AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Bedrijfsnieuws 16/09/2020 8:34:37

Om de gepauzeerde opdrachten van klanten door de corona-crisis te vervangen, legde het bedrijf zich volledig toe op R&D. Twee proof of concepts zijn klaar om eind 2020 in de markt te testen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Slim bugs checken in software

Automatisatietechnologieën voor alle bedrijfsprocessen gebundeld

AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Fotonische chips geboost met nieuwe lichtversterker

Portugese Heptasense wint Elia innovatiewedstrijd

Databotpionier TeRoCo breidt activiteiten uit naar Frankrijk

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Postgraduaat Smart Logistics

Brugge, Gent, Kortrijk

van 25/09/2020 tot 28/03/2021

Oppervlaktebehandelingen voor kunststoffen

Kortrijk / Online

van 28/09/2020 tot 26/10/2020

The eye of the machine

B&R Webinar

dinsdag 29 september 2020

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Keuze van de redactie

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - The Grain werd ongeveer een jaar geleden opgericht door twee ex-aandeelhouders van Allied Reliability, gericht op maintenance en reliability, en twee oprichters van AI-ontwikkelaar Provideor. Het viertal richtte samen The Grain op, waar Provideor volledig in opgenomen werd.

De activiteiten van The Grain spitsen zich toe op vier specialisaties: vraag en voorraad, procesoptimalisatie, productieplanning en predictive maintenance.

“In onze aanpak vertrekken we steeds van de medewerkers”, aldus CEO Dirk De Nutte. “Het doel is om hen te ondersteunen zodat ze hun taken beter, sneller en slimmer kunnen uitvoeren."

Belangrijke parameters daarbij zijn schaalbaarheid, dus toepasbaarheid op processen van elke grootteorde, en laagdrempeligheid: iedereen moet er intuïtief mee aan de slag kunnen.

De Nutte: “Een producent van glazen flessen werkt met een enorme variëteit aan vormen en groottes, van parfum- tot wijnflessen. Een complex logistiek proces, waardoor het gemiddeld een maand duurde om bestellingen in te plannen."

"We ontwikkelden een AI-gestuurde realtime planning die dat terugbrengt tot zo’n 45 minuten. Ook hier vertrokken we van de vraag hoe we de productiecapaciteit optimaal konden benutten.”

Door COVID-19 kwamen veel projecten in binnen- en buitenland opeens on hold te staan. “We hadden ons net versterkt om al die projecten uit te voeren", stelt De Nutte.

"Gelukkig was er wat financiële reserve van het oprichtingskapitaal, dus we konden ons personeel aan het werk houden. We hebben de vrijgekomen tijd gebruikt voor R&D."

"Zo begonnen we met de ontwikkeling van vier generieke producten die stuk voor stuk levensvatbaar zijn. Twee proof of concepts zijn nu klaar om eind dit jaar in de markt te testen.”

The Grain diende een subsidieaanvraag in bij Vlaio, en zag die volledig toegekend. “Wat een rampjaar beloofde te worden, hebben we zo toch nog een positieve wending kunnen geven." << (Lydia Heida) (foto: The Grain)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

UGent stapt mee in Siemens Industry Academy

De academie, die vorig jaar ontstond om ingenieursopleidingen en grote industriële spelers in Vlaanderen dichter bij elkaar te brengen, gaat nu ook een partnerschap aan met de UGent.

Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

De Eye-Robot is een robotapparaat waarmee chirurgen baanbrekende nieuwe oogprocedures uit kunnen voeren voor vormen van blindheid, die momenteel nog ongeneesbaar zijn.

Laatste verbindingsstuk ALEGrO-project gerealiseerd

Verschillende Waalse ministers waren aanwezig in het conversiestation van Lixhe (Luik) om de laatste werken bij te wonen. ALEGrO is de eerste elektrische interconnectie tussen België en Duitsland.

Biologisch oplosmiddel verlaagt energieverbruik

De Nederlandse UTwente ontwikkelt biologische oplosmiddelen voor industriële scheidings­processen, wat een grote energiebesparing oplevert in vergelijking met de huidige industrie­standaarden.

Stad Brugge en imec gaan ‘urban digital twin’ ontwikkelen

Stad Brugge en onderzoekscentrum imec gaan een digitale 3D-replica van de stad ontwikkelen die zal toelaten om de impact van maatregelen (rond luchtkwaliteit en verkeerstromen) te simuleren.

AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Om de gepauzeerde opdrachten van klanten door de corona-crisis te vervangen, legde het bedrijf zich volledig toe op R&D. Twee proof of concepts zijn klaar om eind 2020 in de markt te testen.

Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

Het gaat om de vestiging van de grootste Atlantische zalmkwekerij in Europa, met een aquaponic systeem waarbij visafval wordt hergebruikt als biogas.

Fotonische chips geboost met nieuwe lichtversterker

De piepkleine versterker van UTwente pept de lichtsignalen van fotonische chips op en geeft ze zo een boost, zodat bijvoorbeeld detectoren voor tumormarkers of virussen gevoeliger worden.

Slimme batterijmodules tot 100 kW bij Schneider Electric

Schneider Electric breidt de Galaxy VS 3-phase Uninterruptible Power Supply (UPS) uit met slimme interne batterijmodules van 10 tot 100 kW. De Galaxy VS met interne batterijen is hiermee de UPS met de hoogste dichtheid. Dit maakt de unit perfect geschikt voor de unieke vereisten van edge computing en kritieke infrastructuren.

Partners