Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Gesteund door Nederland, België, Polen en Spanje heeft Italië een aanvraag ingediend om de Einstein Telescope op te nemen in een Europese routekaart voor grote onderzoeksinfrastructuren.

Trefwoorden: #België, #Duitsland, #Einstein Telescope, #ESFRI, #Euregio Maas-Rijn, #Europese research roadmap, #heelal, #Nederland, #observatorium zwaartekrachtsgolven, #sterren, #telescoop, #tunnel, #zwart gat

Lees verder

research

( Foto: Nikhef / Thijs Balder )

ENGINEERINGNET.BE - De Einstein Telescope wordt volgens vergevorderde plannen het grootste observatorium ooit voor het waarnemen van zwaartekrachtsgolven, afkomstig van botsende sterren en zwarte gaten in het heelal. Zulke waarnemingen bieden een nieuw venster op de kosmos en zijn geschiedenis.

Wetenschappers van 41 onderzoeksinstituten in 10 landen hebben de aanvraag samen voorbereid. Er zijn op dit moment twee mogelijke locaties: Sardinië en het grensgebied van België, Duitsland en Nederland (Euregio Maas-Rijn). Beide mogelijke locaties zijn in de aanvraag opgenomen.

De ESFRI-routekaart wordt eind 2021 gelanceerd. Als de Einstein Telescope de ESFRI-status krijgt, zullen de overheden beslissen of ze zich kandidaat stellen om de infrastructuur te huisvesten. Dit zal waarschijnlijk rond 2023 gebeuren. Het besluit over de locatie valt binnen vijf jaar.

Onderzoekers detecteerden voor het eerst zwaartekrachtsgolven in 2015. Deze ontdekking met detectoren in de VS en Italië bood een compleet nieuwe manier om het heelal te bestuderen en opende een nieuw onderzoeksgebied in de natuur- en sterrenkunde.

De Einstein Telescope wordt veel gevoeliger dan de bestaande zwaartekrachtsgolfdetectoren. Daardoor stelt het observatorium wetenschappers in staat om voor het eerst in de ‘dark ages’ van het heelal te kijken, tot vlak na de oerknal.

De Einstein Telescope is een toekomstig zwaartekrachtsgolfobservatorium. De detector is ontworpen als een driehoek van lange tunnels, die elk 10 kilometer lang zijn. Het instrument komt 200-300 meter onder de grond.

Veel onderzoeksinstituten, overheden en bedrijven in België, Duitsland en Nederland zijn al betrokken. Ze onderzoeken de ondergrond, werken aan de technologische uitdagingen en onderzoeken de economische impact.

Een studie uit 2019 laat zien dat de ondergrond van de Euregio Maas-Rijn ‘stil genoeg’ lijkt voor de Einstein Telescope. Het observatorium kan ook een belangrijke economische impact hebben op de Euregio. Er is ook veel interesse vanuit de industrie om samen te werken.