Biologisch oplosmiddel verlaagt energieverbruik

Onderzoek & Wetenschap 16/09/2020 13:16:55

De Nederlandse UTwente ontwikkelt biologische oplosmiddelen voor industriële scheidings­processen, wat een grote energiebesparing oplevert in vergelijking met de huidige industrie­standaarden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Nieuwe materietoestand ontdekt: vloeibaar glas

Biotechnologen bouwen kunstmatig chromosoom in gist

Verbindende factor vernieuwde proceslijn Feed Design Lab

Scheikundigen maken duurzame coating uit groene grondstof

500.000 euro Vlaamse steun voor BlueChem-incubator

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

Keuze van de redactie

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

(12/1) Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag

(11/1) Slimme radar in Gentse haven laat optimaal gebruik windturbines toe

(7/1) Axiale flux motorenbouwer Magnax groeit

(7/1) Recyclage plastic verpakkingsafval moet beter

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Volgens UT-onderzoekers Prof.dr.ir. Boelo Schuur en ir. Thomas Brouwer presteert het uit hout gewonnen oplosmiddel Cyrene beter in extractieve distillatie toepassingen dan de huidige standaard Sulfolaan.

Het kan ook n-methylpyrrolidone (NMP) vervangen, dat zo snel mogelijk uit gefaseerd moet worden vanwege de giftigheid van die stof.

Cyrene kan beide oplosmiddelen vervangen zonder dat er processen of machines moeten worden aangepast. Daarnaast is er bij sommige toepassingen met het gebruik van Cyrene veel minder energie nodig. “We schatten dat we het energiegebruik tot wel 30% kunnen verlagen”, aldus Schuur.

Dit komt doordat met Cyrene maar heel weinig distillaat moet worden teruggevloeid in de distillatiekolom. Bij distillatieprocessen wordt een vloeistof verdampt, waarna de damp wordt afgevangen en afgekoeld. Een deel van de gecondenseerde damp moet als vloeistof worden teruggevloeid. Dit noemt men de reflux.

Hoeveel reflux nodig is, hangt af van de vereiste productzuiverheid en van de eigenschappen van het oplosmiddel. De teruggevloeide vloeistof moet onderin de distillatiekolom opnieuw met veel energie verdampt worden. Hoe hoger de reflux, hoe vaker er verdampt moet worden. Met Cyrene hoeft dat dus minder vaak dan met Sulfolaan.

Alles wat nu nog uit olie gemaakt wordt, zoals plastic, zou in de toekomst uit biomassa gemaakt moeten worden. De benodigde biomassa vangt CO2 uit de lucht waardoor er ook minder broeikasgassen in de lucht zitten.

“Als dat alles ook nog eens kan worden gedaan met oplosmiddelen uit de natuur, dan ben je al helemaal milieubewust bezig”, aldus Schuur. << (Lydia Heida) (foto: UTwente - Rikkert Harink)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

VUB-fysicus Bob Coecke krijgt leiding bij Cambridge Quantum Computing

VUB-fysicus Bob Coecke komt aan het hoofd te staan van het gerenommeerde bedrijf Cambridge Quantum Computing (CQC), wereldwijd leider op het gebied van kwantumsoftware en -algoritmen.

Siemens white paper over Grid Edge readiness

Hernieuwbare energie creëert nieuwe uitdagingen voor het elektriciteitsnet. Nieuwe technologieën moeten de schommelende energieaanvoer en -afname in goede banen leiden.

’s Werelds eerste hybride sondeertruck in gebruik genomen

De zware 4x4 vrachtwagen van BAM rijdt over de weg met een dieselmotor. Op locatie wordt hij elektrisch aangedreven om bodemonderzoek uit te voeren zonder uitstoot van CO2 en stikstof.

Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij

Na enkele jaren zorgvuldige tests in een Nederlands laboratorium zijn biologisch afbreekbare hartkleppen en stents nu voor het eerst getest in een preklinische omgeving.

Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag

Het gaat om de opslag van zonne-energie uit het Lommelse Kristal Solar Park. De investering, die bijdraagt tot de vergroening van de productieprocessen van het bedrijf, bedraagt 30 miljoen euro.

Volledige controle en beheer van auto­matiserings­systemen wereldwijd

Hotraco Group is uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van innovatieve auto­matiserings­systemen voor de veehouderij, tuinbouw en gewasbewaring. In deze case gaan hier verder op in.

FrieslandCampina investeert in duurzame rPet-lijn in Aalter

FrieslandCampina gaat in Aalterse in een productie­lijn voor 100% gerecycleerde PET-flessen investeren. Het zuivel­bedrijf zal hierdoor jaarlijks 1,9 miljoen kilo plastic vermijden.

Slimme radar in Gentse haven laat optimaal gebruik windturbines toe

Dankzij de innovatieve 3D-technologie van deze radar kan Luminus continu alle vliegbewegingen in een straal van 7 km rondom haar windturbines detecteren en kan zo het gebruik optimaliseren.

Partners