10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Economie 22/09/2020 11:10:50

Tijdens “Agility, Belgian biotech’s booster” stelde bio.be/essenscia 10 actiepunten voor om de biotechsector in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Stoom in uw bedrijf - artikel

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

essenscia over hervorming Europese chemiewetgeving

Ammoniak produceren zonder CO2-uitstoot

DEME wordt ook lid van de European Clean Hydrogen Alliance

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In België werken meer dan 300 biotech- en farmabedrijven aan tal van innovaties op het vlak van gezondheidszorg, duurzame landbouw en bio-economie. Daarvoor stellen ze zo’n 30.000 mensen tewerk.

De uitgaven in onderzoek en ontwikkeling zijn de voorbije 10 jaar meer dan verdubbeld, tot 4 miljard euro. Ons land heeft dan ook een uniek biotech-ecosysteem uitgebouwd met heel wat interactie tussen universiteiten, onderzoekscentra, internationale ondernemingen, KMO’s, en publieke en private investeerders.

Tineke Van hooland, adjunct-secretaris-generaal van bio.be/essenscia: “Om beloftevolle nieuwe technologieën succesvol op te schalen naar industrieel niveau en ze zo langdurig in België te verankeren, stellen we 10 concrete actiepunten voor binnen 3 domeinen: meer inzetten op innovatie en industriële productie, de huidige regelgeving vereenvoudigen en beter afstemmen op biotechnologische ontwikkelingen en ons land slim positioneren binnen Europa door bijvoorbeeld de logistiek te verbeteren en te zorgen voor een hoge instroom aan STEM-talent.”

Tijdens het digitale jaarevent van bio.be/essenscia, dat vandaag werd georganiseerd in aanloop naar de Europese Biotechweek, werd er uitvoerig ingegaan op deze actiepunten. << (Guy Leysen) (foto: bio.be/essenscia)

Dit zijn de 10 voorgestelde actiepunten voor de Belgische biotech:

  1. Talent - Investeren in praktijkgericht STEM-onderwijs met aandacht voor specifieke opleidingen in digitalisering zoals data scientist. Inzetten op levenslang leren via de sectorale opleidingscentra ViTalent en Cefochim, in samenwerking met VDAB, Actiris en Forem.
  2. Innovatie - Fiscale R&D-steun blijft ontzettend belangrijk en dit doorheen de hele innovatieketen.
  3. Financiering - Aandacht voor financieringsmechanismen voor industriële opschaling en de beschikbaarheid van fondsen voor risicokapitaal om beloftevolle start-ups en scale-ups te laten doorgroeien tot industriële productie.
  4. Logistiek - Verzekeren dat België een logistieke draaischijf blijft voor biofarma in Europa door nog meer in te zetten op logistieke koelketens en state-of-the-art infrastructuur.
  5. Wetgeving - De Belgische wetgeving inzake bioproductie vereenvoudigen, bijvoorbeeld voor geneesmiddelen voor geavanceerde therapie (ATMP of Advanced Therapy Medicinal Products). De toegang tot celmateriaal en menselijke weefsels is essentieel voor de biotech gericht op gezondheidszorg.
  6. Ecosysteem - De biotechnologie in ons land steunt op een innovatief ecosysteem van bedrijven, onderzoekscentra, KMO’s en universiteiten. Hen blijven ondersteunen met publiek-private investeringen zal de doorbraak van nieuwe technologieën en therapieën versnellen.
  7. Administratieve vereenvoudiging - Streef bij innovatiesteun naar een eenvoudige regelgeving die transparant en toegankelijk is voor de vele startups en scale-ups in de sector.
  8. Gebaseerd op wetenschap - Geef voorrang aan het innovatieprincipe en zet geen rem op vooruitstrevende technologieën. Zo kan ons land ook zijn Europese koppositie behouden inzake (pre)klinische studies.
  9. Europa - Speel met de federale en regionale overheden eensgezind een voortrekkersrol op het vlak van het Europese biotechbeleid.
  10. Internationaal ondernemen - Zet de troeven van de Belgische biotechnologie internationaal in de kijker op staatbezoeken en economische handelsmissies, om nieuwe markten en investeerders aan te boren.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ORI en Tractebel vs corona 1.0

Begin maart vond het laatste fysieke ORI-event plaats in Gare Maritime te Brussel. Het opkomende coronavirus was toen al onderwerp van vele gesprekken, maar de impact was nog onduidelijk.

Volvo Trucks gaat elektrische voertuigen in bouwsector testen

Deze maand is Volvo Trucks gestart met livetests van een volledig elektrisch voertuig in de bouwsector. Het bedrijf leverde hiervoor twee voertuigen voor zwaar gebruik aan zijn klant Swerock

Accelerator Start it @KBC verwelkomt recordaantal ondernemers

Meer dan 280 start-ups dienden hun kandidatuur in voor de 20e pitchwave van Start it @KBC. Dat is een recordaantal sinds de start van de accelerator in 2014.

Coronaproef ’fysiek’ netwerken tijdens succesvolle ABISS2020

Begin oktober slaagden de 68 technologiepartners er in om met 583 fysieke bezoekers en 248 digitale bezoekers te netwerken omtrent trends en oplossingen voor industriële digitalisering.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners