Model evalueert menselijke impact op mariene ecosysteem

Economie 8/09/2020 14:53:22

UGent, UAntwerpen en VLIZ ontwikkelen dit model om economische activiteiten op zee te verduurzamen en een kader uit te werken om besluitvormingsprocessen te ondersteunen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Model evalueert menselijke impact op mariene ecosysteem

Methaan-etende bacteriën lusten ook stikstof

Nieuw onderzoek: ”Corona versnelt omschakeling naar circulaire economie”

Betere waterkwaliteit Antwerpse haven door verwijderen vervuild baggerslib

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Momenteel ontbreekt het aan een algemene en toepasbare meetmethode om de milieu-impact van lokale, regionale en wereldwijde (socio-)economische activiteiten op zee te kwantificeren.

Het door de Vlaamse overheid gefinancierde SUMES-project ontwikkelt een uitgebreid model dat moet nagaan in welke mate het mariene ecosysteem in staat is om goederen en diensten te leveren.

Dit aan de hand van bestaande indicatoren voor ecosysteemdiensten, in combinatie met een risicobeoordeling en levenscyclusanalyse. Looptijd: september 2020 tot augustus 2023.

Het project richt zich in eerste instantie op het Belgisch deel van de Noordzee. Het beoogt om mariene actoren en onderzoeksinstellingen te voorzien in betrouwbare en diepgaande inzichten in de oorzaak-gevolgketens.

Met de bekomen informatie wordt een kader uitgewerkt om het besluitvormingsproces te ondersteunen. Een beter inzicht in het multidisciplinaire en intensieve gebruik van deze zone maakt het mogelijk om maatregelen te ontwikkelen op vlak van klimaatverandering, voedsel- en energiezekerheid en menselijke gezondheid.

Binnen het project wordt nauw samengewerkt tussen bedrijven, wetenschappers en overheidsinstellingen. De uitvoering ervan ligt bij de universiteiten van Gent en Antwerpen, en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

De Blauwe Cluster vormt in het project de brug naar 8 industriële partners (DEME, Colruyt, IMDC, Port of Zeebrugge, eBO-Enterprises, Vlaamse Visveiling, Harsonic en Maritech) en 2 overheidsinstanties (POM West-Vlaanderen; FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu).

VLIZ gaat bestaande gegevens voor het (semi-)kwantificeren van ecosysteemdiensten in de Belgische Noordzee identificeren, verzamelen, controleren, beschikbaar stellen, visualiseren en opslaan.

Ook leidt VLIZ een werkpakket waarin de huidige en toekomstige vraag naar ecosysteemdiensten in het Belgische deel van de Noordzee wordt onderzocht en in een juridisch-politieke context geplaatst. << (Lydia Heida) (foto: JAT BLAD - Pixabay)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners