Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

Bedrijfsnieuws 22/09/2020 12:58:36

In de haven van Zeebrugge wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van het ‘ICO Windpark’: het grootste on-shore windpark op één industriële site in Vlaanderen.

Lees hieronder verder   
Verwant

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Burgers investeerden mee in zonnedak Leuvense brouwerij

Borealis vergroent door aankoop hernieuwbare energie

Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

Ecosysteem IO.Energy gaat nieuwe fase in

Waalse gasnet voor het eerst met groen gas geïnjecteerd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - International Car Operators (ICO) is een van de grootste autotransporteurs ter wereld. Via de havens van Antwerpen en Zeebrugge behandelen ze meer dan 2,5 miljoen auto’s per jaar voor zowat alle grote autofabrikanten en rederijen.

Het bedrijf verlaadt auto’s die per zeeschip binnenkomen en zorgt er daarna voor dat die bij de juiste verdelers terechtkomen. Bij die auto’s zitten almaar meer elektrische modellen die na enkele weken op zee hun batterijcapaciteit verliezen. ICO zocht een duurzame manier om die wagens bij te laden voor ze naar de showrooms vertrekken.

Samen met energiebedrijf Engie en havenbeheerder MBZ startte het bedrijf met de bouw van 11 windmolens van elk 4 MW op hun gigantische industriële site van Zeebrugge. De windmolens zelf zullen met hun bijna 60 meter lange wieken 150 meter hoog reiken.

Engie zorgt er ook voor het grootste ‘laadeiland’ in België. Elektrische voertuigen kunnen er aan 154 laadpalen met elk twee stopcontacten hun batterijen voltanken met stroom.

Om het ICO Windpark te koppelen met het hoogspanningnet deed de windparkbouwers een beroep op Fluvius. ‘ICO koos vooral voor onze expertise om elektriciteitskabels aan te leggen in een zeer complexe havenomgeving en die ook te onderhouden en beheren,’ zegt Willy Rombaut van Netbeheer bij Fluvius.

‘Het traject van de nieuwe klantencabine van ICO tot de elektriciteitspost van Elia was in totaal 4 kilometer, dwars door het havengebied en ook onder de dokken,’ legt Olivier Dewulf van Netuitbating bij Fluvius.

‘Gelukkig had Elia onder de dokken eerder al zeekabels voorzien waarop wij onze dubbele 36 kV-kabels (630 mm² alu) op konden aansluiten. Tegelijk legden we een nieuwe glasvezelkabel aan voor de communicatie tussen het windpark en de Elia-post, en vernieuwden we een verouderde 11 kV-kabel die een deel van het traject volgt.’

Aannemer Van den Berg (Besix) realiseerde de aanleg in minder dan 2,5 maand, waarbij het traject werd aangelegd met lange stukken kabel van 800 meter om veel mofverbindingen te vermijden.

Opvallend was ook dat daarbij een ‘kabelduw-techniek’ werd gebruikt, aangezien een trek-installatie de dikke kabels zou kunnen beschadigen omwille van de vele bochten. << (Lydia Heida) (foto: Fluvius)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ORI en Tractebel vs corona 1.0

Begin maart vond het laatste fysieke ORI-event plaats in Gare Maritime te Brussel. Het opkomende coronavirus was toen al onderwerp van vele gesprekken, maar de impact was nog onduidelijk.

Volvo Trucks gaat elektrische voertuigen in bouwsector testen

Deze maand is Volvo Trucks gestart met livetests van een volledig elektrisch voertuig in de bouwsector. Het bedrijf leverde hiervoor twee voertuigen voor zwaar gebruik aan zijn klant Swerock

Accelerator Start it @KBC verwelkomt recordaantal ondernemers

Meer dan 280 start-ups dienden hun kandidatuur in voor de 20e pitchwave van Start it @KBC. Dat is een recordaantal sinds de start van de accelerator in 2014.

Coronaproef ’fysiek’ netwerken tijdens succesvolle ABISS2020

Begin oktober slaagden de 68 technologiepartners er in om met 583 fysieke bezoekers en 248 digitale bezoekers te netwerken omtrent trends en oplossingen voor industriële digitalisering.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners