Het project richt zich in eerste instantie op het Belgisch deel van de Noordzee. Het beoogt om mariene actoren en onderzoeksinstellingen te voorzien in betrouwbare en diepgaande inzichten in de oorzaak-gevolgketens.

Met de bekomen informatie wordt een kader uitgewerkt om het besluitvormingsproces te ondersteunen. Een beter inzicht in het multidisciplinaire en intensieve gebruik van deze zone maakt het mogelijk om maatregelen te ontwikkelen op vlak van klimaatverandering, voedsel- en energiezekerheid en menselijke gezondheid.

Binnen het project wordt nauw samengewerkt tussen bedrijven, wetenschappers en overheidsinstellingen. De uitvoering ervan ligt bij de universiteiten van Gent en Antwerpen, en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

De Blauwe Cluster vormt in het project de brug naar 8 industriële partners (DEME, Colruyt, IMDC, Port of Zeebrugge, eBO-Enterprises, Vlaamse Visveiling, Harsonic en Maritech) en 2 overheidsinstanties (POM West-Vlaanderen; FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu).

VLIZ gaat bestaande gegevens voor het (semi-)kwantificeren van ecosysteemdiensten in de Belgische Noordzee identificeren, verzamelen, controleren, beschikbaar stellen, visualiseren en opslaan.

Ook leidt VLIZ een werkpakket waarin de huidige en toekomstige vraag naar ecosysteemdiensten in het Belgische deel van de Noordzee wordt onderzocht en in een juridisch-politieke context geplaatst. << (Lydia Heida) (foto: JAT BLAD - Pixabay)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future, terwijl 5 bedrijven hun titel verlengd hebben.

DCI overgenomen door Pauwels Consulting

Pauwels Consulting, Belgische consultancykantoor gespecialiseerd in engineering, life sciences en IT, heeft het Sint-Niklase IT consultancybedrijf DCI overgenomen.

VINCI Energies behaalt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Het label is de erkenning voor het engagement dat VINCI Energies in België aangaat om zijn personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek

Op dinsdag 23 maart organiseren Rittal en Eplan België de online conferentie ‘Panel Building. Made Smarter’, een live event voor de schakelkastindustrie van de toekomst.

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners