10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

Economie 22/09/2020 11:10:50

Tijdens “Agility, Belgian biotech’s booster” stelde bio.be/essenscia 10 actiepunten voor om de biotechsector in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

Atomaire geometrie next-gen materialen blootgelegd

Werner Lievens nieuwe managing director WEG Benelux

’Biogebaseerde economie niet haalbaar binnen 10 jaar’

Natuurlijk molecuul zorgt voor volledig herbruikbaar plastic

Lanxess zet nieuwe stappen richting klimaatneutraliteit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In België werken meer dan 300 biotech- en farmabedrijven aan tal van innovaties op het vlak van gezondheidszorg, duurzame landbouw en bio-economie. Daarvoor stellen ze zo’n 30.000 mensen tewerk.

De uitgaven in onderzoek en ontwikkeling zijn de voorbije 10 jaar meer dan verdubbeld, tot 4 miljard euro. Ons land heeft dan ook een uniek biotech-ecosysteem uitgebouwd met heel wat interactie tussen universiteiten, onderzoekscentra, internationale ondernemingen, KMO’s, en publieke en private investeerders.

Tineke Van hooland, adjunct-secretaris-generaal van bio.be/essenscia: “Om beloftevolle nieuwe technologieën succesvol op te schalen naar industrieel niveau en ze zo langdurig in België te verankeren, stellen we 10 concrete actiepunten voor binnen 3 domeinen: meer inzetten op innovatie en industriële productie, de huidige regelgeving vereenvoudigen en beter afstemmen op biotechnologische ontwikkelingen en ons land slim positioneren binnen Europa door bijvoorbeeld de logistiek te verbeteren en te zorgen voor een hoge instroom aan STEM-talent.”

Tijdens het digitale jaarevent van bio.be/essenscia, dat vandaag werd georganiseerd in aanloop naar de Europese Biotechweek, werd er uitvoerig ingegaan op deze actiepunten. << (Guy Leysen) (foto: bio.be/essenscia)

Dit zijn de 10 voorgestelde actiepunten voor de Belgische biotech:

  1. Talent - Investeren in praktijkgericht STEM-onderwijs met aandacht voor specifieke opleidingen in digitalisering zoals data scientist. Inzetten op levenslang leren via de sectorale opleidingscentra ViTalent en Cefochim, in samenwerking met VDAB, Actiris en Forem.
  2. Innovatie - Fiscale R&D-steun blijft ontzettend belangrijk en dit doorheen de hele innovatieketen.
  3. Financiering - Aandacht voor financieringsmechanismen voor industriële opschaling en de beschikbaarheid van fondsen voor risicokapitaal om beloftevolle start-ups en scale-ups te laten doorgroeien tot industriële productie.
  4. Logistiek - Verzekeren dat België een logistieke draaischijf blijft voor biofarma in Europa door nog meer in te zetten op logistieke koelketens en state-of-the-art infrastructuur.
  5. Wetgeving - De Belgische wetgeving inzake bioproductie vereenvoudigen, bijvoorbeeld voor geneesmiddelen voor geavanceerde therapie (ATMP of Advanced Therapy Medicinal Products). De toegang tot celmateriaal en menselijke weefsels is essentieel voor de biotech gericht op gezondheidszorg.
  6. Ecosysteem - De biotechnologie in ons land steunt op een innovatief ecosysteem van bedrijven, onderzoekscentra, KMO’s en universiteiten. Hen blijven ondersteunen met publiek-private investeringen zal de doorbraak van nieuwe technologieën en therapieën versnellen.
  7. Administratieve vereenvoudiging - Streef bij innovatiesteun naar een eenvoudige regelgeving die transparant en toegankelijk is voor de vele startups en scale-ups in de sector.
  8. Gebaseerd op wetenschap - Geef voorrang aan het innovatieprincipe en zet geen rem op vooruitstrevende technologieën. Zo kan ons land ook zijn Europese koppositie behouden inzake (pre)klinische studies.
  9. Europa - Speel met de federale en regionale overheden eensgezind een voortrekkersrol op het vlak van het Europese biotechbeleid.
  10. Internationaal ondernemen - Zet de troeven van de Belgische biotechnologie internationaal in de kijker op staatbezoeken en economische handelsmissies, om nieuwe markten en investeerders aan te boren.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future, terwijl 5 bedrijven hun titel verlengd hebben.

DCI overgenomen door Pauwels Consulting

Pauwels Consulting, Belgische consultancykantoor gespecialiseerd in engineering, life sciences en IT, heeft het Sint-Niklase IT consultancybedrijf DCI overgenomen.

VINCI Energies behaalt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Het label is de erkenning voor het engagement dat VINCI Energies in België aangaat om zijn personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek

Op dinsdag 23 maart organiseren Rittal en Eplan België de online conferentie ‘Panel Building. Made Smarter’, een live event voor de schakelkastindustrie van de toekomst.

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners