Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Onderzoek & Wetenschap 10/09/2020 11:26:57

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Lees hieronder verder   
Verwant

”Transitie naar een koolstofvrije economie is haalbaar en betaalbaar”

Laatste verbindingsstuk ALEGrO-project gerealiseerd

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Smulders en ENGIE bouwen offshore substation voor Frans offshore windpark

Studiedag: Energiedelen en lokale energie­gemeen­schappen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

47ste Hogere Cursus Akoestiek

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 21/09/2020 tot 8/02/2021

Energiedelen en Energiegemeenschappen

Thor Centrale Genk

dinsdag 22 september 2020

Robot and machine become one

B&R Webinar

dinsdag 22 september 2020

IoT World / MtoM

Paris Expo Porte de Versailles

van 23/09/2020 tot 24/09/2020

Geautomatiseerde logistiek in productie - live demo

Sirris - Hasselt

woensdag 23 september 2020

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Keuze van de redactie

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

(7/9) Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

(4/9) Succesvolle eerste vlucht voor energiezuinige Flying-V

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De zonneauto van het Solar Team Eindhoven, de Stella Era, wekt haar eigen energie op en dient als accu voor andere apparaten. Ook kunnen andere elektrische auto’s opladen aan Stella Era, een praktische oplossing als er geen laadpaal in de buurt is.

Studenten van de TU Eindhoven werkten een heel collegejaar aan dit nieuwe model. De gestroomlijnde zonneauto heeft tijdens de World Solar Challenge al bewezen zonder problemen lange afstanden af te kunnen leggen.

Tijdens de wedstrijd leggen studenten van over de hele wereld 3.000 kilometer af met hun zelfgemaakte zonneauto’s. Het Eindhovense team sleept al vier jaar op rij de hoofdprijs in de cruiserklasse in de wacht. In deze klasse gaat het vooral om efficiëntie van de auto, en niet om snelheid.

Compleet met tentje, campingstoelen én koffiezetapparaat laten de studenten nu zien dat hun auto ook kan dienen als accu op de camping. Met een 230V aansluiting kunnen verschillende apparaten zoals een elektrische barbeque worden gebruikt.

De Era kan ook andere elektrische auto’s van stroom voorzien. Om de energie te kunnen delen, moet de wagen wel genoeg hebben. Zij moet zo veel mogelijk in de zon staan dus. Wat is dan de optimale parkeerplek? Dat berekent de auto zelf. Bovendien rijdt ze er zelf naartoe.

De auto is voorzien van radars en sensoren om autonoom over een parkeerplaats te rijden. De tests op de parkeerplaats van de TU/e-campus verliepen goed, maar er is nog veel onderzoek nodig voordat de auto daadwerkelijk autonoom kan rijden.

Inmiddels is er een nieuw team aangesteld dat dit collegejaar het stokje overneemt. Zij bouwen weer een nieuwe auto, de vijfde Stella. Doel is om de auto weer een stapje duurzamer te maken.

De zonneauto komt steeds dichter bij een model dat daadwerkelijk over de Nederlandse wegen zou kunnen rijden. Dat is een van de grootste doelen van de TU/e studenten. << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven - © Bart van Overbeeke)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Containerterminals Deurganckdok zetten meer in op spoorvervoer

Terminaluitbaters DP World Antwerp en MPET bundelen de krachten om intensiever gebruik te maken van het spoor via een gezamenlijke spoorinfrastructuur met een transferzone.

”Ecovisie levert vaak net zoveel innovatie als duurzaamheid op” - opinie

Agoria begeleidt bedrijven bij hun transformatie tot Factory of the Future, waarbij 7 domeinen een cruciale rol spelen, zoals duurzaamheid. Hoe vullen bedrijven als BSH, ABEE en AMS dit in?

Watson-Marlow lanceert nieuwe Certa Plus sinusoïdale pomp

Deze nieuwe pomp is een duurzame en energiezuinigere oplossing voor shear-gevoelige, stroperige farmaceutische producten en nu al de beste in zijn klasse.

Nieuwe reactor maakt waterstofproductie goedkoper en duurzamer

Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomstige circulaire economie. Daarom werkt TU Eindhoven aan een chemische reactor om duurzamere waterstof te maken.

Grensoverschrijdend multi-event in 3D Manufacturing-wereld

Vier organisaties uit de Benelux hebben het plan gesmeed om een nieuw concept in de 3D-productie aan de wereld voor te stellen: een week onderdompeling in de wereld van 3D-manufacturing.

Zonneauto als accu op wielen: ‘altijd en overal stroom’

Een vers kopje koffie tijdens het wildkamperen? Geen probleem! Stopcontacten zijn niet meer nodig als je een zonneauto hebt. Dat bewees het Solar Team Eindhoven met dit nieuwe model.

Regio’s presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren trilaterale chemiestrategie, die inzet op innovatie en infrastructuur voor succesvolle energie- en klimaattransitie.

IP67 Profinet switches van Helmholz

Budé Innovative Solutions heeft een unieke machine gebouwd voor in de ijsindustrie. Omdat ze veel technologie op een kleine footprint moeten integreren is er gekozen om de PROFINET deelnemers, die via M12 techniek worden aangesloten op de IP67 managed PROFINET switches van Helmholz en door de PI organisatie zijn gecertificeerd.

Partners