Innovatieve oplossingen rond spoorvervoer in chemiesector

Bedrijfsnieuws 18/09/2020 10:21:48

Een consortium van industriepartners onder leiding van Lineas en gefinancierd door de EU, ontwikkelde onder meer een prototype van een geautomatiseerd palletlaadsysteem voor treinen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Watson-Marlow en Bredel vanaf nu onder één dak

Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

Atomaire geometrie next-gen materialen blootgelegd

Werner Lievens nieuwe managing director WEG Benelux

’Biogebaseerde economie niet haalbaar binnen 10 jaar’

Natuurlijk molecuul zorgt voor volledig herbruikbaar plastic

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Spoorvrachtoperator Lineas en essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, presenteerden onlangs de bevindingen van het Europese LessThanWagonLoad-project om meer spoorvervoer te gebruiken in de chemiesector.

De studie ontwikkelde een prototype van een geautomatiseerd palletlaadsysteem voor treinen en een concept voor een gespecialiseerde logistieke zone voor de chemie-industrie in de haven van Antwerpen.

Een verdere toename van het spoorvervoer in de chemie-industrie zou een positieve maatschappelijke impact hebben met minder CO2-uitstoot, minder luchtvervuiling en minder files.

Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met de strenge veiligheidsnormen voor het transport van potentieel gevaarlijke goederen.

In de studie werd onder meer gekeken naar de mogelijkheden om de Antwerpse main hub uit te bouwen tot een multimodale logistieke zone voor cargotransport, specifiek gericht op de chemiebedrijven in het Antwerpse havengebied.

Het concept omvat extra spoordiensten zoals cross-docking-palletmagazijnen, speciale services voor reparatie en bewaking, geavanceerde reinigingsdiensten voor spoorwagons, vrachtwagens en tankcontainers, en verbeterde spoorverbindingen.

Door dergelijke gespecialiseerde diensten te bundelen zijn de kosten voor het gebruik van goederentreinen te verlagen en de flexibiliteit te verhogen.

Er is ook een prototype ontwikkeld van een Automated Wagon Loading System. Dit systeem maakt het mogelijk om automatisch 15 palletten op een treinwagon te laden. Zo kunnen ook kleinere volumes aan chemieproducten, die momenteel vooral afhankelijk zijn van wegvervoer, via het spoor worden getransporteerd. << (Lydia Heida) (foto: essencia)

Het LessThanWagonLoad-project werd in mei 2017 gelanceerd, met 11 partners uit België, Nederland, Duitsland, Italië en Slovakije. Dit zijn verder EcoRes (BE), Trafuco (BE), Ancra (NL), TU Delft (NL), TransCare (DE), VTG (DE), ISC (IT), ZOS (SK) & TUKE – Technische Universiteit van Košice (SK).

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

Automatiseer met één voordelige kickstart

Heeft u weinig of geen ervaring? De SIMATIC S7-1200-starterkit is makkelijk, snel, compact en kostenefficiënt en bevat alle benodigde componenten om succesvol te automatiseren.

Opheffing moratorium leidt voorlopig niet tot meer faillissementen

Tijdens de maand februari 2021 gingen er 540 bedrijven failliet, een daling met 43% tegenover 2020. Januari en februari samengeteld toont 999 faillissementsuitspraken of 49,4% minder.

Project: software robots om administratieve routinetaken over te nemen

Het gebruik van databots, een toepassing van Robotic Process Automation (RPA), heeft het potentieel om automatisering snel en goedkoop toe te passen. VIL wil dit onderzoeken.

Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

ViTalent en POM Antwerpen hebben het startschot gegeven voor bouw van allereerste opleidingscentrum voor farma en biotech in Vlaanderen. Vanaf begin 2022 worden opleidingen op maat aangebode

Watson-Marlow en Bredel vanaf nu onder één dak

De Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) verzorgt vanaf nu de directe verkoop, de ondersteuning en de service van de industriële Bredel slangenpompen.

‘The 7 Transformations Experience’ - column

Hoe groot of klein ze ook is, en ongeacht de menselijke en financiële middelen waarover ze beschikt, uw onderneming is in staat om te evolueren. 'The 7 Transformations Experience' helpt.

Flexim lanceert nieuwe ultrasone flowmeters voor stoom

Met de FLUXUS ST en FLUXUS ST-HT serie kan verzadigde stoom gemeten worden zonder inbreng van sensors in de leiding of het openen van de leiding. Ook het verjongen van de leidingdiameters is niet langer nodig om de stoomsnelheid te verhogen voor het toe te passen meetprincipe, want de flow kan al gemeten worden vanaf 1cm/s.

Partners