Innovatieve oplossingen rond spoorvervoer in chemiesector

Bedrijfsnieuws 18/09/2020 10:21:48

Een consortium van industriepartners onder leiding van Lineas en gefinancierd door de EU, ontwikkelde onder meer een prototype van een geautomatiseerd palletlaadsysteem voor treinen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Altair heeft M-Base overgenomen

Stoom in uw bedrijf - artikel

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

essenscia over hervorming Europese chemiewetgeving

Ammoniak produceren zonder CO2-uitstoot

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Spoorvrachtoperator Lineas en essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, presenteerden onlangs de bevindingen van het Europese LessThanWagonLoad-project om meer spoorvervoer te gebruiken in de chemiesector.

De studie ontwikkelde een prototype van een geautomatiseerd palletlaadsysteem voor treinen en een concept voor een gespecialiseerde logistieke zone voor de chemie-industrie in de haven van Antwerpen.

Een verdere toename van het spoorvervoer in de chemie-industrie zou een positieve maatschappelijke impact hebben met minder CO2-uitstoot, minder luchtvervuiling en minder files.

Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met de strenge veiligheidsnormen voor het transport van potentieel gevaarlijke goederen.

In de studie werd onder meer gekeken naar de mogelijkheden om de Antwerpse main hub uit te bouwen tot een multimodale logistieke zone voor cargotransport, specifiek gericht op de chemiebedrijven in het Antwerpse havengebied.

Het concept omvat extra spoordiensten zoals cross-docking-palletmagazijnen, speciale services voor reparatie en bewaking, geavanceerde reinigingsdiensten voor spoorwagons, vrachtwagens en tankcontainers, en verbeterde spoorverbindingen.

Door dergelijke gespecialiseerde diensten te bundelen zijn de kosten voor het gebruik van goederentreinen te verlagen en de flexibiliteit te verhogen.

Er is ook een prototype ontwikkeld van een Automated Wagon Loading System. Dit systeem maakt het mogelijk om automatisch 15 palletten op een treinwagon te laden. Zo kunnen ook kleinere volumes aan chemieproducten, die momenteel vooral afhankelijk zijn van wegvervoer, via het spoor worden getransporteerd. << (Lydia Heida) (foto: essencia)

Het LessThanWagonLoad-project werd in mei 2017 gelanceerd, met 11 partners uit België, Nederland, Duitsland, Italië en Slovakije. Dit zijn verder EcoRes (BE), Trafuco (BE), Ancra (NL), TU Delft (NL), TransCare (DE), VTG (DE), ISC (IT), ZOS (SK) & TUKE – Technische Universiteit van Košice (SK).

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

Het internationale team van sterrenkundigen staan voor een raadsel, omdat tot nu toe werd gedacht dat grote bolvormige sterrenhopen behoorlijk wat metalen moesten bevatten.

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Bluswatersystemen hebben maar één taak, maar het is wel een vitale: functioneren wanneer ze nodig zijn. Kenbri zet hierbij in op duurzame producten, technisch advies en deskundig onderhoud.

Start Europese aanbesteding rond één walstroomsysteem

Port of Antwerp, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, North Sea Port, Drechtsteden en de Vlaamse Waterweg willen komen tot één uniform walstroomsysteem voor de binnenvaart.

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Niemand kan nog zonder computer. En dus evenmin zonder software. Maar soms raken softwareproblemen maar niet opgelost. Als ondernemer kan u dit aardig wat schade berokkenen.

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners