Vintecc: Digital Twin As a Service

Technisch nieuws 24/09/2020 14:24:15

Vintecc staat voor ‘smart & connected machines’, mobiele en industriële machines die, dankzij doorgedreven intelligentie, autonomer en/of efficiënter kunnen werken. Industrie 4.0 dus.

Lees hieronder verder   
Verwant

2,5 miljoen euro steun voor internationale groei ultrabreedband pionier

Digitaal transformeren met Eplan

Supercomputer LUMI midden 2021 operationeel

Snel en nauwkeurig meten voor alle taken

Rampenbestrijding eenvoudiger met 3D-kaarten van complexe gebouwen

Snellere R&D dankzij nieuwe Biostrand-software

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Praktische inleiding tot Fire Safety Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 9/11/2020 tot 23/03/2021

Bouwmanager - module People Management

Antwerpen

van 10/11/2020 tot 8/12/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 11/11/2020 tot 19/11/2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 13/11/2020 tot 27/11/2020

Keuze van de redactie

(30/10) IJzerpoeder als nieuwe CO2-vrije en circulaire industriële brandstof

(28/10) Winnaars Blue Innovation Awards 2020 bekend gemaakt

(27/10) Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

(26/10) Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

(22/10) Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

(21/10) Miljoenenproject North-C-Methanol in North Sea Port opgestart

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - “In het ontwikkelingstraject buigen wij ons niet over het mechanische gebeuren maar wel over de software, de sensoren en alles wat daarbij hoort”, aldus Vincent Theunynck, bij het Roeselaarse bedrijf, dat opgericht werd in 2015 en vandaag 16 topmensen telt.

Klassieke technieken beginnen met een prototype dat uitgetest wordt. Die testdata sturen telkens nieuwe iteraties aan. “Dat is een tijdrovend proces en de kost van fouten neemt toe bij elke stap. Onze gevirtualiseerde benadering kent een kortere time-to-market. Finaal kunnen we een complexer product aan hogere kwaliteit afleveren.”

Vintecc ontwikkelt zijn software op basis van een ‘Digital Twin’ of digitale tweeling. “Daarbij ontwikkelen en testen we software tegen een simulatie van het fysische proces. Dit levert een gigantische tijdswinst op omdat we veel scenario’s veilig, herhaaldelijk en versneld kunnen testen.”

Voor digital twins ontwikkelde Vintecc een eigen platform dat zeer flexibel inzetbaar is. ”Dat deden we ook al voor data captatie en processing. Met ‘Capture’ bieden we een krachtig basisplatform aan dat voor elke machinebouwer op maat kan worden afgesteld.”

Als partner in de ontwikkeling van de software voor zijn pallet shuttles, zet Vintecc o.a. zijn digitale tweelingen in bij Stow Group. De machine, die o.a. in vriesmagazijnen zijn terug te vinden, gebruikt heel wat sensoren om de locatie, belading en toestand van een pallet te ‘begrijpen’.

“De software koppelen we aan de digitale tweeling om de machine in onze gecontroleerde omgeving virtueel uit te testen” vertelt Karel Viaene. “Met de resultaten wordt de software code dan automatisch gegenereerd.”Een gelijkaardige opdracht verzorgt Vintecc bij ArcelorMittal Gent. Aan de hand van digital twins simuleerde het onder andere Lidar-sensordata voor de object- en obstakeldetectie van een ‘slab carrier’. Die 135 ton zware machine tilt stalen plakken op en transporteert ze van de buffer- naar de verwerkingszone.

“We simuleren het inscannen van stapels, het identificeren van de individuele slab in de stapel en het manipuleren ervan. De simulaties laten ons toe om deze functies ‘first time right’ te automatiseren zonder het productieproces te verstoren. “ aldus Viaene.

Voor een verpakkingslijn bij een voedingsbedrijf was de vraag welke aanpassing nodig was om de capaciteit op te drijven. Wat als? De digitale tweeling werd een objectieve testbank om optimaal verschillende scenario’s uit te testen en te vergelijken.” Maar evengoed simuleert men de werking van een camera op een oogstmachine die de vullingsgraad van een meerijdende kar controleert.

De toepassingen zijn talrijk. Met zijn technologie kan het bedrijf heel uiteenlopende vragen en projecten aan. “Op vandaag vermarkten we ons platform niet maar bouwen we wel standalone digital twins op basis van 3D CAD files”, zegt Simon Chuptys, trekker van de simulatie ontwikkelingen binnen Vintecc.

“Zo houden we de instapdrempel laag en kan iedere ontwikkelaar ermee aan de slag.” Trouw aan het DNA van ons bedrijf leveren we maatoplossingen en werken we snel en sámen met de klant om zijn machines en processen te verbeteren door te digitaliseren en virtualiseren”, concludeert Viaene. Vintecc opent dit jaar in september een tweede vestiging in Leuven.<<

www.vintecc.com

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Agoria: “Via snelle relance 12.000 verloren technische jobs terugwinnen’

Uit een halfjaarlijkse conjunctuu­ranalyse blijkt dat er een forse toename van de werk­zaam­heids­graad in de technologie­sector was, maar dat de sector tegen 2022 12.000 minder mensen zal tellen.

Supercomputer LUMI midden 2021 operationeel

LUMI komt in het datacenter te staan van CSC in Kajaani, Finland. België is, na Finland, de belangrijkste partner, en verkrijgt zo een dubbele rekencapaciteit voor de komende 5 jaar.

Computer leert hoe rare deeltjesfysica eruit ziet

Zelflerende computers worden een belangrijk hulpmiddel in de speurtocht naar onbekende deeltjes en deeltjesprocessen, aldus het Nikhef en de Radboud Universiteit.

Subsidies voor efficiënt stoomgebruik - artikel

Wie energiebesparende maatregelen neemt, kan subsidies ontvangen. Zo ook wie de stoominstallatie efficiënter maakt, het stoomverbruik vermindert of stoom vervangt door warm water, ...

Familiebedrijf Remmert viert 75-jarig jubileum

Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog richtte Friedrich Heinrich Remmert in 1945 zijn metaal­bewerkings­bedrijf op in het Duitse Löhne. De start van een succesverhaal zo blijkt.

Vlaanderen investeert 2 miljoen euro in snelle covid-test

Imec ontwikkelt samen met UZ Leuven een baanbrekende SARS-CoV-2 test, waarbij in tegenstelling tot de huidige testmethoden, gebruik gemaakt zal worden van uitgeademde lucht.

Slimme verpakkingen voor slimme toepassingen - artikel

In de jaren negentig ontdekte de verpakkingsindustrie het Ei van Columbus. Sensoren openden de deur naar ‘slimme’ oplossingen. Anno 2020 blijven we toch enigszins op onze honger zitten.

Ondanks coronacrisis blijft farma- en chemiesector aanwerven

Met minstens 3.200 aanwervingen dit jaar en zo’n 1.000 openstaande vacatures blijft de farma- en chemiesector zelfs in tijden van corona toch heel wat joboppartuniteiten bieden.

WEG breidt W60-motorlijn uit

Motorfabrikant WEG heeft zijn assortiment W60-motoren uitgebreid. De driefasige inductiemotoren zijn de meest compacte modulaire motoren op de markt en zijn nu beschikbaar in bouwgrootten 335H/G en 400G/F. De nieuwe afmetingen zijn ideaal voor toepassingen als compressoren, pompen en ventilatoren en zijn ontwikkeld voor de IEC-markt.

Partners