Fluvius verbindt grootste Vlaamse industriële windpark

Bedrijfsnieuws 22/09/2020 12:58:36

In de haven van Zeebrugge wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de bouw van het ‘ICO Windpark’: het grootste on-shore windpark op één industriële site in Vlaanderen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Verbeterde redox-flowbatterij maakt energieopslag efficiënter

Zorgt ‘Steel shot’-boortechniek voor doorbraak geothermische productie ?

Naams ziekenhuis verbetert energieprestaties met 15,5%

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

DEME Offshore haalt Parkwind EPCI-contract binnen

Slimme gebouwen krijgen actieve rol in elektriciteits­systeem

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - International Car Operators (ICO) is een van de grootste autotransporteurs ter wereld. Via de havens van Antwerpen en Zeebrugge behandelen ze meer dan 2,5 miljoen auto’s per jaar voor zowat alle grote autofabrikanten en rederijen.

Het bedrijf verlaadt auto’s die per zeeschip binnenkomen en zorgt er daarna voor dat die bij de juiste verdelers terechtkomen. Bij die auto’s zitten almaar meer elektrische modellen die na enkele weken op zee hun batterijcapaciteit verliezen. ICO zocht een duurzame manier om die wagens bij te laden voor ze naar de showrooms vertrekken.

Samen met energiebedrijf Engie en havenbeheerder MBZ startte het bedrijf met de bouw van 11 windmolens van elk 4 MW op hun gigantische industriële site van Zeebrugge. De windmolens zelf zullen met hun bijna 60 meter lange wieken 150 meter hoog reiken.

Engie zorgt er ook voor het grootste ‘laadeiland’ in België. Elektrische voertuigen kunnen er aan 154 laadpalen met elk twee stopcontacten hun batterijen voltanken met stroom.

Om het ICO Windpark te koppelen met het hoogspanningnet deed de windparkbouwers een beroep op Fluvius. ‘ICO koos vooral voor onze expertise om elektriciteitskabels aan te leggen in een zeer complexe havenomgeving en die ook te onderhouden en beheren,’ zegt Willy Rombaut van Netbeheer bij Fluvius.

‘Het traject van de nieuwe klantencabine van ICO tot de elektriciteitspost van Elia was in totaal 4 kilometer, dwars door het havengebied en ook onder de dokken,’ legt Olivier Dewulf van Netuitbating bij Fluvius.

‘Gelukkig had Elia onder de dokken eerder al zeekabels voorzien waarop wij onze dubbele 36 kV-kabels (630 mm² alu) op konden aansluiten. Tegelijk legden we een nieuwe glasvezelkabel aan voor de communicatie tussen het windpark en de Elia-post, en vernieuwden we een verouderde 11 kV-kabel die een deel van het traject volgt.’

Aannemer Van den Berg (Besix) realiseerde de aanleg in minder dan 2,5 maand, waarbij het traject werd aangelegd met lange stukken kabel van 800 meter om veel mofverbindingen te vermijden.

Opvallend was ook dat daarbij een ‘kabelduw-techniek’ werd gebruikt, aangezien een trek-installatie de dikke kabels zou kunnen beschadigen omwille van de vele bochten. << (Lydia Heida) (foto: Fluvius)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

Automatiseer met één voordelige kickstart

Heeft u weinig of geen ervaring? De SIMATIC S7-1200-starterkit is makkelijk, snel, compact en kostenefficiënt en bevat alle benodigde componenten om succesvol te automatiseren.

Opheffing moratorium leidt voorlopig niet tot meer faillissementen

Tijdens de maand februari 2021 gingen er 540 bedrijven failliet, een daling met 43% tegenover 2020. Januari en februari samengeteld toont 999 faillissementsuitspraken of 49,4% minder.

Project: software robots om administratieve routinetaken over te nemen

Het gebruik van databots, een toepassing van Robotic Process Automation (RPA), heeft het potentieel om automatisering snel en goedkoop toe te passen. VIL wil dit onderzoeken.

Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

ViTalent en POM Antwerpen hebben het startschot gegeven voor bouw van allereerste opleidingscentrum voor farma en biotech in Vlaanderen. Vanaf begin 2022 worden opleidingen op maat aangebode

Watson-Marlow en Bredel vanaf nu onder één dak

De Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) verzorgt vanaf nu de directe verkoop, de ondersteuning en de service van de industriële Bredel slangenpompen.

‘The 7 Transformations Experience’ - column

Hoe groot of klein ze ook is, en ongeacht de menselijke en financiële middelen waarover ze beschikt, uw onderneming is in staat om te evolueren. 'The 7 Transformations Experience' helpt.

Flexim lanceert nieuwe ultrasone flowmeters voor stoom

Met de FLUXUS ST en FLUXUS ST-HT serie kan verzadigde stoom gemeten worden zonder inbreng van sensors in de leiding of het openen van de leiding. Ook het verjongen van de leidingdiameters is niet langer nodig om de stoomsnelheid te verhogen voor het toe te passen meetprincipe, want de flow kan al gemeten worden vanaf 1cm/s.

Partners