Vintecc: Digital Twin As a Service

Technisch nieuws 24/09/2020 14:24:15

Vintecc staat voor ‘smart & connected machines’, mobiele en industriële machines die, dankzij doorgedreven intelligentie, autonomer en/of efficiënter kunnen werken. Industrie 4.0 dus.

Lees hieronder verder   
Verwant

Pandemie doet IT-trainingen dalen met 60%

Bij uitrol 5G speelt cyberveiligheid cruciale rol

AI laat ’brein geïnspireerd’ netwerk snel bijleren

3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

Verhoog de cyberveiligheid van uw slimme gebouwen

Nieuwe sluiproute zorgt voor sneller patroon in magneet

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - “In het ontwikkelingstraject buigen wij ons niet over het mechanische gebeuren maar wel over de software, de sensoren en alles wat daarbij hoort”, aldus Vincent Theunynck, bij het Roeselaarse bedrijf, dat opgericht werd in 2015 en vandaag 16 topmensen telt.

Klassieke technieken beginnen met een prototype dat uitgetest wordt. Die testdata sturen telkens nieuwe iteraties aan. “Dat is een tijdrovend proces en de kost van fouten neemt toe bij elke stap. Onze gevirtualiseerde benadering kent een kortere time-to-market. Finaal kunnen we een complexer product aan hogere kwaliteit afleveren.”

Vintecc ontwikkelt zijn software op basis van een ‘Digital Twin’ of digitale tweeling. “Daarbij ontwikkelen en testen we software tegen een simulatie van het fysische proces. Dit levert een gigantische tijdswinst op omdat we veel scenario’s veilig, herhaaldelijk en versneld kunnen testen.”

Voor digital twins ontwikkelde Vintecc een eigen platform dat zeer flexibel inzetbaar is. ”Dat deden we ook al voor data captatie en processing. Met ‘Capture’ bieden we een krachtig basisplatform aan dat voor elke machinebouwer op maat kan worden afgesteld.”

Als partner in de ontwikkeling van de software voor zijn pallet shuttles, zet Vintecc o.a. zijn digitale tweelingen in bij Stow Group. De machine, die o.a. in vriesmagazijnen zijn terug te vinden, gebruikt heel wat sensoren om de locatie, belading en toestand van een pallet te ‘begrijpen’.

“De software koppelen we aan de digitale tweeling om de machine in onze gecontroleerde omgeving virtueel uit te testen” vertelt Karel Viaene. “Met de resultaten wordt de software code dan automatisch gegenereerd.”Een gelijkaardige opdracht verzorgt Vintecc bij ArcelorMittal Gent. Aan de hand van digital twins simuleerde het onder andere Lidar-sensordata voor de object- en obstakeldetectie van een ‘slab carrier’. Die 135 ton zware machine tilt stalen plakken op en transporteert ze van de buffer- naar de verwerkingszone.

“We simuleren het inscannen van stapels, het identificeren van de individuele slab in de stapel en het manipuleren ervan. De simulaties laten ons toe om deze functies ‘first time right’ te automatiseren zonder het productieproces te verstoren. “ aldus Viaene.

Voor een verpakkingslijn bij een voedingsbedrijf was de vraag welke aanpassing nodig was om de capaciteit op te drijven. Wat als? De digitale tweeling werd een objectieve testbank om optimaal verschillende scenario’s uit te testen en te vergelijken.” Maar evengoed simuleert men de werking van een camera op een oogstmachine die de vullingsgraad van een meerijdende kar controleert.

De toepassingen zijn talrijk. Met zijn technologie kan het bedrijf heel uiteenlopende vragen en projecten aan. “Op vandaag vermarkten we ons platform niet maar bouwen we wel standalone digital twins op basis van 3D CAD files”, zegt Simon Chuptys, trekker van de simulatie ontwikkelingen binnen Vintecc.

“Zo houden we de instapdrempel laag en kan iedere ontwikkelaar ermee aan de slag.” Trouw aan het DNA van ons bedrijf leveren we maatoplossingen en werken we snel en sámen met de klant om zijn machines en processen te verbeteren door te digitaliseren en virtualiseren”, concludeert Viaene. Vintecc opent dit jaar in september een tweede vestiging in Leuven.<<

www.vintecc.com

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ORI en Tractebel vs corona 1.0

Begin maart vond het laatste fysieke ORI-event plaats in Gare Maritime te Brussel. Het opkomende coronavirus was toen al onderwerp van vele gesprekken, maar de impact was nog onduidelijk.

Volvo Trucks gaat elektrische voertuigen in bouwsector testen

Deze maand is Volvo Trucks gestart met livetests van een volledig elektrisch voertuig in de bouwsector. Het bedrijf leverde hiervoor twee voertuigen voor zwaar gebruik aan zijn klant Swerock

Accelerator Start it @KBC verwelkomt recordaantal ondernemers

Meer dan 280 start-ups dienden hun kandidatuur in voor de 20e pitchwave van Start it @KBC. Dat is een recordaantal sinds de start van de accelerator in 2014.

Coronaproef ’fysiek’ netwerken tijdens succesvolle ABISS2020

Begin oktober slaagden de 68 technologiepartners er in om met 583 fysieke bezoekers en 248 digitale bezoekers te netwerken omtrent trends en oplossingen voor industriële digitalisering.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners