Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Economie 10/09/2020 9:09:55

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Innovatieve oplossingen rond spoorvervoer in chemiesector

Biologisch oplosmiddel verlaagt energieverbruik

60% fijnstofreductie op binnenplaats Indiase school

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Flowcomm België wordt Jadiflow

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Investeren in energie-, recyclage- en pijpleidinginfrastructuur en innoveren in groenere productieprocessen en baanbrekende pilootinstallaties moeten de motor vormen van de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie.

De overheden van Vlaanderen, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben drie jaar geleden, in september 2017, een trilaterale chemiestrategie opgestart. Daarin werken overheid, industrie, academische wereld en de respectievelijke chemiefederaties essenscia, VNCI en VCI NRW samen aan een duurzame toekomstvisie voor de chemiesector die in de drie betrokken regio’s sterk vertegenwoordigd en van groot economisch belang is. Onlangs werd een tussentijdse balans opgemaakt.

Op het vlak van infrastructuur zijn vooral pijpleidingen belangrijk om de transitie naar klimaatneutraliteit mee mogelijk te maken. De verdere ontwikkeling van een grensoverschrijdend en modern pijpleidingennetwerk voor het transport van bijvoorbeeld lpg, propyleen, CO2 of waterstof vraagt echter forse investeringen en botst vaak op complexe plannings- en vergunningsprocedures.

Binnen de trilaterale chemiestrategie is daarom een samenwerking opgezet tussen acht internationale chemiebedrijven en de havens van Antwerpen en Rotterdam om de pijpleidingeninfrastructuur in de regio verder uit te bouwen.

Op innovatievlak levert de chemiesector de essentiële materialen en technieken waarmee onze economie en samenleving belangrijke milieu- en klimaatwinsten boeken. Het is een immense uitdaging om in een beperkte tijdspanne van enkele decennia nieuwe technologieën uit te vinden en uit te testen om de industriële productieprocessen radicaal te hervormen en vergroenen.

Daarvoor zijn drie zaken essentieel: innovatiebudgetten die voldoende hoog zijn, financiële steun en publiek-private investeringen in risicovolle pilootinstallaties en demonstratiefabrieken en meer innovatiekracht voor start-ups en scale-ups in de chemie.

De trilaterale chemiestrategie schuift ook twee cruciale aanbevelingen naar voor om het energiebeleid beter in te passen in de doelstellingen van een circulaire en klimaatneutrale economie. Veelbelovende technologieën zoals de opvang van CO2 voor opslag (CCS, Carbon Capture & Storage) of hergebruik als grondstof (CCU, Carbon Capture & Utilization) worden nog te veel afgeremd door Europese regelgeving.

De huidige herziening van het ETS-emissiehandelssysteem moet daarom vermijden dat gerecycleerde koolstof nog langer op dezelfde manier wordt belast als fossiele koolstof. Daarnaast is het klimaatvraagstuk vooral een Europees energievraagstuk.

De trilaterale chemiestrategie leverde met het ‘Cracker of the Future’ consortium ook al een toonaangevend internationaal samenwerkingsproject op. Daarin onderzoeken zes chemiebedrijven de mogelijkheid om krakerinstallaties te laten draaien op groene stroom in plaats van op fossiele brandstoffen. << (bron en foto: essenscia)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners