Vintecc: Digital Twin As a Service

Technisch nieuws 24/09/2020 14:24:15

Vintecc staat voor ‘smart & connected machines’, mobiele en industriële machines die, dankzij doorgedreven intelligentie, autonomer en/of efficiënter kunnen werken. Industrie 4.0 dus.

Lees hieronder verder   
Verwant

Magnetisch racebaangeheugen voor snelle gegevensopslag

Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor (2) - artikel

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

Geluidscamera’s met AI wereldwijd beschikbaar

Flanders Make ontwikkelt drones voor logistiek en landbouw

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - “In het ontwikkelingstraject buigen wij ons niet over het mechanische gebeuren maar wel over de software, de sensoren en alles wat daarbij hoort”, aldus Vincent Theunynck, bij het Roeselaarse bedrijf, dat opgericht werd in 2015 en vandaag 16 topmensen telt.

Klassieke technieken beginnen met een prototype dat uitgetest wordt. Die testdata sturen telkens nieuwe iteraties aan. “Dat is een tijdrovend proces en de kost van fouten neemt toe bij elke stap. Onze gevirtualiseerde benadering kent een kortere time-to-market. Finaal kunnen we een complexer product aan hogere kwaliteit afleveren.”

Vintecc ontwikkelt zijn software op basis van een ‘Digital Twin’ of digitale tweeling. “Daarbij ontwikkelen en testen we software tegen een simulatie van het fysische proces. Dit levert een gigantische tijdswinst op omdat we veel scenario’s veilig, herhaaldelijk en versneld kunnen testen.”

Voor digital twins ontwikkelde Vintecc een eigen platform dat zeer flexibel inzetbaar is. ”Dat deden we ook al voor data captatie en processing. Met ‘Capture’ bieden we een krachtig basisplatform aan dat voor elke machinebouwer op maat kan worden afgesteld.”

Als partner in de ontwikkeling van de software voor zijn pallet shuttles, zet Vintecc o.a. zijn digitale tweelingen in bij Stow Group. De machine, die o.a. in vriesmagazijnen zijn terug te vinden, gebruikt heel wat sensoren om de locatie, belading en toestand van een pallet te ‘begrijpen’.

“De software koppelen we aan de digitale tweeling om de machine in onze gecontroleerde omgeving virtueel uit te testen” vertelt Karel Viaene. “Met de resultaten wordt de software code dan automatisch gegenereerd.”Een gelijkaardige opdracht verzorgt Vintecc bij ArcelorMittal Gent. Aan de hand van digital twins simuleerde het onder andere Lidar-sensordata voor de object- en obstakeldetectie van een ‘slab carrier’. Die 135 ton zware machine tilt stalen plakken op en transporteert ze van de buffer- naar de verwerkingszone.

“We simuleren het inscannen van stapels, het identificeren van de individuele slab in de stapel en het manipuleren ervan. De simulaties laten ons toe om deze functies ‘first time right’ te automatiseren zonder het productieproces te verstoren. “ aldus Viaene.

Voor een verpakkingslijn bij een voedingsbedrijf was de vraag welke aanpassing nodig was om de capaciteit op te drijven. Wat als? De digitale tweeling werd een objectieve testbank om optimaal verschillende scenario’s uit te testen en te vergelijken.” Maar evengoed simuleert men de werking van een camera op een oogstmachine die de vullingsgraad van een meerijdende kar controleert.

De toepassingen zijn talrijk. Met zijn technologie kan het bedrijf heel uiteenlopende vragen en projecten aan. “Op vandaag vermarkten we ons platform niet maar bouwen we wel standalone digital twins op basis van 3D CAD files”, zegt Simon Chuptys, trekker van de simulatie ontwikkelingen binnen Vintecc.

“Zo houden we de instapdrempel laag en kan iedere ontwikkelaar ermee aan de slag.” Trouw aan het DNA van ons bedrijf leveren we maatoplossingen en werken we snel en sámen met de klant om zijn machines en processen te verbeteren door te digitaliseren en virtualiseren”, concludeert Viaene. Vintecc opent dit jaar in september een tweede vestiging in Leuven.<<

www.vintecc.com

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

Automatiseer met één voordelige kickstart

Heeft u weinig of geen ervaring? De SIMATIC S7-1200-starterkit is makkelijk, snel, compact en kostenefficiënt en bevat alle benodigde componenten om succesvol te automatiseren.

Opheffing moratorium leidt voorlopig niet tot meer faillissementen

Tijdens de maand februari 2021 gingen er 540 bedrijven failliet, een daling met 43% tegenover 2020. Januari en februari samengeteld toont 999 faillissementsuitspraken of 49,4% minder.

Project: software robots om administratieve routinetaken over te nemen

Het gebruik van databots, een toepassing van Robotic Process Automation (RPA), heeft het potentieel om automatisering snel en goedkoop toe te passen. VIL wil dit onderzoeken.

Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

ViTalent en POM Antwerpen hebben het startschot gegeven voor bouw van allereerste opleidingscentrum voor farma en biotech in Vlaanderen. Vanaf begin 2022 worden opleidingen op maat aangebode

Watson-Marlow en Bredel vanaf nu onder één dak

De Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) verzorgt vanaf nu de directe verkoop, de ondersteuning en de service van de industriële Bredel slangenpompen.

‘The 7 Transformations Experience’ - column

Hoe groot of klein ze ook is, en ongeacht de menselijke en financiële middelen waarover ze beschikt, uw onderneming is in staat om te evolueren. 'The 7 Transformations Experience' helpt.

Flexim lanceert nieuwe ultrasone flowmeters voor stoom

Met de FLUXUS ST en FLUXUS ST-HT serie kan verzadigde stoom gemeten worden zonder inbreng van sensors in de leiding of het openen van de leiding. Ook het verjongen van de leidingdiameters is niet langer nodig om de stoomsnelheid te verhogen voor het toe te passen meetprincipe, want de flow kan al gemeten worden vanaf 1cm/s.

Partners