Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Economie 10/09/2020 9:09:55

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Stoom in uw bedrijf - artikel

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

essenscia over hervorming Europese chemiewetgeving

Ammoniak produceren zonder CO2-uitstoot

DEME wordt ook lid van de European Clean Hydrogen Alliance

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Investeren in energie-, recyclage- en pijpleidinginfrastructuur en innoveren in groenere productieprocessen en baanbrekende pilootinstallaties moeten de motor vormen van de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie.

De overheden van Vlaanderen, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben drie jaar geleden, in september 2017, een trilaterale chemiestrategie opgestart. Daarin werken overheid, industrie, academische wereld en de respectievelijke chemiefederaties essenscia, VNCI en VCI NRW samen aan een duurzame toekomstvisie voor de chemiesector die in de drie betrokken regio’s sterk vertegenwoordigd en van groot economisch belang is. Onlangs werd een tussentijdse balans opgemaakt.

Op het vlak van infrastructuur zijn vooral pijpleidingen belangrijk om de transitie naar klimaatneutraliteit mee mogelijk te maken. De verdere ontwikkeling van een grensoverschrijdend en modern pijpleidingennetwerk voor het transport van bijvoorbeeld lpg, propyleen, CO2 of waterstof vraagt echter forse investeringen en botst vaak op complexe plannings- en vergunningsprocedures.

Binnen de trilaterale chemiestrategie is daarom een samenwerking opgezet tussen acht internationale chemiebedrijven en de havens van Antwerpen en Rotterdam om de pijpleidingeninfrastructuur in de regio verder uit te bouwen.

Op innovatievlak levert de chemiesector de essentiële materialen en technieken waarmee onze economie en samenleving belangrijke milieu- en klimaatwinsten boeken. Het is een immense uitdaging om in een beperkte tijdspanne van enkele decennia nieuwe technologieën uit te vinden en uit te testen om de industriële productieprocessen radicaal te hervormen en vergroenen.

Daarvoor zijn drie zaken essentieel: innovatiebudgetten die voldoende hoog zijn, financiële steun en publiek-private investeringen in risicovolle pilootinstallaties en demonstratiefabrieken en meer innovatiekracht voor start-ups en scale-ups in de chemie.

De trilaterale chemiestrategie schuift ook twee cruciale aanbevelingen naar voor om het energiebeleid beter in te passen in de doelstellingen van een circulaire en klimaatneutrale economie. Veelbelovende technologieën zoals de opvang van CO2 voor opslag (CCS, Carbon Capture & Storage) of hergebruik als grondstof (CCU, Carbon Capture & Utilization) worden nog te veel afgeremd door Europese regelgeving.

De huidige herziening van het ETS-emissiehandelssysteem moet daarom vermijden dat gerecycleerde koolstof nog langer op dezelfde manier wordt belast als fossiele koolstof. Daarnaast is het klimaatvraagstuk vooral een Europees energievraagstuk.

De trilaterale chemiestrategie leverde met het ‘Cracker of the Future’ consortium ook al een toonaangevend internationaal samenwerkingsproject op. Daarin onderzoeken zes chemiebedrijven de mogelijkheid om krakerinstallaties te laten draaien op groene stroom in plaats van op fossiele brandstoffen. << (bron en foto: essenscia)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ORI en Tractebel vs corona 1.0

Begin maart vond het laatste fysieke ORI-event plaats in Gare Maritime te Brussel. Het opkomende coronavirus was toen al onderwerp van vele gesprekken, maar de impact was nog onduidelijk.

Volvo Trucks gaat elektrische voertuigen in bouwsector testen

Deze maand is Volvo Trucks gestart met livetests van een volledig elektrisch voertuig in de bouwsector. Het bedrijf leverde hiervoor twee voertuigen voor zwaar gebruik aan zijn klant Swerock

Accelerator Start it @KBC verwelkomt recordaantal ondernemers

Meer dan 280 start-ups dienden hun kandidatuur in voor de 20e pitchwave van Start it @KBC. Dat is een recordaantal sinds de start van de accelerator in 2014.

Coronaproef ’fysiek’ netwerken tijdens succesvolle ABISS2020

Begin oktober slaagden de 68 technologiepartners er in om met 583 fysieke bezoekers en 248 digitale bezoekers te netwerken omtrent trends en oplossingen voor industriële digitalisering.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners