Octrooiaanvragen innovatieve batterijtechnologie naar nieuw record

Uitvindingen voor elektriciteitsopslag zijn de laatste dertien jaar jaarlijks met 14% toegenomen, aldus een studie van het Europees Octrooibureau en het Internationaal Energieagentschap.

Trefwoorden: #accu, #batterij, #elektrische voertuigen, #energieopslag, #EOB, #Europees Octrooibureau, #IEA, #Internationaal Energieagentschap, #Japan, #li-ion, #octrooi, #patent, #windenergie, #zonne-energie, #Zuid-Korea

Lees verder

Nieuws

( Foto: EOB )

ENGINEERINGNET.BE - Verbetering van de opslagcapaciteit voor elektra speelt een sleutelrol bij de transitie naar schone energietechnologieën.

Tussen 2005 en 2018 zijn octrooiactiviteiten voor batterijen en andere technologieën voor elektriciteitsopslag wereldwijd gemiddeld 14% per jaar gestegen.

Dat is vier keer zo veel als het gemiddelde voor alle technologiegebieden, volgens een onlangs gepubliceerde gezamenlijke studie van het Europees Octrooibureau (EOB) en het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Uit het rapport, geheten 'Innovation in batteries and electricity storage – a global analysis based on patent data', blijkt dat batterijen bijna 90% van alle patentering rond elektriciteitsopslag voor hun rekening nemen.

De innovatiegroei zit vooral in vooruitgang van oplaadbare lithium-ion- accu’s (Li-ion) die worden gebruikt in consumentenelektronica en elektrische auto’s. Met name elektrische mobiliteit bevordert de ontwikkeling van nieuwe Li-ion-verbindingen, gericht op het verbeteren van het vermogen, de duurzaamheid, de oplaad- en ontlaadsnelheid en de recyclebaarheid.

De technologische vooruitgang wordt ook gevoed door de noodzaak om grotere hoeveelheden hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie, in elektriciteitsnetten te integreren.

Japan en Zuid-Korea hebben wereldwijd met batterijtechnologie een grote voorsprong opgebouwd en bezitten veel meer internationale patenten op dit gebied dan Europa, China en de VS.

Binnen Europa genereerde Duitsland de meeste octrooiaanvragen voor batterijtechnologie (5.080) in de periode 2000 – 2018, vóór Frankrijk (1.354) en het Verenigd Koninkrijk (652).

Ook blijkt dat technische vooruitgang en massaproductie de afgelopen jaren leidden tot een sterke daling van de batterijprijzen – met bijna 90% sinds 2010 in het geval van Li-ion-accu’s voor elektrische voertuigen en met ongeveer twee derde in dezelfde periode voor stationaire toepassingen, waaronder elektriciteitsnetbeheer.

Volgens het duurzame ontwikkelingsscenario van het IEA is in 2040 wereldwijd bijna 10.000 gigawatt-uur aan batterijen en andere vormen van energieopslag nodig, 50 keer de omvang van de huidige markt, om klimaat- en duurzame energiedoelstellingen te halen.